Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2023 13:28

5 трендів комплаєнс у майбутньому

Експерт в області комплаєнс-контролю

Поширення глобальної взаємодії у сфері контролю за дотриманням вимог та розвиток нових технологій призводять до значних змін в інструментах комплаєнс-контролю

З високою ймовірністю, найближчим часом розвиток систем комплаєнс-контролю визначатимуть 5 ключових трендів:

Технологічність. Автоматизація процедур комплаєнс-контролю та використання інструментів на основі штучного інтелекту є однією із ключових тенденцій уже сьогодні. Фактично зараз відбувається синхронізація комплаєнсу з доступними технологічними рішеннями. Використовуючи нові технології, компанії стають спроможними обробляти небачені раніше обсяги даних, проводити ефективне навчання працівників, виявляти ранні ознаки потенційних порушень та вчасно на них реагувати. Ризик-орієнтовані підходи до комплаєнсу будуть базуватись на використанні значного масиву інформації та пропонуватимуть менеджменту максимально зважені рішення. Рутинні процеси, які виконують працівники будуть максимально автоматизовані. Водночас людський фактор при прийнятті ключових та нестандартних рішень залишиться визначальним.

Зростання ролі комплаєнс - культури. Взаємовідносини в колективах все більше будуть базуватись не на виконанні формальних внутрішніх вимог, а на дотриманні верхньорівневих принципів поведінки, традицій та етичних стандартів. Комплаєнс уже стає одним із базових елементів менеджменту, а регулювання таких питань, як протидія дискримінації та мобінгу стане більш жорстким. Роль внутрішніх навчальних програм з комплаєнсу буде збільшуватись. Внутрішня комплаєнс-культура в компаніях, ймовірно, відіграватиме все більшу роль в перспективах  їх розвитку.

Регулювання інновацій. Уже на сьогоднішній день дуже гостро стоять питання контролю за розвитком технологій штучного інтелекту, які багато вчених вважають навіть небезпечними. Також значного поширення набувають нові рішення на основі технологій блокчейн. Регулювання криптовалют, які функціонують на основі технологій блокчейн є одним із глобальних викликів та потребує перегляду стандартних підходів до комплаєнсу. Водночас важливо, щоб комплаєнс-контроль інновацій не ставав прямою перешкодою для їх розвитку, а надавав можливості для контролю за їх відповідністю встановленим вимогам.

Збільшення регуляцій. Стрімкий розвиток технологій та інноваційних бізнес-активностей призводитиме до появи нових видів ризиків. Звідси, регуляторні вимоги ймовірно ставатимуть більш складними та обширними, потребуючи автоматизованих рішень. Зростатиме роль комплаєнсу в питаннях захисту персональних даних, протидії шахрайству, управлінні екологічними ризиками та контролі за дотриманням авторських прав. Значна увага і надалі буде приділятись протидії відмиванню брудних коштів та санкційному комплаєнсу.

Уніфікація стандартів. З великою ймовірністю регуляції ставатимуть більш глобальними та буде зберігатись тенденція до їх уніфікації. Це потребуватиме значних ресурсів бізнесу для адаптації своїх систем контролю до базових стандартів. Фактично, правила комплаєнсу ставатимуть складовою частиною усіх технологічних продуктів. Набуватимуть поширення системи стандартизації комплаєнс-контролю та їх зовнішній аудит. Ліцензування та стандартизація процедур комплаєнс-контролю з готовими автоматизованими рішеннями стане звичною послугою для консалтингових компаній.

Вказані зміни вже зараз змушують компанії вкладати значні ресурси в розвиток інструментів комплаєнс-контролю для того, щоб мати можливість розвиватись на регульованих ринках. Фактично ті, хто не буде реагувати на такі зміни, обмежать можливості свого розвитку в майбутньому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]