Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.05.2023 18:00

Отримання міжнародної відзнаки "Голоси хоробрості" – про що це?

Виконавча директорка МБФ "Українська фундація громадського здоров’я", директор представництва в Україні МО HealthRight International

Про міжнародну премія "Голоси хоробрості", яку щороку вручає Жіноча комісія у справах біженців світовим лідерам, які відстоюють справедливість, гендерну рівність, життя та права жінок і дітей-біженців

Під час війни життя триває, але сповнюється безліччю викликів, які потребують негайної та ефективної відповіді. Бо йдеться про мільйони переселенців та біженців, мільйони скалічених фізично та травмованих війною психологічно, які можуть залишаться кинутими напризволяще. 

11 травня у Нью-Йорку я стала лауреаткою міжнародної премії «Голоси хоробрості» (Voices of Courage) яку щороку вручає Жіноча комісія у справах біженців (Women's Refugee Commission) світовим лідерам, які відстоюють справедливість, гендерну рівність, життя та права жінок і дітей-біженців. 

Ця нагорода – спільна заслуга і досягнення нашої команди представництва HealthRight International (Право на здоров'я) та МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», а також десятків наших партнерів та донорів. 

Я надзвичайно пишаюся нашою роботою й вдячна кожному за те, що ми залишаємося ефективними й можемо допомагати тим, хто цього потребує, попри усі перешкоди, які щодня створює для нас війна. 

Наші зусилля визнають на міжнародному рівні – дозвольте розказати вам про нашу роботу більше. Адже в період глибокої кризи, під час війни, коли стрес, на жаль, став рутинними наповненням нашого сьогодення, вкрай важливо знати: ті, хто потребує допомоги й підтримки, обов’язково її знайдуть! 

Представництво HealthRight International працює в Україні з 2005 року. У 2008 році ми заснували МБФ «Українська фундація громадського здоров’я». Усі наші зусилля спрямовані на розширення можливостей для найуразливіших верств населення. 

Ми працюємо для жінок, дівчат і дітей, зокрема з груп ризику щодо інфікування ВІЛ, жінок у конфлікті з законом, постраждалих від гендерно зумовленого насильства, а з 2014 року – для переміщених осіб і постраждалих від війни. Наша мета – забезпечити їм доступ до якісних психосоціальних та медичних послуг. 

Для досягнення нашої мети за підтримки міжнародних партнерів ми реалізуємо проєкти, які не лише допомагають тим, хто цього потребує, а й стимулюють реформи. Адже наша команда пілотує та розширяє нові підходи й технології для вирішення проблем громадського здоров’я, прав жінок і дітей. 

Так, ми реалізували та успішно розширили низку інноваційних моделей скоординованих і комплексних послуг для жінок та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Зокрема, щодо профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, профілактики відмов від новонароджених дітей, комплексної допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства. 

Над вирішенням цих і не тільки цих питань щодня працюють наші мультидисциплінарні мобільні команди, соціальні квартири та денні центри, ініціативи з розширення економічних можливостей, центри за моделлю Барнахус для захисту дітей, онлайн-платформи для постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з війною. 

Для нас головний орієнтир того, що ми на правильному шляху й залишаємося ефективними в допомозі тим, хто цього потребує, – відгуки тих, кому ми допомогли. Лише за перші три місяці роботи 2023 року ми отримали 2 719 подяк тільки від клієнтів наших денних центрів і соціальних квартир. Про що вони пишуть? 

«Я маю все, щоб повноцінно почати своє життя з чистого аркуша. Уже тиждень, як я знаходжусь в соціальній квартирі, і я ні про що не шкодую. Я шукаю садочок для дитинки, придивляюсь роботу, працюю з психологами, комунікую з дівчатами, які також опинились в тяжких обставинах. Я можу сказати, що почала виходити із депресивного стану завдяки вам», – написала нам клієнтка онлайн-платформи SafeWomenHUB та соціальної квартири у Києві Оксана, яка не так давно втікала з окупації в Бердянську. 

До 24 лютого ніхто не міг собі уявити масштаби гуманітарної кризи, які спричинила війна. Нас попереджали про вторгнення окупантів, ми готувалися до війни, але врешті не були до неї готові. До війни неможливо бути готовими. 

8 мільйонів біженців у європейських країнах і понад 7 мільйонів внутрішньо переміщених осіб, 2/3 дітей були змушені покинути свої домівки. Близько 15 мільйонів людей можуть потребувати психологічної підтримки та лікування через пов'язані з війною гострий стрес, тривогу, депресію, вживання психоактивних речовин та посттравматичний стресовий розлад. 

Минулого року наша команда, яка налічує 600 кваліфікованих та відданих нашій справі працівників, а це психологи та соціальні працівники, медики та юристи, надали комплексні соціальні, психологічні та гуманітарні послуги понад 400 000 українських жінок та дітей, які постраждали від війни. 

«Усвідомивши непоправну втрату після смерті матері на окупованій території, я прийняла рішення їхати далі від зони бойових дій, оскільки ситуація ставала ще більш небезпечною. По допомогу я звернулася до мобільної команди. Нам з дітьми допомогли з пошуком житла на новому місці, отриманням гуманітарної допомоги, реєстрацією як ВПО і головне – надали психологічну підтримку. Це для мене було вкрай важливо», – розповіла про нашу роботу клієнтка міждисциплінарної мобільної команди Катерина. 

Але нашої допомоги та підтримки досі потребують сотні тисяч, мільйони українців. Тому ми не зупиняємо нашої роботи, продовжуємо рухатися у встановленому напрямку, й паралельно розробляємо нові підходи та ідеї нашого внеску у подолання гуманітарної кризи, яку принесла війна. 

Ми повністю поділяємо бачення Жіночої комісії у справах біженців, що внутрішньо переміщені особи та біженці, жінки, діти та молодь мають жити у світі: 

- де вони перебувають у безпеці, є здоровими й самозабезпеченими;

- їхні права поважають та захищають;

- їх інформують та стимулюють рішення та розвиток. 

Я є громадською активісткою понад 20 років. Усі ці роки я присвячую забезпеченню прав жінок і дітей, їх доступу до життєво важливих соціальних послуг і послуг охорони здоров’я. І я маю амбітну мету – зробити Україну кращою країною, з нульовою терпимістю до насильства. Я мрію про Україну, де кожна жінка знатиме свої права в суспільстві, сім'ї та соціумі. Україну, в якій кожна жінка може себе реалізувати та розкрити. Україну, де жінки здорові та щасливі!  

Впевнена, що це досяжні мрії. Продовжую працювати над їхньою реалізацією. Вдячна тим, хто йде цим шляхом разом зі мною. Й вдячна Жіночій комісія у справах біженців за відзнаку нашої роботи!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]