Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2023 15:29

Свіжий аналіз ринку Healthtech: 3 головні тренди 2023 року

Нестача медичних кадрів, зростання робочого навантаження та економічний тиск.

Саме ці фактори змушують постачальників медичних послуг у всьому світі підвищувати ефективність роботи та впроваджувати інноваційні моделі надання допомоги. На щастя, з розвитком технологій зростає і здатність запроваджувати такі рішення в медицині. В останні роки ми спостерігаємо виняткові досягнення в галузі охорони здоров’я: такі компанії, як Apple і Google, створюють свої платформи для відстеження стану здоров’я, а телемедична допомога стає невідʼємною частиною сучасної медичної практики. 

З огляду на те, що обсяг глобального цифрового ринку охорони здоров’я у 2022 році оцінювався у 211,0 мільярдів доларів США та, за прогнозами, зростатиме на 18,6% у середньому на рік, давайте розглянемо три основні тенденції, які стимулюватимуть це зростання, і як вони вплинуть на охорону здоров’я в майбутньому.

1. Телемедицина 

Зі спалахом Covid-19 телемедицина набула великої популярності, і продовжує зберігати її й надалі. У всьому світі ринок телемедицини оцінюється в 83,5 мільярда доларів, і очікується, що він зросте на 24% між 2023 і 2030 роками. 

До прикладу, медичний онлайн-хаб Doc.ua відзначає, що від перших місяців пандемії відсоток медичних онлайн консультацій різко зріс із 0,1% до 43,5%. І зараз запит на віддалені консультації (чат, аудіо або відео) серед пацієнтів продовжує безперервно зростати приблизно в 1,5 раза на місяць. Тренд на використання онлайн-послуг лише посилюється і це не повинно дивувати, оскільки технологічний прогрес зробив телемедицину доступнішою та зрозумілішою. Крім того, зростає визнання переваг телемедицини, таких як своєчасний доступ до медичної допомоги та зниження витрат, як для пацієнтів, так і для системи охорони здоров’я в цілому. 

Телемедицина набула загального визнання та стала стандартною практикою ще у 2021 році. І вже зараз передові клініки по всьому світу віртуально консультують своїх пацієнтів, деякі навіть планують замінити традиційні внутрішні консультації на цей тип комунікації в найближчі роки:

- Китай розробив національну програму впровадження телемедицини в 70% державних лікарень до 2023 року.

- США, який також є одними з лідером телемедицини планує створити більше дистанційних опцій у найближчі роки, щоб зменшити витрати на утримання медичних закладів і, отже, вартість медичних послуг.

- Інші передові країни також звертають увагу на телемедицину та розробляють власні проєкти, враховуючи місцеві потреби та особливості. 

Оскільки сфера телемедицини постійно розвивається, ми можемо очікувати нових досягнень та інновацій у найближчі роки. Йдеться про телемедицину, яка охоплює все: від відеодзвінка до лікаря, до віддаленої операції, за допомогою роботизованих технологій, або таких моделей дистанційної охорони здоров’я, як віртуальна лікарняна палата.

Крім того, запровадження бездротової мережі 5G також відкриє більше можливостей для швидкого зростання та загального впровадження телемедицини. Це вимагатиме від постачальників медичних послуг інвестицій у нові технології та навчання персоналу, щоб підготуватися до зростальної цифрової трансформації охорони здоров’я у найближчі декілька років.

2. Інтернет медичних речей

Носимі пристрої уже давно стали невіддільною частиною суспільства, а фітнес-трекери, як-от розумні годинники, стають все більш популярними. Прикладами є Fitbit і смартгодинник Apple Watch, які дозволяють користувачам записувати кількість кроків, контролювати режим сну, насичення крові киснем, артеріальний тиск, а також моніторити стан серця протягом дня, завдяки датчику електрокардіограми (ЕКГ).

«Інтернет медичних речей» за останні роки швидко розширився від простих пристроїв, призначених для відстеження життєво важливих показників, таких як частота серцевих скорочень і рівня кисню в крові, до розумних годинників, які можуть визначати артеріальний тиск і прогнозувати ризик серцевих нападів. Крім фізичних захворювань, все більше уваги приділяється розробці смарт пристроїв, здатних контролювати та виявляти ознаки психічних захворювань. 

За останні чотири роки використання носимих технологій збільшилося більш ніж утричі через зростаюче бажання людей стежити за своїм здоров’ям і життєво важливими функціями. Згідно з дослідженням Insider Intelligence, понад 80% споживачів готові носити фітнес-технології. Також очікується, що кількість користувачів додатків для здоров’я та фітнесу зросте до 91,3 мільйона до 2023 року з 88,5 мільйонів у 2022 році.

Крім того, існує величезний попит на носимі пристрої з боку людей із захворюваннями, які з їх допомогою, можуть регулярно передавати лікарю важливі показники здоровʼя, без необхідності постійних особистих візитів. Дослідження національних тенденцій у сфері охорони здоров’я США, проведене у 2019-2020 роках, показало, що близько 3,6 мільйона людей із серцево-судинними захворюваннями та 34,4 мільйона людей із ризиком розвитку серцево-судинних захворювань користуються медичними смарт пристроями. Однак це становить лише невелику групу людей, з тих які уже страждають на ці захворювання (18%) і тих, які  лише ризикують отримати (26%) серцево-судинні захворювання, тоді як понад 80% останньої групи заявили, що вони використовують носимі пристрої лише для покращення свого здоров’я. 

В результаті цього стрімкого попиту, ринок носимих пристроїв продовжить розвиватися. Відповідно до звіту Wearable Healthcare Devices Market Outlook, опублікованого в грудні 2022 року, очікується, що до 2032 року глобальна індустрія носимих пристроїв для охорони здоров’я зросте в 3,8 раза.

3. Штучний інтелект

Штучний інтелект і машинне навчання, наразі найпопулярніші технології в охороні здоров’я, адже роблять прогнозування, діагностику, моніторинг і лікування пацієнтів більш легкими та керованими. За даними Precedence Research, глобальний ринок штучного інтелекту в охороні здоров’я досяг 15,1 мільярда доларів у 2022 році та, як очікується, досягне 20,65 долара у 2023 році. А до 2030 року - 187,95 мільярда доларів.

Найпопулярніші способи використання ШІ в медицині:

- Аналіз медичних зображень: штучний інтелект можна застосовувати до медичних зображень, таких як рентгенівські знімки та МРТ, а також інших, щоб допомогти медичним працівникам інтерпретувати результати.

- Відкриття ліків: ШІ може прискорити клінічні дослідження та відкриття ліків, особливо під час виявлення побічних ефектів або пошуку найефективнішої комбінації ліків.

- Лікування захворювання мозку: медичні пристрої на основі ШІ допомагають лікувати та виявляти неврологічні розлади, як-от хвороби Альцгеймера та Паркінсона, аналізуючи МРТ-сканування.

- Профілактична медицина: прогностична аналітика на основі ШІ може допомогти персоналізувати лікування, скорегувати рівень догляду лікарів, який вони надають, щоб запобігти деяким розповсюдженим захворюванням.

ШІ допоміг галузі охорони здоров’я розробити нові ліки та методи лікування та підвищити точність діагностики. Одним із прикладів є Microsoft Project InnerEye, інструмент штучного інтелекту для радіотерапії, який значно прискорює процес виявлення та лікування раку. Іншим прикладом є система Brainomix e-Stroke, яка надає підтримку прийняття рішень у режимі реального часу щодо інтерпретації сканування мозку за допомогою найсучасніших алгоритмів ШІ. 

Крім діагностики захворювань, ШІ також може ефективно покращувати психічне здоров’я, адаптуючи свої послуги до індивідуальних потреб кожного користувача. Деякі програми для психічного здоров’я, як-от Headspace і Calm, можуть персоналізувати техніки релаксації, медитації або вправи з когнітивної поведінкової терапії (КПТ) для користувачів, використовуючи свої алгоритми ШІ. КПТ використовується для лікування тривоги та депресії, допомагаючи людям навчитися здорово керувати своїми думками та емоціями. Ці алгоритми штучного інтелекту постійно підлаштовуються та змінюють свої рекомендації на основі зібраних даних, таких як поточний стан психічного здоров’я користувачів, частота використання програми та регулярність вправ. 

З аналізу ринку Healthtech зрозуміло, що майбутнє медичних технологій світле.  Зростання використання смартфонів, покращення підключення до Інтернету (4G/ 5G), розвиток ІТ-інфраструктури, потреба в скороченні витрат на охорону здоров’я, поширеність хронічних захворювань і збільшення доступності віртуальної медичної допомоги є одними з основних факторів, що стимулюють зростання ринку.

У найближчі роки технології будуть відігравати все більш незамінну роль у секторі охорони здоров’я. Ці три тенденції є лише верхівкою айсберга, коли йдеться про потенціал технологій для покращення лікування та його результатів. З початком 2023 року буде цікаво подивитися, як ці тенденції розвиватимуться далі та які досягнення вони нам принесуть.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]