Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.09.2022 13:34

Чи готова нотаріальна спільнота самостійно карати "чорних" нотаріусів?

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Цього тижня відбудеться засідання ВККН, на якому будуть вирішуватись питання щодо доступу до професії цілої низки нотаріусів, які встигли "засвітитись" у оборудках з чужою власністю

За два роки роботи парламентської ТСК з питань захисту інвесторів ми бачили багато складних ситуацій бізнесу. Але кейс, в якому власник застукав зловмисників в момент крадіжки його активу, зустріли вперше. Схема «віджиму» банальна: фіктивний продаж активу на 50 млн грн відбувся через зміни в ЄДР з «легкої руки» нотаріуса. Втім він і досі не поніс жодної відповідальності.

Земля за 50 млн

Восени 2021 року на адресу ТСК з питань захисту прав інвесторів звернувся девелопер проекту Urban Kozin, бізнесмен пан Самусев. Його компанія «ZV Development» зводила на Київщині масштабний житловий комплекс вартістю $110 млн.

Будівництво проекту опинилось під загрозою, бо позаочі власника землю, на якій зводився проект, переписали на іншу людину. Йдеться про 8 земельних ділянок на Київщині вартістю понад 50 млн гривень. 

Про те, що його грабують, бізнесмен дізнався завдяки сервісу «Маяк» від Мінюсту. Він, нагадаю, дає можливість власнику активу отримувати SMS в разі внесення змін в реєстрі щодо його нерухомості. Після отримання SMS бізнесмен впродовж години розшукав нотаріуса, який вносив зміни до ЄДР. Ним виявився Левашов Олександр Геннадійовичем, нотаріус Київського нотаріального округу.

Бізнесмен встиг приїхати на місце злочину, застати «на гарячому» всіх причетних та викликати на місце Національну поліцію.

Як зазначає у своєму зверненні Самусєв, коли він прибув до офісу Олександра Левашова, в кабінеті знаходився сам нотаріус і співробітниця Мінюсту Анна Грищенко. На той момент - головний спеціаліст центрального відділу з питань нотаріату Управління нотаріату ЦМРУ, наразі ця особа з міністерства звільнена.

Того дня, в її присутності нотаріус Левашов зареєстрував 8 договорів купівлі-продажу земельних ділянок Микити Самусєва на громадянина Олексія Дегтярьова. Ці дії, як пізніше пояснював нотаріус, він зробив на прохання Анни Грищенко, яка звернулась до нього аби посвідчити договори її гарних знайомих, які, як стверджувала Анна, були присутні разом з нею.

Документи, на підставі яких Левашов проводив правочини - довіреність від Самусєва на ім’я Оксани Яциної, яка є його довіреною особою і копії паспорту Оксани Яциної, які виявились підробкою. В паспорті було вклеєне фото іншої людини, що згодом встановило слідство.

При цьому, ані справжній власник ділянок Самусєв, ані міфічний покупець Дегтярьов, і навіть Оксана Яцина під час укладання нотаріусом угод купівлі-продажу присутні не були. Лише сам нотаріус Левашов та Анна Грищенко.

Чи буде реакція ВККН

За фактом цих подій, а саме підробки документів та незаконних реєстраційних дій, Національною поліцією порушене кримінальне провадження. Звернення від інвестора Urban Kozin розглянула Парламентська спецкомісія з питань захисту прав інвесторів, порекомендувавши власнику додатково звернутись до Антирейдерської комісії Мінюсту.

Впродовж наступних місяців після розгляду звернення, незаконні реєстраційні дії із фіктивного продажу 8 ділянок землі та внесення змін до ЄДР були скасовані Мінюстом. Співробітницю управління нотаріату Анну Грищенко з міністерства звільнено. Натомість нотаріус Олександр Левашов так і продовжує працювати в системі нотаріату.

Провівши перевірку фактів, Міністерство юстиції направило подання до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату (ВККН), щодо розгляду питання про позбавлення Олександра Левашова свідоцтва на право зайняття нотаріальною діяльністю.

Вища кваліфікаційна комісія нотаріату була утворена при Мінюсті спеціально для очищення системи нотаріату від нечистих на руку колег. Саме вона надає рекомендації як щодо допуску нотаріусів до професії, так і розглядає подання про анулювання свідоцтва на право займатись нотаріальною діяльністю. Найближчим часом відбудеться чергове засідання ВККН.

Нотаріальна спільнота вже не перший рік виступає за більшу самостійність та право бути саморегулівною організацією, в тому числі самостійно боротися з «чорними» нотаріусам. Ця справа, на мою думку, як і майбутнє рішення ВККН щодо нотаріуса Левашова, здатна продемонструвати реальну готовність нотаріальної спільноти боротись із людьми, які псують честь професії.

 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи