Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.08.2022 09:48

Як отримати підвищену компенсацію комуналки за переселенців – коротка інструкція

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Під час опалювального сезону виплата для тих, хто безкоштовно надав житло для переселенців зросте вдвічі - до 900 грн за людину на місяць. З такою ініціативою виступив Мінрегіон.

Напередодні початку опалювального сезону уряд готує рішення для збільшення суми компенсацій комунальних послуг для всіх українців, які приймають у себе вдома переселенців. Виплати для людей, які надали безкоштовний дім біженцям та розмістили оголошення на нашому сайті Прихисток, зростуть вдвічі.

Збільшені виплати власники житла будуть отримувати впродовж опалювального сезону, таким чином, сума компенсацій зросте з нинішніх 450 грн на місяць до 900 грн. Ці кошти зможуть отримати власники житла, які БЕЗКОШТОВНО приймають у себе вдома переселенців.

Вітаю таке дуже потрібну та своєчасну ініціативу Міністерства розвитку громад і територій.

Програма компенсації вартості комунальних послуг діє з квітня цього року. І щомісяця кількість громадян, які отримують компенсацію за комуналку, зростає. Порядок отримання виплат не змінився, вам потрібно зробити лише кілька кроків.

Як отримати виплату

Коротка інструкція для отримання компенсації за комунальні послуги для власників житла виглядає так.

1. Власник приміщення житла повинен зареєструвати своє житло на сайті Прихисток (prykhystok.gov.ua) в розділі оголошень.

2. Крок другий – подати заяву з інформацією про всіх розміщених осіб до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради або ЦНАПу за місцем розташування житла.

Форму заяви можна завантажити на сайті Прихисток, ось тут.

У ній потрібно вказати прізвище, ім'я та по-батькові кожної з розміщених осіб, додавши копії їх документів. В разі зміни мешканців потрібно того ж дня проінформувати про це органи місцевого самоврядування.

Такі списки необхідно буде подавати до 5 числа кожного місяця.

У цій же заяві власник житла надає й реквізити банківської карти у форматі IBAN, на яку уряд буде перераховувати кошти для компенсації.

3. Крок третій – дочекатись виплат, вони будуть проводитись щомісяця до 20 числа.                 

Зверніть увагу

Для того, щоб отримати компенсацію, потрібно виконати низку умов. Компенсацію зможуть отримати всі громадяни України, які прихистили у своєму помешканні переселенців з областей, де ведуться бойові дії.

Виплати зможе отримати власник житла, який безоплатно розмістив біженців у себе вдома або житлі, що належить йому. Прихисток має бути безкоштовним, а власник помешкання не повинен мати заборгованості по комунальним послугам.

Виконавши ці достатньо прості умови, ви будете отримувати виплати.

Розмір компенсації становитиме 14,77 за одну людину на добу в період без опалювального сезону і зросте вдвічі з його початком. Тобто, в місяць максимальна сума може становити близько 900 грн за кожного прийнятого переселенця.

***

Дуже важливі новини на тлі продовження масштабної евакуації наших громадян з окупованих територій, яка почалася 2 серпня. Уряд закликав українців евакуюватися з прифронтових міст Донецької області не лише через загрозу бойових дій. А й через неможливість забезпечити на час зими опалення та водопостачання в області. 

Десятки тисяч громадян шукатимуть для себе тимчасовий дім, а тому дуже важливо підтримати всіх українців, які готові будуть прийняти у себе вдома переселенців.

Пишаюся, що такі необхідні програми працюють на базі нашого сайту, який колись починався як волонтерський проект. А сьогодні став найбільшою платформою для взаємної допомоги українців один одному у пошуках житла і вже допоміг знайти тимчасовий дім для понад 400 000 людей.

Також не втомлююсь нагадувати, що якщо ви маєте можливість розмістити переселенців у себе вдома, тимчасово надати кімнату, будиночок у селі або квартиру, створіть оголошення на сайті #Прихисток.                                                 

Для вас це дуже маленький крок добра, а комусь він зможе стати порятунком, а можливо і врятувати життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]