Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.02.2021 19:29

АРМА потрібне негайне кадрове перезавантаження – звернення до Президента

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

АРМА повинне припинити псувати інвестклімат в країні, натомість почати виконувати свої прямі функції – якісно управляти арештованим майном.

Шановний Володимире Олександровичу!

Проти мене, як члена команди Президента України, здійснюється інформаційна атака, яка напряму пов'язана з моєю депутатською діяльністю та, зокрема, розглядом в Парламенті ініційованого мною законопроекту про реформу Національного агентства з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА). Цим Проектом Закону пропонується навести лад в системі управління активами в Україні, врегулювати прогалини в законодавстві, які призводять до зловживань з боку АРМА, припинити використання їх повноважень для рейдерського захоплення майна громадян та підприємств, як українських, так і іноземних інвесторів.

За інформацією, яку я отримала від кількох редакцій українських ЗМІ, що відмовились розміщувати замовні матеріали проти мене особисто, оскільки впевнені у моїй бездоганній діловій репутації, я дізналась, що ця інформаційна атака ініційована керівництвом АРМА, або пов'язаних із керівництвом людей. (http://www.open-ua.net/2021/02/arma.htmhttps://politeka.net/reading/312011-armageddon-kto-ustroil-voynu-protiv-rukovodstva-arma; та інші)

За час роботи в рамках Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів ми неодноразово отримували звернення від бізнесу, в яких інструментом рейдерського захоплення підприємств, їх майна, а також майна фізичних осіб, інвестори називають саме АРМА.

При цьому, найрозповсюдженішою схемою для рейдерських атак на майно та активи компаній слугує порушення необґрунтованої кримінальної справи щодо власників майна, арешт цього майна в межах кримінального провадження як речового доказу, з подальшою передачею майна до Національного агентства, а після – швидкий продаж АРМА таких активів за заниженою в рази та іноді й в десятки разів вартістю. Попри те, що за законом завдання АРМА – це збереження економічної вартості майна, яке передається йому в управління.

Таким чином, в Україні утворився інструмент легального рейдерства, при цьому, найбільша трагедія полягає в тому, що це відбувається через антикорупційний державний орган.

Від посягань АРМА на майно сьогодні не захищений ніхто: ні великий іноземний інвестор зі світовими ім'ям, як, наприклад один з найбільших в світі ритейлерів, французька мережа "Ашан". За безпосереднього сприяння АРМА інвестора було позбавлено права власності на 27 га землі в Одеській області. Після потрапляння в управління до АРМА вищезазначених земельних ділянок вони були продані протягом 5 днів за ціною, що у понад 20 разів нижча від вартості її придбання компанією "Ашан". При цьому слід відмітити, що неправомірність дій АРМА встановлена рішенням Верховного суду. Однак, земельні ділянки досі не повернуті інвестору.

Не захищений від втрати свого майна через дії АРМА і звичайний громадянин. Як вдова датського бізнесмена, власника IT-компанії Ciklum. В 2019 році її чоловік помер, і поки родичі загиблого займались організацією похорону, у вдови зарейдерили залишений ним спадок у вигляді квартири в Києві. АРМА просто продала квартиру, як арештований речовий доказ в кримінальному провадженні, відкритий за зверненням вдови щодо рейдерської дії. Думаю, будь-якому експерту, міжнародному чи українському, не буде зрозуміла правова підстава дій, коли за зверненням особи про вчинення відносно неї злочину, АРМА, як державний орган, продає її спадкове майно. Але, на превеликий жаль, ці приклади зловживань за участі АРМА далеко не єдині.

Безумовно, така політика державного органу, який мав би здійснювати управління арештованим майном, має свої причини.

По-перше, це недосконалість профільного законодавства, що дозволяє АРМА виправдовувати свої сумнівні з точки зору закону дії неврегульованістю процедур управління майном.

По-друге, відсутність керівництва АРМА. Більше року Нацагентством керує виконувач обов'язків. А тому, вважаю що Національному агентству з менеджменту активів потрібне негайне кадрове перезавантаження і обрання постійного керівника, який буде нести повну відповідальність за роботу органу.

При чому, стримуючим фактором для такого перезавантаження наразі є повна бездіяльність керівника Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, яка вже понад півроку не може організувати повторний конкурс членів відбіркової комісії на керівника АРМА.

Національне агентство повинне припинити слугувати фактором псування інвестиційного клімату в країні, натомість почати виконувати свої прямі функції – якісно управляти арештованим майном.

З врахуванням викладеного,

ПРОШУ:

1. Розпочати термінове кадрове перезавантаження Національного агентства з питань менеджменту активів.

2. Розблокувати конкурс із відбору нового керівника АРМА.

3. Підтримати та зробити невідкладним законопроект, який реформує систему управління активами.

З повагою,  Галина Янченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]