Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2021 09:05

Як "Моррічсервіс" нав’язується морським агентам та заробляє немалі гроші

Керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи "Ліга антитрасту"

Надумані, не передбачені законодавством механізми заробляння коштів шкодять конкурентоспроможності морських портів України на світових ринках

Безпеку мореплавства в морському порту, на підходах до нього та в суміжних акваторіях забезпечує капітан порту та його служба, які є частиною Державної служби морського та річкового транспорту України (Морська адміністрація). Саме капітан порту оформлює прихід та вихід суден у порті, наглядає за заходженням суден.  

Здійсненням всіх необхідних процедур та оформленням документів, необхідних для перебування судна у порту, займаються морські агенти, які виступають посередниками між судновласниками, в інтересах яких діють, та службою порту. На сьогодні за відкритими даними діє 309 таких посередників.

ТОВ «Новикь», ГС «Асоціація морських агентів України», ТОВ «ЦІМ Інтегрейтед Шипінг Юкрейн Сервісез ЛТД.», ТОВ «Метінвест-Шіппінг» поскаржились до АМКУ на Морську адміністрацію і її ДП «Моррічсервіс». За підтримки Мор адміністрації державне підприємство примушувало морських агентів укладати з ним договір приєднання на надання сервісних послуг.

За договором чотири відділи державного підприємства, які обслуговують всі 13 морпортів України, надають судновласникам через їх агентів платну послугу з оформлення приходу суден в порт, отримання дозвільних документів. Тобто «Моррічсервіс» фактично виступає посередником з боку служби порту. Такі «посередницькі послуги» вартують агентам від 75 до 4 200 грн залежно від виду послуги та виду судна.

Без укладеного договору служба порту та капітан порту перешкоджають агентам, які до них звертаються, у здійсненні процедур та оформленні документів, відмовляючи у прийнятті документів або їх оформленні, затягуючи строки тощо.

Для уникнення простою суден або заборони на їх прохід/вихід 263 морські агенти з 309 все ж уклали договори з підприємством Морської адміністрації.

А інші агенти, що самостійно звертаються до служби порту, не можуть вчасно оформити прихід/вихід судна. Для подачі документів їх перенаправляють в міжрегіональні управління Морадміністрації, які розташовані поза межами порту та графік роботи яких не дозволяє оформити документи цілодобово або у святкові дні.

Мають місце і випадки виставлення державним підприємством рахунків на оплату своїх послуг тим агентам, що не уклали договір та не отримують послуги ДП.

В той же час сервісні послуги «Моррічсервісу» не є необхідними, поєднують в собі послуги агента, в частині подання документів до служби порту, і функції капітана, щодо перевірки документів.

Водночас оплата судновласником нав’язаних необов'язкових послуг підвищує фінансове навантаження на нього та може негативно вплинути на конкурентоспроможність морських портів України на світових ринках.

У свою чергу Морадміністрація та ДП, нав’язуючи необов’язкові платні послуги, створюють нерівні конкурентні умови на ринку агентування морських суден, де ті хто уклав договір гарантовано та швидше оформлять судновласнику необхідні документи.

До того ж надання таких послуг та порядок їх оформлення не передбачений законодавством України та міжнародними документами у сфері міжнародного морського судноплавства. Їх впровадження виглядає лише як намір державного підприємства отримати додаткові кошти, що підтримується Морською адміністрацією.

За антимонопольним законодавством такі дії Морської адміністрації кваліфікуються як антиконкурентні. Для їх припинення АМКУ рекомендував Морській адміністрації забезпечити можливість агентів самостійно звертатись за оформленням приходу та виходу суден з морського порту. І хоча рекомендації Комітету і мають на меті припинити неконкурентні дії, стаття, за якою вони надані не передбачає автоматичне відкриття справи про порушення у разі не виконання рекомендацій.

По цим рекомендаціям АМКУ встановив 30-денний термін для їх виконання. Однак вже пройшло два місяці, а на сайті відомства відсутня інформація про те виконані вони чи ні.

За нашою інформацією, Морадміністрація та ДП після рекомендацій АМКУ зайняли більш пасивну позицію та продовжують надавати посередницькі послуги лише тим агентам, які уклали договори, не «стимулюючи» до укладання нових.

Проте й за раніше укладеними договорами стягнення плати за послуги ДП, які законодавством не передбачені, є не законним.

Якщо ви є морським агентом і Морадміністрація  разом з ДП все ж продовжують нав’язувати посередницькі послуги або чинять перешкоду до припинення раніше підписаних договорів, пропонуємо вам звертатись до Комітету. Ваші заяви про порушення будуть підтвердженням продовження неправомірних дій, що буде підставою для Комітету розпочати справу про порушення.

Довідково

Морська адміністрація, що діє лише три роки не вперше попадає у поле зору контролюючих та правоохоронних органів. В поточному році Служба безпеки викрила посадовців держустанови на отриманні хабарів за безперешкодну здачу іспитів майбутніми моряками та отримання ними посвідчень. Щомісяця на таких оборудках чиновники заробляли майже 1 мільйон гривень.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]