Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2016 16:45

Участь прокурора в розгляді скарги на постанову слідчого про закриття

Оскарження постанови слідчого про закриття кримінального провадження річ в адвокатській практиці поширена. Так само поширеною є і практика, коли разом зі слідчим або й без нього в судове засідання з’являються прокурори для того щоб відстояти рішення слідчо

Оскарження постанови слідчого про закриття кримінального провадження річ в адвокатській практиці поширена. Так само поширеною є і практика, коли разом зі слідчим або й без нього в судове засідання з’являються прокурори для того щоб відстояти рішення слідчого та не допустити його скасування. І в більшості випадків слідчі судді вважають це прийнятним та допускають прокурорів до участі в розгляді. Але чи є така позиція правильною?

Повноваження прокурора під час здійснення нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням визначені частиною 2 статті 36 Кримінального процесуального кодексу.

Пунктом 7 зазначеної норми закону прокурор уповноважений лише на скасування незаконних та необґрунтованих постанов слідчого.

Разом з тим, ні вказаною нормою, ні будь-якою іншою нормою кримінального процесуального закону прокурор не уповноважений приймати участь в судовому засіданні при розгляді слідчим суддею скарги на рішення слідчого про закриття кримінального провадження.

Отже, повноваження прокурора щодо постанов слідчого чітко визначені та обмежуються виключно можливістю їх скасування.

Частиною 3 статті 306 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов’язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується.

Наведена норма закону ставить в залежність участь в розгляді скарги слідчого або прокурора  від однієї обставини – від того, ким таке рішення прийняте. Тобто, прокурор може брати участь в розгляді слідчим суддею скарги на рішення про закриття кримінального провадження лише в тому випадку, якщо він сам приймав це рішення.

Під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов’язані неухильно додержуватися вимог Конституції України , цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства (частина 1 статті 9 Кримінального процесуального кодексу України).

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, прокурор не має допускатись слідчим суддею до участі в розгляді скарги на постанову слідчого про закриття кримінального провадження.

Для того, щоб усунути прокурора від розгляду я завжди завчасно  готую письмове заперечення. І це дає свої позитивні результати, адже прокурор з суперника перетворюється на звичайного слухача в залі судових засідань.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]