Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2020 15:37

Центральний Реєстр Реальних Бенефіціарів (CRBR)

Юрист, фахівець з фінансів та оподаткування, керівник та власник української та польської компанії Enomi Consulting LLC

Центральний Реєстр Реальних Бенефіціарів (CRBR) - З 13 жовтня 2019 року кожна польська компанія, створена у формі товариства з обмеженою відповідальністю

З 13 жовтня 2019 року кожна польська компанія, створена у формі товариства з обмеженою відповідальністю, командитні товариства, акціонерні товариства і т.д., зобов’язані розміщувати інформацію про своїх фактичних бенефіціарних власників, тобто про фізичних осіб, які здійснюють прямий або опосередкований контроль над компанією, у новоствореного реєстрі. Частка фізичних осіб, про яких необхідно повідомляти, у капіталі товариства має становити 25% і більше.

ЩО ТАКЕ ЦЕНТРАЛЬНИЙ РЕЄСТР РЕАЛЬНИХ БЕНЕФІЦІАРІВ?

З 13 жовтня 2019 року вступили зміни до Закону від 1 березня 2018 року про протидію відмиванню грошей та фінансуванню тероризму, в частині початку дії Центрального реєстру реальних бенефіціарів. Положення цього Закону реалізують IV Директиву (ЄС) 2015/849 Європейського Парламенту та Ради від 20 травня 2015 року щодо запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей чи фінансування тероризму, що називається IV Директивою щодо протидії відмиванню коштів.

Метою створення Центрального реєстру реальних бенефіціарів є забезпечення прозорості. Відповідно до IV Директиви щодо протидії відмиванню коштів, повинна бути визначена кожна фізична особа, яка володіє юридичною особою чи контролює її. Щоб забезпечити максимальну прозорість, держави-члени ЄС зобов'язані зберігати дані про бенефіціарних власників у центральних реєстрах, доступ до яких матимуть уповноважені органи та організації.

КОМУ ПОТРІБНО ЗВІТУВАТИ?

Кожна компанія повинна повідомити необхідну інформацію до CRBR протягом 7 днів після внесення інформації про компанію до Державного судового реєстру (KRS). Обов’язок подавати повідомлення до CRBR покладається на особу, уповноважену представляти компанію.

Звіти складаються в електронному вигляді, без будь-яких оплат.

Компанії, які були внесені до Державного судового реєстру до дати роботи Реєстру, мають шість місяців, щоб виконати зобов'язання щодо реєстрації фактичних бенефіціарів. Тож кінцевий термін для цих суб’єктів - 13 квітня 2020 року.

ЯКУ ІНФОРМАЦІЮ ПОТРІБНО ПОВІДОМИТИ?

Інформація про фактичних бенефіціарів суб'єкта господарювання, тобто фізичних осіб, які здійснюють прямий чи опосередкований контроль над компанією через свої повноваження, які можуть виникати як з юридичних, так і з фактичних обставин, надсилається до Центрального реєстру реальних бенефіціарів.

Додаток містить такі дані: ім’я та прізвище такої особи, громадянство, країна проживання, номер PESEL або дата народження та інформацію про розмір та характер участі або прав, наданих бенефіціару.

ЯК ПОДАТИ ЗАЯВКУ?

Важливо, що заявка повинна супроводжуватися кваліфікованим електронним підписом або підтвердженим профілем ePUAP. Закон не передбачає можливості подання інформації за дорученням.

ХТО МОЖЕ ОТРИМАТИ ДАНІ З РЕЄСТРУ?

Польський законодавець вирішив, що Реєстр реальних бенефіціарів є загальнодоступним, а інформація, зібрана в Реєстрі, повинна бути доступною безкоштовно. Дані, внесені до Реєстру, використовують презумпцію правдивості, і особи, зобов’язані складати звіти, несуть відповідальність за шкоду, заподіяну через повідомлення неправдивих даних до Реєстру.

Штрафні санкції за невиконання зобов’язань протягом строку визначеного Законом можуть складати до 1 000 000 злотих.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]