Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2019 12:07

Система звітності Intrastat в Польщі

Юрист, фахівець з фінансів та оподаткування, керівник та власник української та польської компанії Enomi Consulting LLC

Одним з наслідків створення Європейського Союзу було усунення кордонів і митних формальностей між державами, що створило єдиний ринок.

Одним з наслідків створення Європейського Союзу було усунення кордонів і митних формальностей між державами, що створило єдиний ринок. Це призвело до того, що статистика Європейського Союзу була позбавлена джерела даних про торгівлю товарами на території Європейського Союзу, оскільки митне оформлення було припинено, а митний документ ЕАД (Єдиний адміністративний документ) зник. Тому було необхідно створити нову, єдину статистичну систему торгівлі між державами-членами ЄС. В даний час в країнах-членах ЄС дані про зовнішню торгівлю отримують з статистичної системи INTRASTAT.

Що таке INTRASTAT?

INTRASTAT є системою збору статистичних даних з торгівлі товарами між державами-членами Європейського Союзу, що дозволяє приймати, аналізувати та збирати інформацію від суб'єктів господарювань про рух товарів в межах Європейського Союзу. Звітна декларація INTRASTAT охоплює потік експорту товарів однієї компанії, що зареєстрована та здійснює діяльність на території ЄС, та імпорту цих же товарів до другої компанії, що зареєстрована та здійснює діяльність на території ЄС. Таке переміщення товарів розглядається як товарообіг, який підлягає обов’язковій реєстрації в органах статистики ЄС.

INTRASTAT в Польщі

Відповідно до законодавства Польщі, зобов'язання надавати декларацію INTRASTAT покладається на фізичних та юридичних осіб, які є платниками ПДВ та обмінюються товарами з європейськими країнами, вартість яких перевищила певні встановлені пороги, які щорічно затверджуються відповідними постановами уряду.

Існує ряд критеріїв, якими визначається обов’язковість звітування:

- Операція купівлі-продажу товарів між компаніями членами країн ЄС;

- Фізичне переміщення товарів з однієї країни ЄС до іншої країни ЄС;

- Види товарів, зокрема підлягають звітування операції з купівлі-продажу продуктів харчування, одягу, взуття, виробів з металу та деревини, тощо;

- Перевищення затвердженого обороту експорту чи імпорту товарів, незалежно один від одного, протягом поточного чи попереднього року календарного року. Статистичний поріг затверджується постановою Ради міністрів Польщі щорічно окремо для імпорту та експорту товарів.

На 2019 рік були встановлені наступні статистичні пороги:

Основний поріг:

- для імпорту 4.000.000 злотих

- на експорту 2.000.000 злотих

Детальний поріг:

- для імпорту 65.000.000 злотих

- для експорту 108.000.000 злотих

У чому полягає різниця між основним та детальним порогами? У першому випадку компанія надає загальні дані про свої операції з іншими країнами ЄС, а саме:

- звітний період,

- тип декларації,

- код митного органу, до якого адресовано інтрастатну декларацію,

- вантажоодержувач при ввезенні, відправник при експорті,

- представник, якщо заява зроблена ним,

- загальна кількість елементів,

- номер позиції,

- опис товару,

- код країни відвантаження для імпорту або код країни призначення для експорту,

- код типу транзакції,

- код продукту,

- вага нетто,

- кількість в додатковій одиниці виміру,

- вартість фактури в польських злотих.

Компанії, які перевищили деталізовані пороги зобов'язані подавати детальніший звіт, зазначаючи умови поставки, статистичну вартість товару, беручи до уваги витрати на транспортування та страхування до кордонів своєї країни.

Терміни подання декларацій INTRASTAT

Звітний період — календарний місяць, коли товари фізично залишили статистичну територію держави-члена (експорт) або були ввезені на статистичну територію держави-члена (імпорт). Декларації INTRASTAT за певний звітний період повинні бути подані не пізніше 10 числа місяця, що слідує за звітним. У випадку, якщо 10-й день припадає на неділю або святковий день, кінцевий термін повідомлення INTRASTAT закінчується в перший робочий день. Також можна зробити часткові декларації INTRASTAT за умови, що після підсумовування вони охоплюватимуть всю торгівлю товарами за певний звітний період. Зазначений вище строк інформування INTRASTAT повинен суворо дотримуватися.

У випадку, якщо підприємство не подає декларацію INTRASTAT або подає її неправильно, митна адміністрація має право надати три письмові повідомлення (попередження). Підприємство, яке, незважаючи на потрійне повідомлення (попередження), не подає декларацію INTRASTAT або відповідну корекцію до декларації, яку вимагає INTRASTAT, підлягає штрафуванню у розмірі 3 000 злотих за один звітний період стосовно кожного виду торгівлі. Кінцевий строк сплати зазначеного вище штрафу становить 10 днів з дати, на яку було винесено рішення про накладення штрафу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]