Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2018 10:47

Чи справді з 01 листопада українці не зможуть оформити спадщину?

Адвокат компанії KVADRA PRAVO

Декілька останніх років в ЗМІ з’являється та активно поширюється інформація про неможливість з 1 листопада «поточного року» оформити спадщину або договір дарування.

Декілька останніх років в ЗМІ з’являється та активно поширюється інформація про неможливість з 1 листопада «поточного року» оформити спадщину або договір дарування. При цьому частина громадян не вдаються в подробиці, а поширюють дану «новину», поспішають до нотаріусів для оформлення правочинів дарування та/або консультації. Спробуємо розібратися – чи є підстави для хвилювання.

Так, підставою «неможливості» оформлення спадщини та договору дарування визначають постанову Кабінету Міністрів України №231, яка звертаю Вашу увагу прийнята ще 04 березня 2013 року. Згідно даної постанови суб’єкти оціночної діяльності не мали права визначати оціночну вартість рухомого і нерухомого майна для цілей оподаткування (в тому числі при оформленні договорів дарування та вступі у спадок) до отримання сертифікату нового зразка. Тобто з 01 листопада 2013 року фактично запроваджувалася «переатестація» оцінювачів та використовувалися нові звіти про оцінку.

Дана постанова №231 втратила чинність ще в серпні 2014 року у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України №358 від 21.08.2014 року, яка чинна станом на сьогоднішній день.

В липні 2015 року постанова №231 була також визнана незаконною та скасована постановою Вищого адміністративного суду.

Проте щороку, починаючи з 2013, у ЗМІ поширюється інформація про проблеми з оформленням спадщини і дарування.

Таким чином, на сьогоднішній день підстав для хвилювання немає. В Україні є значне коло суб’єктів оціночної діяльності, які проведуть оцінку, та нотаріусів, які оформлять спадщину чи договір дарування. А тому – даруйте і приймайте подарунки!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]