Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2012 14:54

Програмно-бюджетна Львівська аномалія

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Україна ще, принаймні, має хоч сяке-таке законодавство. Звісно, це не Швейцарія, чи Норвегія, чи Австралія, де законослухняність та виконавська дисципліна майже взірцеві. Щоправда, і не Сомалі, тому хоч сяк-так, але дотримуватись законів потрібно.

Україна ще, принаймні, має хоч сяке-таке законодавство. Звісно, це не Швейцарія, чи Норвегія, чи Австралія, де законослухняність та виконавська дисципліна майже взірцеві. Щоправда, і не Сомалі, тому хоч сяк-так, але дотримуватись законів потрібно. Але ж не можна вже цілковито так нагло ігнорувати все і вся, особливо, як це робить влада на місцях.  Конкретно ж це стосується стратегічних програмових документів, зокрема програми економічного та соціального розвитку Львівської області на 2012 рік.

Найвищим законодавчим актом в Україні є Конституція. До речі, єдиними і обов’язковим для всіх в нашій державі. Відповідно до Основного закону Кабінет Міністрів України (КМУ) розробляє проект закону про Державний бюджет України і забезпечує виконання затвердженого Верховною Радою Державного бюджету. Та перед тим як розробляти сам бюджет, ще одним Законом України, а саме «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» за № 1602-III від 23 березня 2000 року, все те ж КМУ має розробити (що також передбачено Конституцією) прогноз економічного і соціального розвитку України на середньостроковий період. Розробляється такий прогноз на п’ять років. Крім того, розробляється прогноз на короткостроковий період, тобто один рік. Прогнози є підставою для  розробки Державної програми економічного і соціального розвитку України на короткостроковий період. Програма розробляється щороку взаємоузгоджено з проектом Державного бюджету на відповідний рік і подається для затвердження до Верховної Ради одночасно з проектом Державного бюджету. Коротко кажучи, схема така: прогноз – програма – бюджет. Все просто, як білий день чи український борщ.

За подібною схемою, відповідно до Конституції та названого закону, органи виконавчої влади, до прикладу, Львівської обласної державної адміністрації, мають розробляти свої програмові документи. Якщо бути більш конкретним, то це - середньостроковий прогноз на п’ять років, короткострокова програма на один рік взаємоузгоджено з якою розробляється бюджет області.

Відповідно до Бюджетного кодексу України проект рішення про місцевий бюджет перед його розглядом на сесії відповідної місцевої ради схвалює місцева державна адміністрація. Разом з проектом рішення подається пояснювальна записка, яка має містити інформацію про соціально-економічний стан відповідної адміністративно-територіальної одиниці і прогноз її розвитку на наступний бюджетний період, які покладено в основу проекту місцевого бюджету.

Ось тут і виникає надто багато запитань. Яким чином, на підставі чого і з якого пальця з’явився бюджет Львівської області на 2012 рік, якщо для його розробки немає ні прогнозу на п’ять років, ані не затверджено відповідної програми.

Очевидно для чиновників Львівщини є більш прийнятною докорінно інша схема, ніж це передбачено чинним українським законодавством, а саме спочатку бюджет як-небудь, а потім – «то ся зробит». Але ж закон, що визначає правові, економічні та організаційні засади формування цілісної системи прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку адміністративно-територіальних одиниць діє вже понад десять років!!!

Цікаво, що всі кивають на Київ, мовляв, засіли там донецькі й «працювати» не дають. Але ж на Львівщині донецьких немає! То ж виходить, що на місцях бардак не менший, а може й більший. Ще можна зрозуміти, якщо чиновник молодий, тільки після навчального закладу прийшов у місцеву адміністрацію і не знає в достатньому обсязі законодавства, що окреслює питання складання програм та бюджетів. Але як це можна співставити з посадовою особою, що протирає штанці, бігаючи з одного державного кабінету в інший вже років так з п’ятнадцять.

Взагалі вся ця програмно-бюджетна Львівська аномалія дуже нагадує ситуацію, коли будівельники спочатку «на око» збудували будинок, а потім починають розробляти проект. То ж і не дивно, що така будівля, збудована горе-будівельниками, може довго не простояти. Можливо саме тому, що дехто безвідповідально ставиться до своїх обов’язків, простий люд, важко гарує, живе бідно, а ті, що «працюють» в просторих кабінетах, відверто жирують. 

Крім того, обласна програма економічного та соціального розвитку Львівської області на 2012 рік, м’яко кажучи, не зовсім чітко структурно відповідає вимогам законодавства і ще більш туманно зазначає куди Львівська область все ж таки рухається, та й з цифрами далеко не все гаразд. Але це вже зовсім інша історія.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]