Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.04.2020 15:04

Львівська агломерація, децентралізація та чиновники-псевдоексперти

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Таке враження,що деякі львівські чиновники в кінець "поїхали" на тематиці формування Львівської ОТГ.

Таке враження, що деякі львівські чиновники в кінець «поїхали» на тематиці формування Львівської ОТГ.

Щоб достеменно розібратись в цьому питанні для початку поясніть мені, будь ласка, хто такий цей Зубач, з точки зору як фахівець, як експерт? Пригадую службовця, який розносив папери по Львівській міській раді, таке пригадую, але поки і все. Ще був депутат Верховної Ради України, можливо то цей Зубач?

Не торкаюсь навіть питання формування самої Львівської ОТГ, поговоримо про більш приземесте - місцеві адміністративні послуги. Пан Любомир Зубач у своїй публікації «Агломераційний фініш. Як будемо жити в нових реаліях» досить претензійно, згадуючи про пандемію коронавірусу, безкомпромісно та відверто вказує, як громадам об’єднуватись. Щось не пригадую, щоб такі дії, в принципі, вітались з точки зору українського законодавства, але небожителям буцімто можна! Ні, звичайно свою приватну думку він може мати, але ж висловлює її, як чиновник Львівської мерії, що звичайно вкрай неприпустимо.

Але на чому наголошується? Виявляється, Бірківська сільська рада посміла мати власну думку і виявила бажання приєднатись до Івано-Франківської ОТГ. Так, от важливо нагадати шановному Любомиру Зубачу про Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Львівської області» № 1158-р від 11.11.2015 р., з подальшими змінами та доповненнями, в якому чорним по білому зазначено наступне:

Львівська ОТГ у складі:

• Львівська міська рада
• Винниківська міська рада
• Брюховицька селищна рада
• Рудненська селищна рада

Івано-Франківська ОТГ

• Івано-Франківська селищна рада
• Бірківська сільська рада
• Великопільська сільська рада
• Вороцівська сільська рада
• Домажирська сільська рада
• Лозинська сільська рада
• Мальчицівська сільська рада
• Порічанська сільська рада
• Рясне-Руська сільська рада
• Ясниська сільська рада 

Можливо, на цьому і не акцентував питання, якби особисто у 2015 році кілька разів не заносив листи до Львівської мерії від Львівського офісу реформ з метою почати публічні обговорення по створенню Львівської ОТГ, оскільки ми бачили значні проблеми, з тими ж таки Винниками чи Рудно.

Тепер конкретно про адміністративні послуги

Так от, продовжуючи тематику, і хочеться спитати цього «експерта», а навіщо взагалі в Україні здійснювалась децентралізаційна реформа - щоб люди і на далі їздили по довідки до «району»?

Для об’єктивності розгляду варто привести витяг з вище зазначеної публікації пана Любомира.

Пряма мова:

«Наприклад, Біркам нарадили щодо спільного майбутнього з Івано-Франківською ОТГ. Місцеві депутати настільки не бояться коронавірусу, що скликали позачергову сесію. Що ж, люди впевнені, що їхнім односельчанам буде зручніше по кожну довідку їздити до Івано-Франкового, а не до Львова. Може, й так. Хоча в самій Івано-Франківській ОТГ не в захваті від намірів Бірок».

Тобто Розпорядження КМУ - це нарадили? Як це розуміти?

Але до чого тут Бірківська сільська рада, якщо Львів має громади з якими ще ой, як працювати та працювати.

Ще раз хочеться запитати, аде ви хлопці були цілих п'ять років!!!

Бачу, що є необхідність у проведенні певного лікбезу для чиновників Львівської міської ради, які приймають відповідні рішення, а саме: реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, започаткована і проводиться для того, щоб значно покращити якість життя населення. Щоб ті самі адміністративні послуги, будь-яка особа у будь-якому населеному пункті мала отримати на віддалі «витягнутої руки», нікуди не мандруючи. Для прикладу, є маса центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) по Львову де в межах 5-10 хвилинної доступності можна отримати необхідні документи, ба навіть більше, отримати через електронні засоби комунікації, взагалі не виходячи з помешкання.

Скажу навіть ще більше, про свій досвід діяльності на Донеччині. В об’єднаних територіальних громадах у Донецької області, практично в кожному старостинському окрузі (сільській раді) розгорнуто та діють стаціонарні ЦНАПи, а для роботи з віддаленими селами існують мобільні ЦНАПИ, які в середньому два рази на тиждень (або за потребою) бувають практично в кожному населеному пункті.

Отже, в реаліях сьогодення говорити про те, що за довідками потрібно буде їздити за тридев'ять земель це якесь дрімуче львівське середньовіччя. Тому і не дивно, що з Львовом ніхто з оточуючих громад не має жодного бажання об’єднуватись, не інакше як за примусом чи погрозами.

І на завершення про департамент агломерації: може досить ліжка переставляти?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]