Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.09.2024 19:48

Як декларувати криптовалюту в Україні

Практикуючий адвокат в адміністративних, податкових, кримінальних справах.

НАЗК нещодавно оприлюднило спеціальну інструкцію як правильно декларувати криптовалюту

Останнім часом криптовалюта стала настільки невід‘ємним атрибутом сучасної фінансової реальності, що набуло актуальності питання її декларування. Це насправді цікава тема, яка потребує детального вивчення. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) нещодавно оприлюднило спеціальну інструкцію як правильно декларувати криптовалюту.

Оскільки криптовалюти належать до віртуальних активів, це фактично нематеріальний тип валюти. Існуючи у цифровому форматі, цей актив адаптований до торгів у цьому форматі та може використовуватися як платіжний або інвестиційний засіб. Виходячи з цього, процес декларування криптовалюти регулюється у розділі 10 «Нематеріальні активи» декларації.

Що таке нематеріальні активи?

Під нематеріальними активами розуміється об‘єкт права інтелектуальної власності, який може бути оцінений в грошовому еквіваленті. Сюди входять патенти на винаходи, промислові зразки, корисні моделі, сорти рослин, торгові марки, права на використання надр чи інших природних ресурсів тощо.

Об‘єкт інтелектуальної власності також може бути оцінений у грошовому еквіваленті. У такому разі закон вказує, що такий об‘єкт повинен бути обов‘язково відображений в декларації. Ба більше, це потрібно зробити навіть у тому випадку, якщо грошова оцінка не проводилася.

Нас же цікавить фактично грошовий актив, який має фінансову оцінку та не є матеріальним.

Декларування криптоактивів

Як правило, криптовалюти декларуються для одного власника як один вид об‘єкта. За всіх інших умов декларування криптовалюти відбувається як різні об‘єкти у розділі 10 «Нематеріальні активи».

Для декларування криптовалюти у документі слід зазначити наступне:

  • Безпосередньо вид криптовалюти. Це може бути Bitcoin, Ripple (XRP), TRON (TRX), Binance Сoin (BNB) тощо або Steblecoin (USDT, USDC…).
  • Коли відбулася остання транзакція з криптовалютою.
  • Загальна кількість криптовалют, які доступні у одного власника. Тут варто зазначити, що кількість не заокруглюється та навіть може бути меншою одиниці.
  • В декларації потрібно обов‘язково вказувати ідентифікатора віртуального активу. Сюди входить публічна адреса криптовалюти, а також відкритий ключ, яких може бути декілька.
  • Повна інформація про особу, яка є власником об‘єкта декларування.

Декларування криптовалюти державними службовцями

Виступаючи видом віртуальних активів, криптовалюта обліковується та відчужується зазвичай в розподіленому реєстрі та не посвідчує немайнових чи майнових прав власника. Як зазначалося вище, це віртуальний актив, який створений та обліковується в розподіленому реєстрі.

Фактично, держслужбовці мають змогу також декларувати криптовалюти без проблем. Для цього у блоці «Інформація щодо криптовалюти» розділу 10 «Нематеріальні активи» потрібно вказати «Вид об’єкта». З випадаючого списку варто обрати криптовалюту, якою володіє особа. Якщо у списку немає потрібного найменування необхідно обрати «Інше» та вказати повну та скорочену назву активу.

У полі «Кількість» зазначається відповідна кількість наявних монет криптовалюти. Важливо зазначити, що кількість криптовалюти певного виду може змінюватися за рахунок маніпуляцій з її обміну. Для підтвердження зміни кількості, що відбулася внаслідок обмінних операцій, рекомендується зберігати історію транзакцій.

У випадку, якщо частина криптовалюти була придбана за грошові кошти, а частина – через обмін між різними криптовалютами чи напряму через купівлю активу користувачем, то для визначення вартості криптовалюти можуть використовуватися сервіси, що акумулюють статистичні дані та зберігають історичну інформацію (СoinСheckup, LiveCoinWatch, CoinMarketCap, CoinGecko тощо).

«Інформація про постачальника послуг, пов’язаних з обігом криптовалюти»

В цьому полі декларації важливо вказати найменування біржі, наприклад Binance. Хоча варто зазначити, що замість найменування криптовалютної біржі можуть вказуватися найменування гаманця криптовалюти (Blockchain Wallet, MetaMask, Coinbase Wallet тощо).

Декларувати криптоактиви в Україні зобов‘язані всі фізичні особи. Чиновники повинні регулярно подавати декларації про доходи, тому увага регуляторних органів до них особливо підвищена. Проте оподатковувати прибутки повинні всі громадяни України.

Наслідки недекларування криптовалюти

Ухиляння від декларування криптовалюти в Україні карається законом. У разі виявлення Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) незадекларованих криптоактивів та доведенням в судовому порядку такого порушення, дії можуть бути кваліфіковані за ч. 2 ст. 366-2 КК України (умисне внесення до декларації завідомо недостовірних відомостей). Відповідно до ч. 4 ст. 172-6 КУпАП подання завідомо недостовірних відомостей у декларації тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]