Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2022 08:34

Іноземців прийматимуть до української розвідки

Адвокат (судовий захист), магістр права

Верховна Рада України постановила, що українським розвідником може бути іноземець або особа без громадянства

14.04.2022 р. Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення зміни до Закону України "Про розвідку"» № 2194-IX, який набрав чинності 30.04.2022 р.

Верховна Рада України постановила, що до 1 травня 2023 року на військову службу до розвідувального органу Міністерства оборони України можуть бути прийняті особи без дотримання вимоги, передбаченої пунктом 2 частини другої статті 31 цього Закону" («Співробітником розвідувального органу не може бути особа: яка має громадянство (підданство) іноземної держави або особа без громадянства»).

З аналізу пояснювальної записки до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про розвідку» вбачається, що  розроблено у зв’язку з необхідністю удосконалення законодавства України у сфері безпеки і оборони з метою забезпечення ефективного виконання завдань, покладених на розвідувальний орган Міністерства оборони України в умовах протидії та здійснення відсічі зовнішньої агресії РФ проти України "за рахунок вмотивованої компоненти зі складу іноземців" та осіб без громадянства, прийнятих на військову службу до цього органу.

Слід зазначити, що серед іншого розвідувальні органи здійснюють добування, аналітичне опрацювання, оброблення і надання розвідувальної інформації її споживачам у встановленому  Законом порядку.

У зв’язку із цим Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило деякі зауваження, зокрема експерти звернули увагу на те, що здійснення розвідувальної діяльності, в тому числі у складі розвідувального органу Міністерства оборони України, може бути пов’язано з доступом до державної таємниці. Водночас, відповідно до частини сьомої ст. 27 Закону України «Про державну таємницю» іноземцям та особам без громадянства доступ до державної таємниці надається у виняткових випадках на підставі міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або письмового розпорядження Президента України з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки України на підставі пропозицій Ради національної безпеки і оборони України.

Отже, на думку Законодавця прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про розвідку» сприятиме підвищенню бойових і спеціальних (активних) спроможностей розвідувального органу Міністерства оборони України в умовах здійснення стримування і відсічі збройної агресії РФ проти України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]