Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2017 16:36

Щомісячні комісії за обслуговування споживчого кредиту є незаконними

Адвокат (судовий захист), магістр права

ВСУ: вимога банку про стягнення комісії за обслуговування споживчого кредиту не підлягає до задоволення.

Банк 3.jpeg

Відповідно до статті 203 ЦК України змістправочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільногозаконодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

При цьому законодавством визначено декільканаслідків невідповідності правочину нормам актів цивільного законодавства:недійсність правочину або його нікчемність у випадках, визначених законом(стаття 215 ЦК України).

 За положеннями частини другої статті 215 ЦКУкраїни правочин є нікчемним, якщо його недійсність прямо встановлена законом.Визнання у такому випадку правочину недійсним в окремому порядку невимагається.

Зазначені положення законодавствапоширюються як на договори як вид правочинів загалом, так і на окремі положенняпевних видів договорів, зокрема договорів кредиту. 

Згідно із частинами першою, третьою статті1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа(кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові урозмірі та на умовах, установлених договором, а позичальник – повернути кредитта сплатити відсотки. 

Особливості регулювання відносин задоговором про надання споживчого кредиту встановлені законом. 

ВАЖЛИВО: Умова договору про наданняспоживчого кредиту, яка передбачає здійснення будь-яких платежів за дії, які неє послугою у визначенні цього Закону, є нікчемною. 

Згідно із цим Законом послуга – цедіяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеногодоговором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється заіндивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб;споживчий кредит – це кошти, що надаються кредитодавцем (банком або іншоюфінансовою установою) споживачеві на придбання продукції (пункти 17 і 23 статті1). 

Отже, послугою з надання споживчого кредитує діяльність банку або іншої фінансової установи з передачі споживачу коштів напридбання продукції для його особистих потреб, а тому встановлення кредиторомбудь-яких зборів, відсотків, комісій, платежів за інші дії, ніж надання коштівна придбання продукції, є незаконним, а такі умови споживчого кредиту єнікчемними і не потребують визнання недійсними (Верховний суд України від 06.09.17 р. у справі № 6-2071цс16).

Між тим є ще висновки, які були зроблені впостановах  Верховного Суду України, зокремау постанові №6-1746цс16 від 16.11.2016р. –щомісячні комісії за обслуговування кредиту є незаконними, якщо банк не доведе,які саме послуги надаються позичальнику і включаються в таку комісію; №6-80цс13 від 25.09.2013р. та  №6-80цс12від 12.09.2013р. - несправедливими є положення договору про споживчий кредит,які містять умови про зміни у витратах, зокрема щодо плати за обслуговуваннякредиту та дострокове його погашення. 

ВИСНОВОК: оскільки споживач є  вразливою стороною договірних відносин,законодавець визначився з посиленим захистом споживачів шляхом прийняття ЗаконуУкраїни «Про захист прав споживачів» та Закону України «Про споживчекредитування», який набрав чинності 10 червня 2017 року то за положеннями абзацутретього частини четвертої статті 11 Закону України «Про захист правспоживачів» кредитодавцю забороняється встановлювати в договорі про наданняспоживчого кредиту будь-які збори, відсотки, комісії, платежі тощо за дії, якіне є послугою у визначенні цього Закону. Умова договору про надання споживчогокредиту, яка передбачає здійснення будь-яких платежів за дії, які не є послугоюу визначенні цього Закону, є нікчемною.


Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи