Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.07.2011 15:30

Щодо отримання диплому з відзнакою: актуально

Експертка та тренерка з питань ґендерної рівності та недискримінації, голова ГО "Асоціація "Жінки в медіа"

Зважаючи на значний резонанс з приводу видачі університетами дипломів магістра та спеціаліста без відзнаки через відсутність диплома бакалавра з відзнакою, варто звернути увагу на наступне.

Зважаючи на значний резонанс з приводу видачі університетами дипломів магістра та спеціаліста без відзнаки через відсутність диплома бакалавра з відзнакою, варто звернути увагу на наступне.

Дійсно, Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах (затв.Наказом Міносвіти від 02.06.1993 року №161) та Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), затв. Постановою Кабінету Міністрів України  від 20 січня 1998 року №65 не містять обмежень стосовно видачі дипломів магістрів з відзнакою тільки особам, які мають відповідний диплом спеціаліста чи бакалавра з відзнакою.

Крім того, Листом Міністерства освіти до керівників вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації від 09.06.2010 №1/9-401 «Щодо документів про вищу освіту з відзнакою», підписаний міністром освіти Д.В.Табачником дані наступні роз’яснення. Документ про вищу освіту з відзнакою після завершення навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра видається за результатами навчання за зазначеним освітньо-кваліфікаційним рівнем незалежно від результатів навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра.

Однак, вже через рік, Лист Міністерства освіти і науки України до керівників вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації від 09.06.2010 №1/9-401 «Щодо документів про вищу освіту з відзнакою» за підписом Міністра В.Д.Табачника був відкликаний Листом Міністерства освіти і науки України «Щодо документів про вищу освіту з відзнакою» від 12.03.2011 року №1/9-169 за підписом першого заступника Міністра Є.М.Суліма.

А також, варто зважати на те, що кожний університет, при видачі дипломів, керується власним Положенням про організацію навчального процесу. Зокрема, Положення про організацію навчального процесу в НТУУ «КПІ» (ухвалено Вченою радою НТУУ «КПІ», Протокол №9 від 02.07.2004 року) в розділі 7.3.3. Проведення державної атестації визначає, що документ про вищу освіту з відзнакою видається студенту, який отримав підсумкові оцінки «відмінно» не менше як з 75% усіх навчальних дисциплін та індивідуальних завдань, передбачених навчальним планом за весь термін навчання (бакалавр, бакалавр-спеціаліст або бакалавр-магістр), а решту підсумкових оцінок – «добре», захистив дипломний проект (роботу), склав державні екзамени з оцінками «відмінно».

Отже, в 2011 навчальному році для отримання диплому із відзнакою для магістрів чи спеціалістів необхідно мати диплом із відзнакою бакалавра.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]