Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.01.2023 15:29

Чому люди використовують альтернативну медицину?

Директор напрямку Букинг Doc.ua

Кожен з нас хоч раз у житті чув, а може й навіть використовував альтернативну медицину.

Відома як медицина нового віку, холістична або комплементарна медицина, альтернативна медицина описує давні процедури лікування, які зараз вважаються поза межами сучасної медицини. І хоча наявні на цей час докази не підтверджують ефективність акупунктури, хіропрактики, гомеопатії, рейки, аромотерапії, чи іншого альтернативного методу лікування, все ж велика кількість людей продовжують користуватися ними. Чому це відбувається? У цій статті розберемося з основними причинами використання альтернативної медицини та зʼясуємо чи справді вона того варта.

Що таке альтернативна медицина?

Термін «альтернативна медицина» охоплює широкий спектр медичних практик і систем у різних культурах світу. Зазвичай його використовують для опису методів, які виходять за межі традиційної медицини. Насправді термін «альтернативна медицина» суб'єктивний. У той час як лікарі в одній частині світу можуть вважати певну практику основною, в іншому місці - розглядати як альтернативу.

Основні види альтернативної медицини включають:

Традиційна альтернативна медицина. Ця область включає більш масові та загальноприйняті форми терапії, такі як акупунктура, гомеопатія та східні практики.

Техніки тіла. Базується на ідеї, що хвороба або травма в одній частині тіла може вплинути на всі частини тіла, а за допомогою ручних маніпуляцій тіло може повністю зосередитися на загоєнні на місці травми чи хвороби. Приклади терапії для тіла включають:

- хіропрактика та остеопатія;

- масаж;

- терапія руху тіла;

- тай-чи;

- йога.

Дієта і трави. Дієтичні та трав'яні підходи можуть включати:

- дієтичні добавки;

- лікування травами;

- вітаміни.

Зовнішня енергія. Вважається, що зовнішня енергія від предметів або інших джерел безпосередньо впливає на здоров’я людини. Прикладом зовнішньої енерготерапії є:

- електромагнітна терапія;

- рейки;

- цигун.

Розум. Терапія з використанням розуму може включати:

- медитація;

- біологічний зворотний зв'язок;

- гіпноз.

Як бачимо, деякі альтернативні методи можуть бути привабливими, оскільки вони залучають використовувати власне тіло та розум або речі, знайдені в природі. Деякі навіть обіцяють оздоровлення за допомогою методів, які здаються простими, природними та без побічних ефектів, що рідко можна сказати про стандартне лікування. І це лише деякі з можливих причин.

Ось п’ять основних причин, чому люди звертаються до альтернативної медицини для вирішення своїх потреб у здоров’ї:

1) Це природно

За даними Американського онкологічного товариства, альтернативна медицина приваблює пацієнтів, оскільки вона використовує природні зцілювальні здібності організму та не заважає іншим формам лікування та ліків. Наприклад, акупунктура використовується для лікування легкого болю та нудоти. Масаж для зменшення стресу або депресії. Йога і тай-чи - покращення балансу, сили та рухливості тіла. 

Насправді ж, трав’яні добавки можуть бути так само шкідливими, якщо їх приймати окремо, з іншими речовинами або у великих дозах. Наприклад, деякі дослідження показали, що кава-кава (пʼянкий перець), травʼяна добавка, яку використовують для боротьби зі стресом і тривогою, може спричинити пошкодження печінки. А  звіробій, який деякі люди приймають для лікування депресії, може призвести до того, що певні ліки перестануть діяти належним чином. Тому, перш ніж приймати будь-які дієтичні добавки, навіть вітаміни, незалежно від того, наскільки безпечними ви їх вважаєте, обовʼязково проконсультуйтеся з вашим лікарем.

2) Альтернативна медицина пропонує пацієнту більше уваги лікаря

Звичний візит до лікаря мало в кого викликає приємні почуття. Адже найчастіше це відбувається так: ви заходите в приймальню, чекаєте в довгій черзі, поки вас не покличуть. Ви заходите, медсестра знімає ваші життєві показники, після чого лікар дає свою оцінку вашому стану, у цілому проводячи  вами приблизно 10-15 хвилин.  

Ці огляди є життєво важливими, щоб переконатися, що ви здорові. Але чи буває у вас відчуття, що ви витрачаєте більше часу на очікування лікаря, ніж на спілкування з ним? Сучасна медицина ефективна, але деякі люди хочуть більшого. Дослідження показують, що не всі відчувають, що отримують те, що їм потрібно під час обстеження. Крім того, на жаль, іноді лікарі не виявляють зацікавленості у своїх пацієнтах, можуть грубо поводитися, виписувати дорогі аналоги ліків. У результаті чого, довіра до лікарів падає, стосунки пацієнт-лікар погіршуються, і люди починають шукати альтернативні методи лікування.

Ось чому використання комплементарної та альтернативної медицини зростає. В нетрадиційній медицині більша частина терапії передбачає розуміння емоціонального і фізичного стану та лікування першопричини, щоб з’ясувати, що насправді турбує пацієнта, а не просто зменшити біль, пов’язаний із захворюванням. Тому лікарі альтернативної медицини часто пропонують багато особистої уваги, що звісно ж покращує їх стосунки з пацієнтами.

Проте варто памʼятати, що лікарі традиційної медицини призначають лише ту терапію, ефективність якої доведена, чого не можна сказати про альтернативну медицину. Тому, якщо вам не подобаються ваші стосунки з лікарем, краще шукати альтернативи саме в традиційній медицині. Ви можете звернутися до іншої клініки, знайти відповідного вам лікаря по рекомендаціях знайомих або ж прочитати відгуки реальних пацієнтів на нашому сайті або на іншому медичному онлайн-хабі. Ще однією хорошою альтернативою є телемедицина. Ви самі обираєте лікаря з яким хочете отримати онлайн-консультацію, підбираєте зручний для вас час та, без будь-яких очікувань чи запізнень, отримуєте індивідуальну консультацію сертифікованого фахівця.

3) Відсутність шкідливих побічних ефектів

Сучасна медицина, зокрема ліки, що відпускаються за рецептом, та інші фармакологічні методи лікування, містять хімічні речовини. Коли ви купуєте ліки, разом із коробкою чи пляшкою ви знаходите папір із переліком можливих побічних ефектів. Деякі люди вважають, що альтернативна медицина краща за традиційну, оскільки вона часто зосереджена на природних речовинах, які є безпечнішими, м’якшими або більш придатними для людського організму, ніж виготовлені ліки.

Однак, як і звичайні медикаменти, вони також можуть спричиняти побічні ефекти, та навіть отруєння, при неправильному дозуванні. Крім того, натуральні засоби також можуть викликати алергійні реакції та містити шкідливі речовини, не зазначені на етикетці. Наприклад, деякі аюрведичні ліки мають у своєму складі природні токсини, такі як ртуть або свинець. Тому, все ж таки, краще надавати перевагу сертифікованим аптечним препаратам, та використовувати їх за призначенням лікаря.

4) Це дешевше 

Традиційна медицина вимагає високотехнологічних інструментів, не  лише обробки сировини та процесів виготовлення ліків, але й кілька етапів складного контролю за готовою  продукцією,  в тому числі  на шляху від виробника до кінцевого  споживача. Крім того, операції зазвичай коштують дорого. Оскільки альтернативна медицина використовує для зцілення енергію, олії, трави, лікування, як правило, дешевше. Давайте поглянемо на ситуацію з іншого боку, якщо вам просто треба звернутися до лікаря в цілях профілактики, догляду за хронічною хворобою або ж із не важким захворюванням, вам не обовʼязково витрачати на це великі кошти. Ви можете піти на безплатний прийом до державного лікаря, якщо маєте декларацію в eHealth, купити дешевші аналоги призначених ліків (найкраще одразу запитати лікаря про них). Або, знову ж таки, скористатися послугою онлайн-консультації, яка буде приблизно у два рази дешевшою за очний прийом. 

Хоча деякі альтернативні методи рідко завдають шкоди, вони все одно малоефективні. Дослідження показали, що люди, які використовували альтернативні методи замість традиційного лікування раку для найпоширеніших виліковних видів, мали більший ризик рецидиву та смерті.

Інша небезпека альтернативних методів лікування полягає в тому, що пацієнти можуть бути переконані, що вони достатні для підтримки їхнього здоров’я, і таким чином припинити або відкласти доказове лікування, яке має кращі шанси контролювати або виліковувати хворобу. 

5) Інші методи лікування не спрацювали

Ще однією частою причиною звернення до альтернативних видів лікування є страждання від важких для лікування захворювань, таких як хронічний біль, проблеми зі спиною або тривога. Такі пацієнти частіше шукають альтернативи традиційному лікуванню, коли відчувають, що звичайна медицина не може полегшити їх симптоми.  Та звісно ж, пацієнти з невиліковними хворобами, які зрозуміли, що інші методи лікування не спрацювали. Наприклад, люди хворі на рак, можуть подумати про використання альтернативних методів з кількох причин: вони хочуть зробити все можливе для боротьби з раком, шукають підхід до лікування, який міг би мати менше побічних ефектів, хочуть мати можливість контролювати лікування раку, або віддають перевагу альтернативним теоріям здоров’я та методам лікування. Останній фактор також дуже поширений, адже деякі люди використовують альтернативні методи лікування, через те що вони  відповідають їхньому світогляду та краще збігаються з їхніми переконаннями. 

Чи підійдуть мені ці методи лікування?

Важко точно сказати, чи підійдуть вам альтернативні методи, оскільки кожен по-різному реагує на лікування. Багато з них вимагають вашої активної участі та певної віри в можливий результат. Це ефект плацебо – психологічна надія та віра в те, що лікування допоможе. Чимало наукових досліджень спрямовано на те, щоб з’ясувати, чи зміни в стані пацієнтів викликані природними змінами стану чи так званими «неспецифічними ефектами», такими як віра в те, що лікування буде ефективним. 

У будь-якому разі, перш ніж спробувати новий вид альтернативної медицини, слід пам’ятати про деякі ключові фактори, які мають відігравати роль у процесі прийняття рішення.

- Обмежені наукові дослідження. У відповідь на зростання споживчого попиту зростає фінансування досліджень альтернативної медицини. Але порівняно з традиційними медичними методами докази все ще обмежені, що залишило багато питань без відповіді. 

- Плутаний маркетинг. Дуже легко сплутати слова «натуральний» і «безпечний», але вони не є синонімами, попри спроби деяких маркетологів змусити нас думати інакше. Багато дієтичних добавок і трав’яних засобів, які використовуються в альтернативній медицині, помилково називають «натуральними». Занепокоєння також має з’явитися, якщо виробник робить нереалістичні заяви про те, що їхні продукти є «чудодійними ліками» або містять «секретні інгредієнти».

- Потенційно небезпечні взаємодії. Навіть у випадках, коли продукт не містить штучних речовин, добавки та трави можуть бути несумісними з рецептурними та безрецептурними ліками, а також мати власні побічні ефекти.

У будь-якому випадку, рішення залишається за вами. Якщо ви не задоволені якістю медичного обслуговування, або з будь-яких інших причин шукаєте альтернативні методи лікування, я рекомендую надавати перевагу альтернативам виключно традиційної медицини. Уважно ставтеся до вибору лікування та залишайтеся здоровими! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]