Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2020 09:49

Чого добивається Герус?

Блогер, письменник

Шахтарі які вимагають повернення «Роттердам+» - про таке я й мріяти не смів. І хто ж зробив це разом?

Вітаю всіх, ми дожилися до акцій шахтарів у столиці. Голова Незалежної профспілки гірняків Михайло Волинець повідомив, що 23 червня гірняки Донбасу приїдуть до Києва аби протестувати проти гармидеру, який склався у вугільній галузі.

Шахта «Південнодонбаська №1» у Вугледарі простояла більше 5 місяців. Шахта Мельникова, на яку держава закуповувала нове обладнання – і зараз платить по ньому кредит, вже 7 місяців на простої. Вугілля ніхто не хоче брати.

Парадоксальна ситуація склалася. За президента Порошенка, коли в Україні працювала тричі демонізована схема «Роттердам+» - вугілля коштувало 1700 грн. за тону, і шахти мали хай і невисокі, але доходи і постійну роботу. Нині – Порошенко не президент, «Роттердам+» героїчно переможений, і результати не забарилися. Ціна на українське вугілля злетіла до небес і шахтарі роботу втратили.

Ще шахтам не платять за вугілля УЖЕ відвантажене. І не платить… па-бам! «Центренерго» яке щойно стало фігурантом скандалу – фірми-прокладки пов’язані з олігархом Коломойським за півроку викачали з «Центренерго» біля 4 мільярдів грн. Для фірм Коломойського «Центренерго» гроші мав, для державних шахт – ні.

А тим часом головний борець зі схемою «Роттердам+», народний депутат «Слуги народу» Андрій Герус виявився одним з найбагатших нардепів Верховної Ради. Журналісти налічили в його декларації 38 мільйонів грн., не враховуючи квартир, автівок, незавершеного будівництва, боргових зобов’язань, неймовірно ефективної в бізнесі дружини (про єдине підприємство якої відомо лише те, що воно існує), тощо й тощо.

Про джерела доходів Андрія Геруса відомо багато. Ще в грудні 2019 р. нардеп Анна Скороход дала зрозуміти журналістам, що Андрій Герус отримав хабар за лобіювання законопроекту 2233, який фактично відкрив український ринок для імпорту електрики з Росії. «Пан Герус намагається таки відпрацювати ті гроші, які здобув за внесення цієї поправки ще два місяці тому», - заявили нардеп.

Щойно нардеп Гончаренко (ЄвроСолідарність) повідомив про схеми виведення коштів через фірми-прокладки, на операціях продажу електрики від державного «Київтеплоенерго» державній «Укрзалізниці». Депутат запропонував Андрію Герусу разом подати відповідні депутатські звернення. Відповіді не надійшло.

Натомість нардеп Герус розгорнув тотальну війну проти зеленої енергетики, мовляв «ми країна бідна – зелена енергетика нам не по-кишені». Сама по собі теза суперечлива, але – той таки самий Герус заблокував переговори між виробниками зеленої енергетики і урядом Шмигаля. Це – не випадковість, про наміри Геруса «п…ти зелених» завдяки журналістам дізналася вся країна. По-факту Герус підводить Україну до численних судів з західними інвесторами та до знищення інвестиційної привабливості України, як таке.

Все це у той момент, коли розрахунки з ядерними станціями коливаються на рівні 60%, з зеленими – майже на нулі, а шахтарі вже готові виходити на протести в центрі столиці, ігноруючи всі карантини разом узяті.

І от тут варто загадати важливу деталь. 11 червня Печерський районний суд Києва зобов'язав Офіс генерального прокурора розпочати кримінальне провадження відносно народного депутата, голови комітету з ПЕК Верховної ради Андрія Геруса за фактом державної зради. Жарти в сторону – Геруса звинувачують у роботі на Росію. Акції шахтарів – перша ластівка. За ними підуть акції інших працівників енергетичної галузі. Очевидно, все це призведе до дестабілізації ситуації всередині України. Секрет Полішинеля, саме дестабілізації в нашій країні добивається Москва – аби низкою провокацій перевести її у фазу громадянської війни. Чи не цього насправді добивається Герус?

Хоча визнаю, шахтарі які вимагають повернення «Роттердам+» - про таке я й мріяти не смів. І хто ж зробив це разом?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]