Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.07.2019 13:35

Камінь спотикання на шляху децентралізації

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

На жаль, процедура добровільного об’єднання громад, на яку покладали дуже великі надії поки що, не дає очікуваних результатів.

30 червня у 66-ти територіальних громадах проходили вибори депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних та міських голів. Також в цей день проходил додаткові вибори депутатів 30 сільських, селищних рад. 

На жаль, процедура добровільного об’єднання громад, на яку покладали дуже великі надії поки що, не дає очікуваних результатів. Адже як показує практика старости та виконкоми об’єднаних територіальних громад дуже часто не знають як правильно організувати роботу управ. Управлінського досвіду керування об’єднаними громадами немає, а урядові роз’яснення різняться.

В Україні полюбляють посилатися на результати Польщі, досягнені в реформуванні місцевого самоврядування. При цьому стараються не звертати уваги, що наші сусіди п’ять років готувалися: зробили нормально працюючі електронні сервіси, якісні дороги, щоб можна було швидко дістатися до центрів, а вже після того об’єднали громади. В нас поки-що все робиться з точністю до навпаки.

Каменем спотикання для тих хто вже створив чи задумується про об’єднання в територіальну громаду є питання наповнення бюджету. Вся програма дій усіх урядів, президентів, парламентів зводиться виключно до написання програм з розвитку українського села. Та ніхто не говорить яким чином можна досягнути економічного розвитку сіл. Що надасть поштовх для розвитку всіх інших важливих умов життя у своїй громаді.

На мою думку в сільській місцевості одним з найперспективніших проектів є створення агропромислових кластерів. Україна все більше претендує на статус головного постачальника харчової продукції у світі. Та для цього ми маємо виготовляти якісну продукцію за помірною ціною, щоб вдало конкурувати на ринку. Залучаючи покупців і продавців до системної взаємодії, вдається знизити вартість одиниці продукції, виготовленої завдяки спільній діяльності. Простіше кажучи, кожен регіон має спеціалізуватись на конкретній групі продукції, яка є економічно вигідною для певного населеного пункту. Якщо економіка запрацює, ми зможемо говорити про управління соціальним розвитком села на основі кластерного підходу. Суть якого заключається в тому, щоб покращити благоустрій територій, розвиток медичної, освітньої сфер, модернізації транспортної і телекомунікаційної мереж, поліпшення побутового і торгівельного обслуговування жителів певної території. Переконаний це перспективний шлях розвитку економіки та покращення життя у селі.

Підводячи підсумки хотів би зазначити, що для підвищення ефективності реформи місцевого самоврядування необхідно усвідомити. Процес децентралізації має сприяти не тільки поліпшенню відносин між державою та суспільством. Він має формувати засади сталого економічного розвитку об’єднаної громади.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]