Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2018 13:35

Аграрний бюджет 2019

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Пряма програма підтримки сільгсптоваровиробників у 2018 році провалена.

Уряд презентував проект бюджету на 2019 рік. Хотів би зупинитись на тому, що ж отримає вітчизняний аграрій. За розрахунками Кабміну на АПК заплановано 6,9 млрд грн. З яких на компенсацію вартості української сільгосптехніки планується виділити  1,38 млрд грн, на розвиток фермерських господарств 1 млрд грн, розвиток тваринництва 4 млрд грн на розвиток садівництва 400 млн грн. І здавалося б все ніби добре бо коштів порівняно з минулим роком збільшили на 600 млн. грн. та є «нюанс». Заключається він в тому, що цьогорічна пряма підтримка для сільгоспвиробників  була  повністю провалена. Наведу тільки декілька прикладів про що мова:

- 945 млн. грн., передбачених за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» в частині компенсації вартості сільгосптехніки було витрачено лише 196 416,3 тис. грн;

-  4 000,0 млн. грн., передбачених за бюджетною програмою «Державна підтримка розвитку галузі тваринництва», було витрачено лише 488 134,1 тис. грн., з них:

а) з 700 млн. грн., передбачених за напрямом «Спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб», було витрачено лише 6741,3 тис. грн;

б) з 300 млн. грн.,  передбачених за напрямом «Часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, було витрачено 0,0 грн.

Про «золотий мільярд» для фермерів взагалі мовчу. Як бачите, цифри говорять самі за себе програма не працює. 

І в цій ситуації, держава мала б дослухатись безпосередньо до аграрїв. Зустрічаючись в регіонах з людьми чую, що прямі дотації не працюють. Аграрії все більше згадують некорумповану систему спецрежиму ПДВ. Та, нажаль, віри в те, що спецрежим в найближчий час повернуть, мало. Тому, як альтернативу просят чиновників звернути  увагу на підтримку по системі «квазіакумуляції ПДВ». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]