Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2022 09:16

Що сталося з криптобіржею FTX?

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

У цьому блозі розберемося як ця ситуація вплинула на ринок криптовалют і з якими наслідками зіштовхнувся засновник Сем Бенкман-Фрід.

Криптовалютна біржа FTX, яка займала флагманські позиції на ринку крипто-трейдингу почала процедуру банкрутства. Компанія намагалась вийти з кризи різними шляхами, навіть через продаж активів конкурентам з Binance. Проте, після звинувачень у шахрайстві та зникнення величезної суми грошей клієнтів, шлях до порятунку було закрито. В результаті ринок криптовалюти обвалився, а директор FTX зібрався у відставку. У цьому блозі розберемося як ця ситуація вплинула на ринок криптовалют і з якими наслідками зіштовхнувся засновник Сем Бенкман-Фрід.

FTX займала третє за величиною місце серед криптовалютних торговельних майданчиків, а база користувачів перетнула позначку в мільйон. Оцінна вартість біржі складала понад $30 млрд. Очевидно, що вкладники, серед яких були й доволі великі інвестиційні компанії, довіряли FTX та її засновнику Сему Бенкману-Фріду.

Перші сумніви в компанії почалися 2 листопада — журналісти CoinDesk заявили, що майже половина статків криптомільйонера складається з токенів, які випустила його ж біржа. Це викликало питання стійкості всієї цієї системи, а засновник Binance заявив, що його компанія збирається продати великий пакет токенів FTT. Навіть в цій ситуації засновник FTX продовжував стверджувати, що це все чутки, а ситуація під повним контролем.

Binance планувала викупити конкурентів FTX, але після ряду перевірок змінила своє ставлення та розірвала попередні домовленості. Також зриву угоди сприяли новини про ймовірну розтрату коштів інвесторів на нецільові напрямки. Очевидно, що компанія Binance не збиралася вирішувати ряд проблем замість Бенкмана. Негативний фон, що створився навколо FTX став причиною, через яку ринок криптовалюти почав стрімко втрачати гроші. Bitcoin “просів” у ціні до рекордних показників за останні два роки, а інші криптовалюти втратили вартість вслід за ним.

Інфографіка: Вартість Bitcoin з 1.11.22 до 16.11.22 згідно з CoinDesk

Financial Times провів свої дослідження, в результаті яких виявилось, що FTX мала $900 млн ліквідності при $9 млрд зобов’язань. Також, крім усіх вищезгаданих проблем, агенція Reuters повідомила про виведення принаймні $1 млрд з рахунків клієнтів. За їхніми даними Сем Брекман-Фрід переніс з біржі $10 млрд до іншої своєї компанії Alameda Research. При цьому зникло від 1 до 2 млрд доларів. Хоча переказ цих коштів — це відома справа, але зниклі мільярди викликали ще одну негативну хвилю навколо FTX. Інформація про махінації не залишились непоміченими й для правоохоронних органів — 10 листопада стало відомо, що ситуацією зацікавилось Міністерство юстиції США.

Причинами всіх цих економічних прорахунків та нічим не підтверджених токенів ймовірно може бути бажання Бенкмана-Фріда допомогти іншим збитковим криптобіржам через просідання вартості криптовалюти. Подібні необдумані кроки цілком могли призвести до проблем вже в самій компанії, в тому числі до нестачі ліквідності. Після цих подій користувачі почали виводити гроші й з інших криптомайданчиків, серед яких і гіганти Binance, Coinbase, Gemini та Kraken. Цілком ймовірно, що нам слід очікувати ланцюжка нових кризових ситуацій і на інших біржах вслід за FTX, адже цей “шторм” може бути тільки початком.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]