Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.11.2020 15:46

Креативна економіка, як шанс розвитку в часи пандемії

Голова правління БО БФ Фундація соціальних інновацій "З країни в Україну"

Як українські школярі кидають виклики дорослим проблемам в час пандемії.

Рожеві озера Херсонщини, Асканія-Нова, тунель любові, львівські замки, одеські пляжі - далеко не весь список популярних українських туристичних напрямів. Внутрішній туризм особливо набув своїх обертів із закриттям кордонів та введенням карантинних заходів. 

Серед моїх друзів багато екскурсоводів, гідів, людей які вболівають за розвиток внутрішнього туризму. Ми з колегами фундації соціальних інновацій “З країни в Україну” мали можливість поспілкуватися із засновником туристичної агенції "ProUkraine" Тарасом Галясом про те, як взагалі відчуває себе сьогодні ринок. За його словами, падіння внутрішнього туризму особливо було видно з березня по червень, тому що на травневі свята припадає найбільша кількість турів Україною за всю весну. Цього сезону були скасовані всі тури, але, як виняток, були індивідуальні туристи, які подорожували на власному авто, проживали в палатках чи зелених садибах. 

Тарас говорить про те, що Україною почали подорожувати й ті люди, які зазвичай надавали перевагу відпочинку за кордоном. При закритих кордонах та авіасполученнях, а також не бажаючи знаходитися 14 днів на ізоляції, ця категорія туристів наважилася подорожувати Україною і більше того, він особисто пишається тим, як його колегам вдалося закохати цих туристів в подорожі Україною, адже на його глибоке переконання Україні справді є що показати. Тим більше самим українцям. 

Туристичні оператори стрімко почали адаптуватися під нові умови й розробляти маршрути та формати екотуризму в Україні. Саме тому тематика туризму стала популярною у серед українських стартапів. 

Мені неймовірно приємно, що й наша молодь відчуває ці тренди і реагує на них повним ходом. Недарма така довга підводка супроводжувалася інсайтами одного із представників туристичного бізнесу. В цьому блозі я хочу розповісти вам про унікальну програму неформальної освіти “Відкривай Україну” ***, яку ми з колегами втілюємо вже шостий рік поспіль. Розповісти для того, щоб ви мали можливість, як і ми, підключитися до цього океану енергії позитива і драйва, який генерує сьогоднішня прогресивна українська молодь. 

“Відкривай Україну” - це ініціатива, що навчає підлітків втілювати свої ідеї та задуми, і змінювати цим свої школи, міста та всю Україну. 

Що варто знати про неї? Перш за все, це - всеукраїнська програма неформальної освіти. В основі найбільшої в Україні програми лежать принципи гейміфікованого підходу до навчання та командної роботи підлітків 7-11 класів. Вона створює умови для втілення ідей та задумів молоді їх власними руками. Наслідком такого підходу є реальні зміни в шкільних середовищах та містах. 

Якщо говорити високою мовою візій та стратегій - призначення “Відкривай Україну” полягає у формуванні нової генерацію мислячої та соціально-активної, молодих людей, які усвідомлюють себе, в першу чергу, громадянами своїх громад, своєї країни. Якщо говорити простими словами, її мета створити таке  середовище для розвитку українських підлітків, у якому вони навчаться реалізовувати власну ідею у школі, а згодом у місті саме командою, разом. Надзадача у соціальному контексті може звучати так: сформувати в українському суспільстві соціальну звичку змінотворця - побачив проблему, усвідомив її значення, зібрав однодумців і доклав зусиль до вирішення. 

Якщо розібратися з її структурою, звісно, ці звички, ці проєкти з’являються не за кілька днів, манком магічної палички. Програма реалізується у кілька етапів. На першому етапі учасники понад 6 місяців виконували завдання з проєктного менеджменту, комунікацій, вчилися будувати трикутник “бізнес-влада-громада”, шукати кошти на власний проєкт та налаштовувати зв’язки з партнерами.

На другому етапі учасники власне реалізовували проєкт. Зібравшися командою по 2 людини з кожного класу, вони обирали собі вчителя в школі, який ставав їх ментором та капітана серед учасників. Під час програми учасники проходять трансформаційні етапи командного розвитку. Як результат, роблять дуже потужні проєкти: застосунки, фестивалі, арт-інсталяції та цілі рекреаційні парки.

Цьогоріч навчання полягає не лише у відеолекціях від експертів. У зв’язку з введенням карантинних обмежень, ми розробили нову методику навчання, «Академію Відкривай Україну», яка включила в себе навчальні відеоролики, прямі ефіри у соцмережах, Zoom-конференції та консультації з відомими активістами. Школярі мали можливість також отримати індивідуальну консультацію. 

Подивіться на статистику - мене, особисто, ці цифри надихають і реально надають крила крутіше будь-якого енергетика!

• понад 10 тис. зареєстрованих учасників на платформі;

• 650 зареєстрованих команд із 345 міст та селищ України;

• 6,5 тис. школярів і 650 вчителів-менторів. 

натисніть на зображення для його збільшення

Всього до півфіналу пройшло 111 шкіл з проєктами на 8 основних тематик - освіта, культура, облаштування місць для відпочинку та розвитку, інфраструктура, екологія, туризм, благодійність, здоровий спосіб життя. 

Команди з 9 областей сформували 10 проєктів навколо проблем туристичного контексту. І тепер, друзі, головне! До чого я все це веду - нижче я буквально по кілька строк розповім про кожен з проєктів для того, щоб ви зрозуміли масштаб діяльності та світоглядну широту сьогоднішньої молоді! 

Команда Ладижинського НВК №1 “ЕкоЛайн” створила власний екскурсійний маршрут LADUZHUN TRAVEL. Школярі хотіли показати можливості та актуальність розвитку туристичної інфраструктури міста. Їм вдалося залучити мешканців до участі в екскурсіях рідним містом та сприяти активному вивченню історії та культури рідного краю. Школярі розробили програму маршруту екскурсії, відзняли та запустили в соціальних мережах відео екскурсії піших та вело маршрутів по історичних та культурних пам’ятках.

В майбутньому планують розробити діджитал рекламу та розробити механізм набору екскурсійних груп. 

Команда “Hope” Дворічанського ліцею з Харківщини створили відеоекскурсії про видатні місця рідного міста. До речі, екскурсії можуть подивитися всі охочі на сторінці @hope.dvorichna в Instagram. 

“IMPROVEри” з Сокальського ліцею імені Олега Романіва розробили туристичну онлайн-платформу, зняли креативні історичні відеоролики про історичні об’єкти міста, а на стелі в центрі міста розташували карту з позначеними об’єктами, короткою довідку про історію міста та Qr- кодами та вільним WI-FI доступом. 

Онлайн-платформу можна переглянути за посиланням: http://mapa.sokal.lviv.ua/ 

Команда NUGGETS з Люботинської школи-інтернату "Дивосвіт" Харківської обласної ради розробили чат-бот для швидкого підбору локації для проведення вільного часу, відпочинку, екскурсії за місцем знаходження, напрямком та цільовим орієнтиром для людей різних категорій.

Пілотна версія проєкту вже доступна для користування: https://t.me/guideKharkivbot.

Чат-бот можна доповнювати і розробнику, і користувачам. Тому якщо збираєтеся в Люботин - не забудьте долучитися. 

Проєкт "Скульптури говорять" реалізувала команда “КРОК” з Володимир-Волинської гімназії ім. О. Цинкаловського. Команді вдалося впровадити інноваційний підхід до проведення екскурсій. Вони розмістили спеціальні QR- коди біля скульптур та створити анотований каталог скульптур Володимира-Волинського. Наступного року планують створити інтерактивну платформу. 

І ось що говорить про проєкти дітей представник реального бізнесу. Далі цитую  слова Тараса Галяса: “Аудіогіди, онлайн-маршрути, відео екскурсії та чат-боти на зразок тих, які розробили учасники проєкту “Відкривай Україну” - є одним з найперспективніших інструментів у туризмі. В нашій державі це тільки набуває розвитку, в той час, як в країнах Європи вже 15-20 років користується неабиякою популярністю. Краще, щоб такі проєкти одразу створювали на іноземних мовах. Іноземці мають таку потребу в той час як український турист не завжди готовий взяти послухати гіда в навушнику, коли є змога поспілкуватись з живою людиною. Це буде цікаво для іноземців в невеликих містах. Спробуйте знайти екскурсовода на арабській, китайській, французькій, іспанській чи португальській в містечках до 300-400 тисяч населення. А це більшість обласних центрів, часом в Закарпатті чи Херсонщині (потужні туристичні регіони) важко знайти професійного гіда англійською мовою, тож якщо збільшиться потік іноземних гостей в регіонах, то створити екскурсію іноземною мовою буде швидше, ніж підготувати гіда”.  

Школярі розробляли та реалізовували проєкти протягом пів року. Але що потрібно зробити, щоб ці проєкти не стали одноразовими і знайшли своє продовження? 

Я пропоную поміркувати разом зі мною вголос та, за можливістю, залишити коментарі під статтею або в соціальних мережах щодо наступних пропозицій: 

Комунікаційний фактор.                                       

Про проєкти потрібно розповідати. Це прекрасний привід зацікавити молодь, показати їй альтернативний шлях в самореалізації.  Це прекрасна можливість громаді створити нових власних героїв, можливість батькам відчути впевненість за спроможність своїх дітей досягати мети у майбутньому. Такими перевагами потрібно користуватися і про це потрібно кричати на кожному розі з усіх комунікаційних гучномовців. 

Фактор публічного управління

Це прекрасний кейс для органів місцевого самоврядування, для громадських організацій та для місцевого бізнесу з одного боку «по-доброму» попіаритися – розповісти про те, що вже сьогодні корисного для суспільства вони роблять.

З іншого боку для тих же самих гравців це шанс включитися у своє власне призначення та надати підтримку проєктам дітей через власну місію та візію (тому що на місцевому рівні ці команди саме цим займаються — розв'язують проблеми громади) і, врешті-решт, скооперуватися навколо гідної мети отримати синергетичний ефект взаємодії. Переосмисливши всі ці речі, варто подумати про законодавче закріплення підтримки подібних речей через власні партисипативні бюджети, через локальні програми розвитку, локальні фонди підтримки тощо. 

Фактор культури соціальних звичок.

Подібні проєкти, якщо їх підсилювати комунікаціями, партнерськими ініціативами дорослих ГО, спроможні формувати надзвичайно потужну річ — формувати нові суспільні звички.   Вони безпосередньо своїм успішним прикладом впливають на зміну поведінки людей. Вони спроможні залучати на спільне благо різних акторів на локальному рівні (бізнес, влада, громада) та демонструвати їм нові спільні спроможності. Як нові суперсили. Кілька ітерацій проєкту поспіль на місцях спроможні творити справжні дива. Ми вже маємо тому кілька дуже важливих підтверджень. 

Фактор зрілості суспільства (його розвитку).

Це фактор суб’єктності людини в цілому та молоді зокрема. В нашому суспільстві не викорінений дух патерналізму та не забуті контексти розмитої відповідальності бюрократії Совка. Людина, яка бере на себе відповідальність, має відповідні компетентності для розв'язання задачі, за яку вона береться на ціннісний бекграунд для досягнення цілі в моральний спосіб - це просто унікальний випадок.    Але й просто дорослих, спроможних на бодай які вироблення рішень людей в суспільстві не так багато. Що ж говорити про дітей, підлітків? Їх просто не беруть в розрахунок. Їх вважають об’єктами якими можна маніпулювати. В кращому випадку, формувати за них їх болі та інтереси, та намагатися це сформоване кимось іншим врахувати при плануванні активностей для цієї «важкої молоді». 

Без зміни в окреслених напрямах дуже важко включати в цю «гру» людей, особистостей на такому свідомому рівні. А отже, говорити про сталий розвиток проєктів ВУ після їх життя. Саме тому, ми продовжуємо розробляти інші освітні та культурні ініціативи, працювати з вчителями та директорами шкіл, розробляти проєкти для батьків та для різних рольових моделей підлітків. Насправді задача досягти того, щоб проєкти мали продовження — це дуже амбітний виклик, і він під силу лише групі однодумців, які спроможні залучати партнерів на різних рівнях та діяти системно впродовж багатьох років. 

Фінал, концерт та оголошення переможців програми “Відкривай Україну” відбудеться вже 13 листопада на YouTube та онлайн платформі Z.Meet. Посилання на фінал буде доступне у день події на сайті та сторінках соцмереж “Відкривай Україну”. Заходьте, та подивіться, будь ласка, своїми власними очима, як змінюється Україна вже сьогодні. 

натисніть на зображення для його збільшення

*** Програма реалізується за підтримки Міністерства молоді та спорту та Міністерства освіти та науки України, організатором є благодійна організація «Благодійний фонд «Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]