Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2023 10:08

Що таке Shopify та як завдяки цій платформі почати продавати товари на весь світ

Co-founder & CEO технологічної освітньої компанії Voodoo Ecom

Як вона працює і чому стає дедалі популярнішою?

За результатами дослідження українського ринку e-commerce, яке провела платформа OLX спільно з компанією CBR, у грудні 2022 року кількість онлайн-покупок в Україні майже повернулась до показників довоєнного часу і склала 77%. Українці дедалі частіше купують онлайн, а бізнеси виходять на міжнародні ринки, аби залучати нову аудиторію та ставати помітнішими. У цьому добре допомагають маркетплейси, як-от Amazon чи Etsy. Останнім часом увагу брендів, які хочуть ефективно заявити про свій товар на весь світ, завойовує онлайн-платформа Shopify. Як вона працює і чому стає дедалі популярнішою?

У чому різниця між закордонним та українським ринком e-commerce

В Україні електронна комерція, як правило, зав’язана на маркетплейсах на кшталт Rozetka, Prom, OLX. Також підприємці запускають односторінкові веб-сайти і ставлять їх на таргет, щоб отримати ліди заявки від потенційних  клієнтів на придбання товару. Далі консультант обробляє запит, телефонує замовнику, уточнює деталі і надсилає посилку з післяплатою. Система працює саме так, тому що в нас ще не існує сталої культури інтернет-покупок, до того ж, покупці часто стикаються з шахрайством і хочуть убезпечити себе від втрати коштів. 

В Америці та країнах Європи ситуація дещо інша. Клієнт потрапляє на сайт, обирає товар і одразу ж платить за нього через платіжний сервіс, наприклад, PayPal чи Stripe. Така система працює і для чеку на $20, і для покупки вартісю $10 000. Ба більше, сервіси оплати захищають права покупця, він може повернути кошти в будь-який момент протягом 30 днів. 

Що це за ресурс та як працює Shopify?

Shopify — сервіс, який дозволяє підприємцям і компаніям створювати власні повноцінні інтернет-магазини без залучення розробників чи веб-дизайнерів. Платформу запустили в 2006 році, працює вона в понад 175 країнах світу, зокрема у США, Великобританії, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Франції, Іспанії. Щоби створити перший магазин і зрозуміти, чи затребувані продукт або послуга на ринку, власнику бізнесу знадобиться усього кілька днів.

Головна перевага цього ресурсу — можливість керувати основними процесами інтернет-магазину в одному місці. На платформі можна обробляти замовлення, оновлювати продукти, працювати з CRM-системою, підтримувати хостинг і домен. Також він легко взаємодіє з Facebook, Instagram, TikTok, Google. 

На платформі Shopify вже працюють чимало українських брендів, серед яких ShurShur, Yuliya Magdych, TTSWTRS, JAXET, RIOTDIVISION, KATSURINA. Таким чином підприємці залучають клієнтів з країн Європи та розширюють свої можливості.  

У березні 2023 року Shopify забезпечує роботу вже понад 2,9 мільйона інтернет-магазинів по всьому світу. Це свідчить про те, що сфера e-commerce розвивається шаленими темпами, а власники бізнесу намагаються швидко скористатися шансом та якісно збільшити й оптимізувати продажі. 

На міжнародний ринок можна вийти і через великі маркетплейси, як-от Amazon, Etsy, Ebay, але на таких сервісах серед сотень конкурентів легко губиться індивідуальність бренду й унікальність продукту. Якщо власник бізнесу хоче масштабуватись та заручитися лояльністю цільової аудиторії, краще мати власний онлайн-магазин. 

Переваги Shopify для бізнесу

• Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, що дозволяє створити й налаштувати магазин за кілька днів.
• Широкий спектр функцій, які допоможуть власнику бізнесу зробити магазин унікальним. Можна працювати з різними типами продуктів і послуг.
• Захищає кожен онлайн-магазин від шахрайства, DDOS-атак тощо.
• Надає цілодобову підтримку своїм користувачам через телефон, електронну пошту та чат.
• Великий вибір готових макетів, які можна легко підлаштувати під бренд.
• Пропонує 100+ різних варіантів платіжних систем, що дозволяє клієнтам з різних країн швидко оплачувати купівлі.
• Інтегрується з багатьма популярними перевізниками, що дозволяє бізнесу легко розраховувати вартість доставки та контролювати відправлення.

Недоліки Shopify для бізнесу

• Стягнення комісії за транзакцію, якщо не використовується Shopify Payments.
• Потреба щомісяця поновлювати підписку на платформу. Базовий тариф коштує 29 доларів.
• Якщо захочете створити унікальний дизайн, послуги розробника коштуватимуть дорожче, оскільки спеціалістів, які працюють саме з Shopify, поки небагато.
• Обмежена кількість безкоштовних шаблонів і тем. Цікавіші варіанти дизайну інтернет-магазину коштуватимуть від 200 до 350 доларів. 

Які країни варто розглядати для виходу на міжнародний ринок

Власникам бізнесу, які хочуть його масштабувати , раджу дослідити ринки найрозвинутіших в плані культури онлайн-шопінгу країн: США, Канади, Австралії, Нової Зеландії та країн Євросоюзу. Якщо ви збуваєте high-ticket товари, придивіться до найбагатших держав Сходу, зокрема Катару, Кувейту, ОАЕ, Саудівської Аравії. Вкрай важливо, щоби товар був якісним та не суперечив релігійним канонам країни. 

Як підготуватися до запуску на Shopify: 6 порад для новачків

1. Дослідіть конкурентів. Перш ніж виходити на міжнародний ринок, зробіть аналіз та з’ясуйте, які саме товари продають інші бренди, якими каналами залучення клієнтів користуються, чи мають слабкі сторони.

2. Створіть додаткові сторінки в соціальних мережах англійською мовою та систематично оновлюйте їх. 

3. Щоби користуватися міжнародними платіжними системами, як-от Stripe, Shopify Payments, PayPal, зареєструйте свій бізнес у країні, де вони працюють. Найкращим рішенням для українців нині є Англія. 

4. Оберіть спосіб доставки та прорахуйте її вартість для клієнтів з США, Канади, Австралії, Англії та інших країн. Відправляти товари в ці країни можна за допомогою Укрпошти, Нової Пошти, популярних міжнародних сервісів DHL чи Fedex або ж через компанії-посередники. Зважайте на те, що доставка за кордон може бути досить дорогою, тож її ціну варто врахувати у собівартості товару.

5. Створіть інтернет-магазин на Shopify та додайте продукти, які плануєте продавати. Якщо у вас багато товарів, не варто виставляти на продаж одразу всі. Оберіть найпопулярніші та проведіть тест. 

6. Підготуйте фото- та відеоматеріали для запуску рекламних кампаній. Нині ефективним способом залучення нових клієнтів є запуск таргетованої реклами у Facebook та Instagram. Краще заручитися підтримкою спеціаліста, який працює з закордонним ринком і розуміється на просуванні товарів в інших країнах світу. 

Використовуючи онлайн-платформу Shopify, запустити конкурентоспроможний онлайн-магазин можна і без великої команди веб-розробників. Куди важливішими для виходу на міжнародний ринок будуть інші фактори — повний аналіз конкурентів, чітка маркетингова стратегія, якісний продукт та фахівці, які спеціалізуються на конкретних країнах.

Теги: Shopify
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]