Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2020 12:59

Вагнерівці в Білорусі: спецоперація (проти) СБУ

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Зрада і перемога – ось два фактори, які зроблять будь-який меседж в Україні гіперпопулярним. Навіть якщо цей меседж бути грати проти самої України.

Тема про слід України в появі вагнерівців в Білорусі окремі російські телеграм-канали намагались закинути вже за кілька годин після появи повідомлення про затримання російських квазібійців під Мінськом. Ґрунтовніше – про СБУ почали закидувати вже напереродні виборів. І ось вже після виборів навіть білоруські офіційні телеканали почали прокачувати тему українського сліду.

Найдивніше це те, що не зважаючи на російські «вуха», які стирчали з теми «спецопераація СБУ», вона раптом перекинулась в Україну. І російські наративи почали повторювати лідери думок протилежного – патріотичного електорату.

Взагалі тема "Єрмак і вагнерівці" дуже зручно лягає для патріотичного електорату, бо наповнена меседжами, близьким по духу:

1. Російські добровольці, які брали участь на Донбасі мають бути покарані

2. Доблесні українські воїни (СБУ)

3. Єрмак - агент Кремля

По розгляду самої теми написано забагато. Але додам, що подібна спецоперація, коли під загрозу ставиться життя сотні цивільних людей (іноземців на борту літака, де мали б затримувати вагнерівців), більше б зіграла "проти" іміджу України, ніж "за" у оцінках наших західних партнерів і подальшому сприйнятті нашої держави міжнародною спільнотою.

І ще - затримання Україною російських бойовиків взагалі ніяк не лягає в концепцію сьогоднішньої влади на "припинення вогню". Гіпотетичний успіх спецоперації = загострення на фронті = зниження підтримки партії влади на місцевих виборах. Тому ніхто від початку не те що у керівництві держави, - у керівництві СБУ не дав би добро на таку операцію.

Тільки нічого нового, крім емоцій та віри в те, "ми б перемогли, якби не зрада" тема про "спецоперацію СБУ" не подарує. Натомість для білорусів і росіян меседж про "операцію СБУ" знімає одну з головних проблем у відносинах: "Ні, звичайно, РФ не планувала провокації на території Республіки Білорусь. Це все СБУ. Путін і білоруси друзі навіки". Своїми руками ж втрамбовуємо Білорусь в РФ.

p.s. докази, які ширяться зараз в мережі - мають не більше юридичне значення, ніж включення бойовика "руського міра" до сайту "Миротворець" чи обкладинки від посвідчення СБУ з календариком Бандери.

І я сподіваюсь, що в поданні Генпрокуратури на екстрадицію бойовиків з Білорусі були якісніші докази. І зараз треба працювати над тим, щоб ці докази: а) були б справжнім обгрунтуванням для винесення судових рішень щодо бойовиків (нехай і заочних); б) були підставою для міжнародного розшуку членів російських приватних військових компаній.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]