Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.10.2020 19:18

Тютюновий ринок: трохи про ще одного лобіста

Економіст, експерт-аналітик

Акцизи на тютюн

Нещодавно писав про парламентських лобістів інтересів деяких гравців тютюнового ринку.

Є привід згадати про ще одного.

У вівторок, 27 жовтня, на робочій групі Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики були озвучені чергові пропозиції щодо оподаткування тютюнової галузі. Під шумок внесення змін до держбюджету деякі гравці тютюнового ринку намагаються пролобіювати відтермінування збільшення податків на їхню продукцію, що має відбутися вже наступного року.

Народний депутат Євген Петруняк (фракція “Слуга народу”, хто би сумнівався), що не раз був помічений у лобіюванні інтересів Винниківської тютюнової фабрики, вчергове запропонував знизити оподаткування на тютюнові відходи до 5 грн за кг

Слуга народу” бідкався про тяжку долю фермерів. Багато хто з них, мовляв, використовує цю сировину для захисту рослин, але ціна для них зависока. Наразі оподаткування відходів таке ж саме, як і тютюнової сировини – 1139,76 грн за кг.

Депутатів профільного парламентського комітету не розчулили стинання “слуги народу”, тому цю пропозицію не підтримали. І зрозуміло чому.

Річ у тім, що у виробництві тютюнових виробів не існує технічного регламенту щодо допустимої кількості відходів тютюну. А це означає, що можна задекларувати хоч 50% відходів і продати їх за копійки підпільним цехам, що виробляють нелегальні сигарети. Нагадаю, що близько 75% вартості кожної пачки сигарет становлять податки, що надходять до бюджету України. А з нелегальних сигарет, що робляться з відходів, зрозуміло, надходжень до держбюджету немає.

Ще одна його пропозиція пана Петруняка стосувалася відтермінування підвищення акцизів на сигарили. Зараз акциз на сигарили сплачується з ваги – ті самі 1139,76 грн за кг. Але з наступного року, згідно вже ухваленого закону № 466-ІХ, акцизи на сигарили прирівнюються до тих, що діють на сигарети. А саме: оподаткування з 1000 шт (1088,64 грн) та зміна структури акцизу – окрім специфічної ставки додається адвалорна – у розмірі 12%.

Це означає, що з кожної пачки сигарил, що коштує більше 51 грн, буде сплачуватися додатковий податок у розмірі 12%. І ця норма закону дуже не подобається одному вітчизняному виробнику, який побудував цілу імперію на сигарилах та низьких податках.

Але найцікавішою була остання ідея депутата – знизити специфічну ставку акцизу на сигарети, але підвищити адвалорну – з 12 до 16%.

Слід нагадати, що восьмирічний план збільшення специфічної ставки на тютюнові вироби прописаний у Податковому кодексі. Згідно цього плану, акциз на сигарети щорічно зростає на 20%. Його, на відміну від адвалорного, платять усі без винятку виробники за усі без винятку сигарети.

Точніше сказати, платять ті, хто веде легальний бізнес.

Що ж до адвалорного акцизу на сигарети, то він наразі складає 12% і сплачується лише з тих сигарет, вартість яких становить вище 51,06 грн.

Ідея його підвищення теж не нова. Свого часу з нею носилися антитютюнові організації, але ні парламент, ні уряд цю ідею не підтримали. Бо окрім зорового глузду є ще і приклад ЄС, де тенденція абсолютно протилежна – 24 з 28 країн з 2010 року знизили ставку адвалорного акцизу.

Знаєте чому?

Бо він завжди був і лишається неефективним.

Так, адвалор на сьогодні не сплачується з 80% продукції тютюнового ринку України. Бо ціна більшості сигарет нижча за «прохідну». Збільшення адвалорного акцизу зовсім не призведе до такого ж зростання надходжень, адже мотивуватиме виробників не підвищувати ціни на сигарети та робити ставку на дешевші бренди. Тим паче, що споживання сигарет у середньому та преміальному сегменті і так щороку знижується. А це означає – ще менше надходжень до бюджету. Ну і, що найважливіше – адвалор надає штучні конкурентні переваги окремим гравцям ринку, які виробляють дешеві сигарети. Мабуть, зайвим буде ще раз нагадувати, хто з національних виробників спеціалізується на виробництві дешевих цигарок.

Що ж матимемо у підсумку, якщо будуть спроби протягнути, відхилений профільним комітетом, законопроект у сесійній залі парламенту?

Через підвищення адвалорної ставки зростання надходжень можливе. Але зовсім незначне та недовге. Натомість «фермерські» ігри з тютюновими відходами гарантують зростання нелегальної торгівлі в Україні, частка якої і так катастрофічно зростає. А відтермінування цивілізованого оподаткування сигарил, що вигідне лише одному гравцю, призведе до значних втрат бюджету.

То чи варто???

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]