Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2022 15:57

Як вдосконалити ваші продажі за допомогою SMM?

Менеджер з комунікацій Південноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації

Дуже сподіваюсь, цей матеріал буде цікавий тим, хто прагне вдосконалити продажі за допомогою SMM порад та інструментів.

На початку року є можливість не тільки переглянути свій підхід до роботи, але й попрацювати над промотуванням себе на ринку товарів/послуг, що в результаті допоможе помітно виділити себе серед конкурентів.

Одразу підкреслю, що під SMM просуванням розуміється самостійний напрямок інтернет-маркетингу, що охоплює повний спектр завдань та цілей у сфері просування у соціальних мережах.  

Розпочати варто з комплексного розуміння навіщо нам збільшувати продажі, яку бізнес-мету переслідуємо, які інструменти будемо використовувати для досягнення результату та які строки виконання наших кроків у цьому напрямку. Це стане опорними точками для створення маркетингової стратегії у SMM.  

Як створити якісну стратегію? 

Аналіз ситуації. Побудову стратегії розпочинаємо з аналізу ситуації  та відповідаємо на питання: яка у вас компанія - В2В або В2С? Адже від цього будуть залежали наступні критерії у стратегії: цільова аудиторія, ваші конкуренти, тенденції, оцінка продукту тощо. 

Оцінка. Визначити відправну точку вашої мандрівки у SMM стратегію допоможе SWOT-аналіз. На цьому етапі слід визначити та прописати сильні/слабкі сторони вашої компанії та ідентифікувати можливості та загрози. Сильні сторони завжди можна посилити, а слабкі опрацювати. Далі аналізуємо наших конкурентів за допомогою загальних показників та оцінки послуг. До загальної оцінки може входити (дизайн сторінки, якість підписників, залученість тощо). Це допоможе визначити яких фішок у нас ще немає у порівнянні з іншими компаніями та просунути свої позиції на ринку. 

Цілі. У будь-якій стратегії головна мета – це бізнес-мета. Бізнес-мета як результат, якого має досягти компанія внаслідок впровадження комунікаційної стратегії. Так, якщо для однієї компанії важливими будуть ліди, вхідні запити та продажі, для іншої це може бути лояльність, імідж та репутація. Тож, пропонуємо проаналізувати головні відмінності на прикладі двох світів: B2B та В2С орієнтовних компаній. 

Які відмінності між стратегіями у B2B та В2С? 

B2B. Зазвичай у В2В більш складний центр прийняття рішень, більш раціональні споживачі та складні продукти, менше потреб для задоволення (безпека, влада, швидкість, самовираження), а особисті стосунки та довгострокові відносини мають більшу вагу. Зокрема, В2В характеризують: вузькоспеціалізовані сегменти ц.а., персоналізовані відносини, високий середній чек, акцент на якість сервісу, що надається тривалий період, опрацювання комерційної пропозиції, креативна реклама, індивідуальний підхід та довгострокові партнерські відносини. У даному випадку, як правило, стратегії менш інноваційні. 

В2С. Для ринку В2С будуть характерні наступні цілі: широкі об'ємні сегменти цільової аудиторії, транзакційні відносини, невисокий середній чек, акценти на брендинг продукції, швидка угода та окупність, рішення приймає 1-2 особи, емоційна швидка зручна покупка, яскрава реклама, яка добре запам'ятовується тощо. Тож стратегії мають бути більш інноваційними та креативними. 

Як обрати свої інструменти просування?   

Якщо ваш сегмент В2С та головна ціль - продажі та лідогенерація сміливо експериментуйте використовуючи таку рису покупців та клієнтів як імпульсивність. З метою лідогенерації стануть у нагоді просування через чат-боти, платні рекламні пости у міських пабліках, контент-маркетинг, реклама у блогерів, колаборації, таргетована реклама, реклама на сформовану базу контактів.   

Якщо ваш сегмент В2В та головна ціль продажі та імідж, - тип вашого клієнта буде аналізуючий. Працюючими у даному випадку стануть: лід-магніт, персональний бренд власника, реклама у Ютубі та професійний контент. 

Якщо ви у В2В сегменті та головна мета - це імідж, працюйте над створенням персонального бренду керівника, демонструйте професіоналізм співробітників використовуючи експертний контент, профільний Ютуб канал, робіть публікації та профільних сторінках у Фб. 

Також завжди орієнтуйтесь на ваші фінансові цілі (скільки ви хочете продати?) та середній чек витрат на рекламу, який ви можете собі дозволити, як власник бізнесу. У будь-якому випадку не бійтесь експериментувати! 

Як проаналізувати ефективність обраних інструментів?   

Аналіз результативності та окупності є дуже важливими, оскільки дозволяє прорахувати який інструмент SMM у нас працює, а який не варто використовувати у наступному маркетинговому році. 

Для В2С сегменту головне запитання: скільки лідів, за який період і як ми отримуватимемо їх, скільки вони коштують? 

Для того, щоб прорахувати результативність лідогенерації використовуйте ROMI – показник повернення інвестицій або відсоток нашої окупності.  

Висновки

Як бачимо  соціальні мережі можуть стати вагомою частиною просування та масштабування бізнесу. Однак, важливо пам’ятати, що в основі цього процесу полягає уміння працювати з аналітичними масивами інформації, уміння відслідковувати ефективність того чи іншого обраного інструменту та уміння коригувати стратегію, враховуючи бізнес-цілі компанії.  

Теги: smm, продажі
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]