Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.10.2015 18:05

Україна може недоотримати до кінця цього року $ 4 млрд допомоги МВФ

Юрист, аналітик

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики зареєстрував проект закону №3357 про внесення змін до Податкового кодексу щодо податкової лібералізації. Відмінний варіант податкової реформи має Мінфін. Сам факт наявності двох законопроектів с

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики зареєстрував проект закону №3357 про внесення змін до Податкового кодексу щодо податкової лібералізації. Відмінний варіант податкової реформи має Мінфін. Сам факт наявності двох законопроектів ставить під загрозу можливість отримання до кінця цього року близько $ 4 млрд фінансової допомоги від МВФ.


Позиція Фонду щодо податкової реформи справедлива: скорочення доходів бюджету за рахунок зменшення ставок оподаткування має супроводжуватися скороченням бюджетних витрат – це логічно і розумно. Адже завжди діє просте правило просте: заробляєте менше, то й витрачайте також менше. Тому основним каменем спотикання є питання зменшення видатків, і український Уряд не готовий запропонувати варіант вирішення цієї проблеми. При цьому міністр фінансів просить подвоїти розмір фінпідтримки з $ 7,5 млрд до $ 15 млрд. Проте логіка представників Фонду проста: якщо немає реформ, то немає фінансування; якщо немає фінансування, забудьте про зростання міжнародних резервів та фінансування бюджетних видатків.

Зараз в Україні спостерігається повний хаос у питаннях погодженої діяльності профільних фінансових інституцій. Ми не дотягуємо по структурних маяках, що прописані в Угоді з МВФ: немає приватизації, немає пенсійної, соціальної реформ. Не прийнятий новий Податковий кодекс, за яким не розроблений Бюджет-2016. Представникам МВФ взагалі доводиться вдаватися до шантажу, щоб примусити українських політиків працювати в напрямі реформування країни. Як відомо, до підготовленого парламентарями законопроекту досить скептично поставився постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше, а отже, якщо з українського боку не буде жодних зрушень у цьому напрямі, Фонд може заморозити фінансову підтримку для України.

Стан української економіки на сьогодні вкрай складний. Курс гривні знижується вже далеко не під впливом мілітарних факторів, а в силу виснаження економіки та бездіяльності чиновників і політиків. На сьогодні українська сторона не дотримується виконання програми підтримки МВФ, що ставить під загрозу припинення фінансування не тільки МВФ, а й Світовим банком, ЄБРР. І на фоні всього цього ми фактично не маємо підтримки у питанні виплати боргу Росії в грудні цього року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]