Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2020 13:57

Щодо судового оскарження постанов Укртрансбезпеки (габаритно-ваговий контроль)

Адвокат, громадський діяч

11.09.2019 року ВРУ прийняла новий закон (проект № 1047), головним завданням якого є посилення габаритно-вагового контролю на українських дорогах і суттєве збільшення штрафних санкцій.

11.09.2019 року ВРУ прийняла новий закон (проект № 1047) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю", головним завданням якого є посилення габаритно-вагового контролю на українських дорогах і суттєве збільшення штрафних санкцій.

Щоб покращити ситуацію, "слуги народу" брали за основу практику західноєвропейських країн, намагаючись налякати ймовірних порушників великими розмірами штрафів.

Так, за перевищення норм габаритно-вагового контролю від 5 до 10% накладається штраф у розмірі 8500 грн, від 10 до 20% – 17000 грн. і на понад 20% – 34000 грн.

А тому з початком нового року Укратрансбезпеки запустило в маси конвеєр по штампуванню постанов із "новими" штрафами.

Незважаючи на те, що порядок оформлення порушення став значно простіше, а розмір санкцій виріс, якість роботи посадових осіб Укртрансбезпеки продовжує викликати запитання.

Тож після того, як Ви отримали постанову від Укртрансбезпеки – не панікуйте та не поспішайте оплачувати штраф, з великою долею ймовірності така постанова може бути неаргументована та складена порушенням законодавства України.

У цій статті йдеться про найбільш поширені порушення Укртрансбезпеки при складанні нею постанов про застосування адміністративно-господарського штрафу, врахування яких допоможе Вам успішно їх оскаржити  в судовому порядку.

Поширеші порушення порядку проведення габаритно-вагового контролю

1. У посадових осіб Укртрансбезпеки було відсутнє направлення на перевірку для її проведення.

2. Перевищення габаритно-вагових обмежень не було відображено посадовими особами Укртрансбезпеки в акті про перевищення транспортним засобом нормативних габаритних/вагових параметрів, оскільки відповідний акт не скадався, як то передбачено пп.4 п.4 Порядку №1007/1207.

3. Перевізнику не вручалося/видавалася/надсилалася довідка про результати здійснення габаритно-вагового контролю, як того вимагає пп.5 п.4 Порядку №1007/1207.

4. Перевізнику не вручалося/видавалася/надсилалася інші докази виміру або зважування транспортного засобу де б зазначалися результати здійснення габаритно-вагового контролю, та що було перевищено встановлені законодавством габаритно-вагові норми більше ніж на 5-20%.

5. В акті про проведення перевірки вимог законодавства про автомобільний транспорт під час виконання перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, немає посилання на вимірювальне або зважувальне обладнання, яке було використано посадовими особами Укртрансбезпеки при проведенні габаритно-вагового контролю ТЗ.

6. Жодним документом не підтверджується проведення посадовими особами управління Укртрансбезпеки вимірювання або зважування ТЗ.

7. В документах взагалі відсутні відомості про справність обладнання, яким могло бути проведено перевірку габаритно-вагового контролю, оскільки за відсутності відомостей про справність вимірювальних приладів здійснення габаритно-вагового контролю не допускається (п.п. 12-13 Порядку № 879).

8. Укртрансбезпеки при фіксації факту перевищення вагового нормативного параметру дозволило подальший рух ТЗ, що суперечить п.п. 21-24 Порядку № 879, п.2.4-2 ПДР.

Складення Постанови на власника ТЗ, який не є суб'єктом правопорушення.

Виявлені під час перевірки порушення вимог законодавства щодо організації перевезень автомобільним ТЗ зазначаються в акті з посиланням на порушену норму. У разі виявлення в ході перевірки транспортного засобу порушення законодавства про автомобільний транспорт посадовими особами, що провели перевірку, складається акт за формою згідно з Додатком 3.

В графі «що належить» має зазначатися суб'єкт, якому належить транспортний засіб, що перевіряється, тобто власник цього транспортного засобу, а не перевізник.

Водночас, абз. 1, ч.1, ст. 60 ЗУ «Про автомобільний транспорт» передбачає відповідальність саме автомобільних перевізників за порушення транспортного законодавства у вигляді адміністративно - господарських штрафів, зокрема, за надання послуг з перевезень вантажів без оформлення документів, перелік яких визначений статтями 39 та 48 цього Закону.

Важливо!

У постанові про застосування адміністративно-господарський санкцій має зазначатися суб'єкт, на якого накладається штраф за порушення законодавства про автомобільний транспорт, а тобто автомобільний перевізник.

Неповідомлення суб`єкта господарювання про дату та час розгляду справи про застосування щодо нього адміністративно-господарських санкцій

Справа про порушення розглядається в органі державного контролю за місцезнаходженням суб`єкта господарювання або за місцем виявлення порушення (за письмовою заявою уповноваженої особи суб`єкта господарювання) не пізніше ніж протягом двох місяців з дня його виявлення (п. 25 Порядку №1567).

Відповідно до п.п.26, 27 Порядку № 1567 справа про порушення розглядається у присутності уповноваженої особи суб`єкта господарювання.

Про час і місце розгляду справи про порушення уповноважена особа суб`єкта господарювання повідомляється під розписку чи рекомендованим листом із повідомленням.

Згідно із п. 27 Порядку №1567 у разі неявки уповноваженої особи суб`єкта господарювання справа про порушення розглядається без її участі.

За наявності підстав керівник органу державного контролю або його заступник виносить постанову про застосування адміністративно-господарських штрафів.

Відповідно до п. 29 Порядку №1567 копія постанови видається не пізніше ніж протягом трьох днів після її винесення уповноваженій особі суб`єкта господарювання під розписку чи надсилається рекомендованим листом із повідомленням.

Отже, Порядком №1567 чітко передбачено надсилання повідомлення про розгляд справи суб`єкта господарювання повідомляється під розписку чи рекомендованим листом із повідомленням.

Так, після складання посадовою особою органу державного контролю акту, в якому зафіксовано встановлені під час проведення перевірки порушення особою вимог законодавства про автомобільний транспорт під час виконання перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, в органі державного контролю за місцезнаходженням суб`єкта господарювання або за місцем виявлення порушення не пізніше протягом двох місяців з дня його виявлення здійснюється розгляд справи про порушення.

Водночас, розгляд справи про порушення можливий у відсутність уповноваженої особи суб`єкта господарювання лише у разі належного сповіщення суб`єкта господарювання про розгляд справи, а засобами сповіщення суб`єкта господарювання про розгляд справи про порушення визначено розписку чи рекомендований лист із повідомленням.

Порушення:

Часто так буває, що Укртрансбезпеки взагалі не повідомляє суб`єкта господарювання про дату та час розгляду справи про застосування щодо нього адміністративно-господарських санкцій, не зважаючи на імперативні норми визначені Порядком №1567, що позбавляє останнього законного права бути присутнім під час розгляду справи, подати відповідні докази, висловити заперечення.

Відсутність в Постанові обов’язкових реквізитів та незасвідчення її копії

Відповідно до пункту 71 з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від від 17 січня 2018 р. № 55 (надалі – Типова інструкція), напис про засвідчення паперової копії документа у паперовій формі складається із слів “Згідно з оригіналом”, найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, власного імені та прізвища, дати засвідчення копії та проставляється нижче реквізиту документа «Підпис».

В п. 72 Типової інструкції зазначено, що напис про засвідчення паперової копії скріплюється печаткою із зазначенням на ній найменування відповідної установи (без зображення герба) або печаткою структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) установи.

Установа може засвідчувати копії лише тих документів, що створюються в ній, крім випадків створення паперових копій електронних документів, що надійшли до установи через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади (далі - система взаємодії), а також у випадках, передбачених цим пунктом (абз. 1 п. 70 Типової інструкції).

Порушення:

Отримана постанова не відповідає Типовій інструкції, оскільки зазвичай це ніким не засвідчена ксерокопія документу, яка до того ж не скріплена печаткою відповідного органу.

Висновок

На сьогодні українські дороги та законодавство фактично не передбачають можливості перевезення/транспортування великогабаритних вантажів без сплати штрафів, що ставить перевізників у нерівне становище із суб’єктом владних повноважень. А тому для належного захисту своїх прав та інтересів перевізникам доцільно відстоювати їх в судовому порядку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]