Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2021 16:01

Гендерне різноманіття та зміна клімату: який зв’язок і навіщо це бізнесу

Керівна партнерка Консалтингової компанії AVGroup, Голова Правління Асоціації експертів зі сталого розвитку (ASDE), MBA, M.Env.Sc

Наявність жінок на ключових позиціях управління компанією мають позитивний вплив на адаптацію до зміни клімату, що доводять цифри і приклади.

Наприкінці минулого року  Bloomberg опублікував дослідження щодо впливу гендерного різноманіття на зміни клімату. Результати показали,  що кліматична криза не є гендерно-нейтральною, радше навпаки. Наявність жінок на ключових позиціях управління компанією мають позитивний вплив на адаптацію до зміни клімату, що доводять цифри і приклади.

Гендерне різноманіття це в першу чергу справедливе ставлення до співвідношення чоловіків і жінок в соціумі, а в ширшому розумінні, це рівноправне представництво людей різної статі. Чому зараз про це говорять на бізнес-рівні? 

Справа в тому, що нині гендерне розмаїття стало невід’ємним елементом корпоративної стратегії. Поки кількість лідерок у залах засідань збільшується по всьому світу, взаємозв’язок між гендерним різноманіттям, кліматичними показниками та інноваціями багатьом досі незрозумілий. Аналіз, опублікований компанією Bloomberg наприкінці минулого року, підбив статистику більше 11 700 компаній і показав кореляцію між питаннями критично маленької частки жінок у складі правління, адаптації до кліматичних змін та інноваціями. Та спочатку трохи історії.

Теорія Фут: Глобальне потепління

У 1856 році американська вчена Юніс Ньютон Фут висунула теорію про те, що вуглекислий газ в атмосфері може спричинити глобальне потепління. Це відбулося за три роки до схожих робіт  ірландського фізика Джона Тиндалла, дослідження якого часто називають початком кліматичної науки.

Юніс дійшла до своєї ідеї шляхом експериментів: за допомогою повітряного насоcа, двох скляних балонів і чотирьох термометрів вона перевірила вплив вуглекислого газу (в той час його називали діоксидом вуглецю) на повітря. Такий простий експеримент обернувся у глибокий висновок: “Атмосфера цього газу може дати нашій землі високу температуру…”.

Фут також була першою борчинею за права жінок, яка у 1848 році підписала “Декларацію переконань"  (Declaration of sentiments), маніфест, підготований під час першої в Америці конвенції про права жінок.

Кліматична криза не є гендерно-нейтральною. Зміна клімату - потужний мультиплікатор, що погіршує наявні вразливі місця, нерівність та несправедливість. Особливо в умовах бідності жінки та дівчата зіштовхуються із все більшим ризиком переміщення або смерті від надзвичайних погодних катастроф.

Склад правління має значення

Дослідники Bloomberg дійшли висновку, що діяльність компанії пов’язана з кліматичними ризиками  матиме кращі показники та результати за умови наявності в управлінському складі більше 30 % жінок-директорів.

Загалом, частка компаній з таким показником упродовж останнього десятиліття зросла з 2% у 2009 році до 16% сьогодні. Перші, хто впроваджував рекомендації Робочої групи з питань кліматичної фінансової інформації (TCFD), демонструють вищу гендерну різноманітність та більшу прозорість даних, пов'язаних з кліматом, ніж аналогічні компанії. Очікується, що найближчим часом міжнародні ініціативи відіграватимуть помітну роль в управлінні кліматом та розробці й підтримці відповідних стратегій, у скороченні викидів та прагненні до гендерного різноманіття. Таким чином, законодавство та вимоги до звітності пришвидшують розкриття інформації щодо гендерного різноманіття та зміни клімату. 

Європейський ТОП

За даними дослідження, європейські країни досягли значного прогресу в запровадженні законодавчих цілей щодо представництва жінок у радах директорів та добровільних ініціативах з 2011 року, тоді як країни Азії пасуть задніх у розкритті інформації по різноманітності та представленні результатів своєї діяльності. 

Bloomberg виділив такі 5 країн з жінками в раді директорів:Франція, на 2019 р. 44.1% (на 2010 р. 12.7%), Норвегія 38.3% (35.9%), Швеція 35.5% (23.3%), Італія 35.0% (4.1%) і Бельгія 34.2% (10.1%).

Крім того, варто згадати історичний жіночий вплив і про доповідь 1987 р. «Наше спільне майбутнє» Міжнародної комісії з навколишнього середовища і розвитку під головуванням експрем'єра Норвегії Брундланд Г. Х.. Яка приділила основну увагу необхідності «сталого розвитку», як розвитку, який забезпечує потреби нинішнього покоління без завдання шкоди можливості майбутнього покоління задовольнити свої власні потреби.  З того часу це формулювання «сталого розвитку» широко використовується. Крім того, вона стверджувала, що основна ідея людських суспільств має полягати в активізації пошуку кращого життя, добробуту

Для того щоб предметно дослідити взаємозв'язок між проблемою різноманітності та кліматичними показниками, раджу переглянути звіт BNEF, адже 11 грудня 2020 вони внесли ряд змін, для того щоб пояснити виявлений взаємозв’язок між гендерною різноманітністю та кліматичними показниками, та зрозуміти, яким чином це підвищить ефективність компанії. Це стане в нагоді кожному успішному бізнесу, який хоче “бути в темі”.

Важливо зазначити, що гендерна політика країни має величезний вплив  на показники гендерного різноманіття компаній. Європейські країни досягли значного прогресу у запровадженні законодавчих цілей, а також добровільних ініціатив та квот щодо представництва жінок у корпоративній раді з 2011 року. Серед країн-членів Європейського Союзу 11 запровадили різні типи законів стосовно цього питання, а саме Бельгія, Франція, Італія, Нідерланди, Іспанія, Португалія, Данія, Фінляндія, Греція, Австрія та Словенія.

Кейс-стаді

За приклад візьмемо  компанію Shell (першу нафтогазову компанію, яка заснувала фонд венчурного ризикового капіталу для інвестування в нові технології), яка працює над збільшенням гендерного різноманіття з 1997 року, реалізуючи свою стратегію різноманітності та включення. 

Генеральний директор Бен ван Берден входить до директорського складу Catalyst "Чемпіони за зміни", групи з понад 50 виконавчих директорів, які пообіцяли підтримувати просування жінок на всіх рівнях керівництва, що, власне позитивно зіграло на репутації компанії. 

Результати цієї трансформації були значними. Shell єдина  нафтогазова компанія з 2014 року, яка потрапила до списку 50 найкращих роботодавців для жінок. Половина членів правління Shell (шість з 12) - жінки, це один із найвищих показників в інтегрованих компаніях нафтогазового сектору у всьому світі. Відсоток жінок у кріслах вищого керівництва, середньому рівні керівництва та наглядовій раді компанії Shell також суттєво зріс за останнє десятиліття:

1. Жінки складають 50% керівного складу.

2. 25-30% керівних посад обіймають жінки, включаючи директорку фінансів (CFO).

3. 48% нових співробітників - жінки.

4. У компанії Shell Ventures - 38% жінок; Shell GameChanger має 50% працівниць.

5. Головним керівником відділу цифрових технологій для продуктів подальшого виробництва є жінка.

6. Ну й насамкінець, директоркою напрямку сталого розвитку в компанії Shell Ventures в США,  є жінка. 

До того ж, компанія значно просунулася в кліматичних інноваціях: зосередилася на цільовому зменшенні викидів на 65% до 2050 року, залучила 81 інвестицію, розробила 150 ідей в рамках прискорювача Shell, виділила 0,3% доходу на бюджет НДДКР (R&D), розробила 223 науково-дослідницькі проєкти у 2019 році та  підготувала цифровий навчальний курс для співробітників.  До того ж, Shell вважає, що цифрові технології можуть допомогти зменшити викиди на 20%. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]