Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2023 13:58

Час легалізації медичного канабісу настав!

Народний депутат IX скликання, президент Всеукраїнської асоціації музичних подій

Парламент в першому читанні підтримав законопроєкт №7457 щодо розширення доступу до препаратів медичного канабісу. За - 268 голосів!

Два роки тому ми з колегами подавали схожий законопроєкт, який, на жаль, не набрав потрібну кількість голосів. Сьогоднішній же проєкт було подано Міністерством охорони здоров'я України, за що величезний респект усім дотичним та особисто Віктору Ляшку.

Цей законопроєкт найперше про гуманізм і повагу до українців. Тема дуже чутлива, водночас й максимально актуальна саме зараз - в умовах війни. Радує, що є підтримка Президента, тому сподіваюся й на підтримку Парламенту й надалі. А поки нижче ще раз поясню основні моменти, які є в цій редакції законопроєкту.

Що дає цей закон?

Найперше, люди, яким це справді необхідно, отримають доступ до лікарських засобів, виготовлених на основі медичних конопель.

По-друге, прийняття закону сприятиме розвитку медичної науки та національної фармацевтичної індустрії.

І, по-третє, завдяки рішенню, в Україні поступово зможуть відмовитися від аналогічних імпортних ліків та перейти на власне виробництво. А це своєю чергою підсилить економіку.

Хто основна “цільова аудиторія” закону?

Ще до повномасштабного вторгнення ми мали два мільйони українців, які потребували таких ліків. На сьогодні офіційної статистики ще немає, але очевидно, що це можуть бути десятки мільйонів людей військових і цивільних які мають різний рівень посттравматичних стресових розладів, що виникли через війну. При чому це стосується як військовослужбовців, так і цивільного населення.

Власне, саме через останній пункт вважаю це рішення зараз максимально потрібним.

То наркотики тепер будуть у вільному доступі?

Препарати на основі канабідіолу не мають нічого спільного з наркотичними речовинами, адже вони не мають вираженої психоактивної дії. Простими словами - вони абсолютно не будуть цікаві для класичних наркоманів. 

Водночас, медичний канабіс може значно спростити лікування симптомів понад 50 різних патологічних станів. Зокрема полегшити біль та страждання паліативним хворим. 

Звісно, питання дуже чутливе для суспільства, тому не обійдеться й без встановлення жорсткого контролю над вирощуванням, виробництвом та реалізацією таких препаратів. 

Також зауважу, цей законопроєкт не звільняє від відповідальності за незаконний обіг канабісу.

Як можна буде купити ліки із вмістом канабідіолу?

Виключно за призначенням лікаря (електронним рецептом) відповідно до медичних показань. Виписувати їх зможуть медзаклади усіх форм власності, зокрема ФОПи, які мають ліцензію. Продавати ж такі препарати зможуть лише ті аптеки, які мають відповідну ліцензію на продаж.

Як відбуватиметься контроль за обігом?

Одним із запобіжників незаконного розповсюдження канабісу є вимога щодо простежуваності обігу лікарських конопель на всіх його етапах. Простими словами, кожен етап (від вирощування та перероблення до збуту) можна буде прослідкувати. 

Передбачено маркування такої продукції, а  також ведення електронного реєстру обліку переміщення сортів рослин роду коноплі. Сам же вміст головного психоактивного компонента в канабісі тетрагідроканабінолу (ТГК) у рослинах окремо для різних цілей визначатиме Кабмін.

А як щодо конопель і науки?

Наука - невіддільна частина будь-якої сфери економіки. Тож, так, в законопроєкті дозволяються наукові дослідження канабісу та його похідних. Єдина умова - наявність ліцензії. Для такої діяльності також будуть встановлені свої рівні ТГК, в залежності що саме вивчатиметься. 

Як визначатиметься вміст ТГК в рослинах?

Визначення вмісту ТГК в рослині - один з найважливіших аспектів легалізації ринку. Саме від цього показника залежатиме, в яких умовах можна вирощувати рослини та які застосовуватимуться засоби державного нагляду. 

Дані будуть братись з опису запатентованого сорту рослин, внесених до Державного реєстру сортів рослин. Під час реєстрації будь-якого сорту в Україні, цей показник буде вноситись у своєрідний “паспорт” цього сорту. 

Хто видаватиме ліцензії?

На даному етапі відповідно до законпроєкту видачею ліцензій займатиметься Держлікслужба, яка знаходиться в підпорядкування Міністерства охорони здоров’я. 

Ліцензія має містити:

1. Перелік сортів рослин, які дозволяється культивувати або з яких дозволяється виробництво.

2. Характеристики, площі і адреси (географічні координати) об'єктів та приміщень, де буде здійснюватись така діяльність.

Окрім ліцензії, також потрібно буде отримати дозвіл від Національної поліції України на використання об'єктів і приміщень для такої діяльності. 

Більше деталей буде згодом, після ухвалення законопроєкту у другому читанні та внесення можливих правок. 

А що в інших країнах?

Понад 50 розвинених країн світу вже мають позитивний досвід використання медичного канабісу в тій чи іншій формі. Тепер до них приєднається й Україна! 

Цікаво, що жодна з країн, де медичний канабіс легалізовано, досі не повідомила про підвищений рівень злочинності через це. Натомість регульована галузь виробництва продукції, що містить канабіс, приносить чималі кошти до держбюджетів. 

Тож працюємо далі над просуванням цього надважливого законопроєкту!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи