Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2021 15:22

Медичний Легалайз!

Народний депутат IX скликання, президент Всеукраїнської асоціації музичних подій

Днями ми з колегами зареєстрували спільний законопроект №5596 про легалізацію медичного канабісу в Україні. Про що законопроект та яким буде майбутній ринок медичного канабісу читай в моїй колонці.

Днями ми з колегами зареєстрували спільний законопроект №5596 про легалізацію медичного канабісу в Україні. 3 прості причини чому настав час це зробити: 

— Понад 2 млн. пацієнтів до сих пір лишаються без законного доступу до ліків на основі канабісу. Це змушує йти їх на чорний ринок.

— Сотні мільйонів гривень недоотримує державний бюджет через відсутність правового поля.

 — Понад 60 країн світу вже легалізували використання медичного канабісу в тій чи іншій формі.

Про що законопроект та яким буде майбутній ринок медичного канабісу читай в моїй колонці нижче. Отже, поїхали:

Як буде класифікуватись канабіс?

Загалом поділ відбувається на 3 групи. Класифікація залежить від вмісту тетрагідроканнабінолу (ТГК) — головного психоактивного компоненту в канабісі. Від цього поділу залежать й умови, в яких існуватимуть виробники. Але про це пізніше. 

Промислові коноплі, вміст ТГК Лікарські коноплі з низьким вмістом ТГК Лікарські коноплі з високим вмістом ТГК
до 0,2% від 0,2% до 1% понад 1%

Найголовніше — коноплі з вмістом ТГК до 0,2% повністю виводяться із визначення наркотичних засобів. Такий підхід відповідає рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я, які були прийняті в Женеві ще у 2018 році.

Де-факто, це означає повноцінний розвиток сфери виробництва найрізноманітніших речей на основі канабісу. Це гарний початок. Для прикладу в Швейцарії, яка нині є своєрідним європейським канабісним хабом, — промисловими вважаються коноплі з вмістом ТГК до 1 %. 

З конопель можна виготовляти безліч різноманітних товарів. Від одягу та взуття до косметики та навіть їжі. 

Як буде відбуватись державне регулювання діяльності з вирощування канабісу?

Регулювання буде відбуватись на основі поділу, який я описав вище. Чим більший вміст ТГК в рослині — тим сильнішим буде регулювання. Промислові коноплі взагалі не підлягатимуть ліцензуванню, квотуванню та регулюванню. За своєю суттю — вирощування такого роду конопель можна порівняти з вирощуванням моркви чи капусти в себе на грядці. Адже такий низький вміст ТГК не створює наркотичного ефекту взагалі. 

Промислові коноплі

(вміст ТГК до 0,2%)

Лікарські коноплі з низьким вмістом ТГК

(вміст ТГК від 0,2% до 1%)

Лікарські коноплі з високим вмістом ТГК

(вміст ТГК понад 1%)

 

без ліцензування вирощування в умовах закритого та відкритого грунту вирощування виключно в умовах закритого грунту в спеціалізованих приміщеннях

Лікарські коноплі з вмістом ТГК від 0,2 до 1% дозволяється вирощувати в умовах як закритого, так і відкритого грунту. Тобто як на полях, так і в теплицях. Це пов’язано з технологічним процесом виробництва ліків на основі канабісу. Рослини роду Cannabis складаються з більш ніж 200 хімічних складових, основними є два елементи: тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (CBD). В парі саме вони й створюють той терапевтичний та лікувальний ефект. 

В більшості випадків для виробництва ліків використовують ефірне масло канабісу. При низькому вмісті ТГК (<1%), вміст CBD також буде суттєво меншим. Відповідно, для переробки суцвіть канабісу в ефірне масло, посівні площі рослини канабісу мають бути більшими. Саме тому, дозволяється вирощування у відкритому грунті.

З лікарськими коноплями з високим вмістом ТГК (понад 1%) інша ситуація. Існує ряд хвороб, для лікування яких потрібен більший вміст саме ТГК. Наприклад, для полегшення болі в онкохворих пацієнтів або підвищення апетиту після хіміотерапії. Але, вирощування такого канабісу несе певні ризики його використання не за прямим призначенням. Саме тому, вирощування цих рослин буде доступним лише в умовах закритого грунту, в спеціально обладнаних для цього приміщеннях. 

Які саме рослини роду Cannabis можна буде вирощувати?

Вирощувати можна буде рослини з використанням насіння чи садивного матеріалу, які відповідають вимогам Закону України “Про насіння і садивний матеріал”. Конкретні сорти рослин повинні бути зареєстрованими та внесеними до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Як визначатиметься вміст ТГК в рослині?

Визначення вмісту ТГК в рослині — один з найважливіших аспектів легалізації ринку. Саме від цього показника залежатиме, в яких умовах можна вирощувати рослини та які застосовуватимуться засоби державного нагляду. Доступними буде 2 способи: 

Перший — дані будуть братись з опису запатентованого сорту рослин, внесених до Державного реєстру сортів рослин. Під час реєстрації будь-якого сорту в Україні, цей показник буде вноситись у своєрідний “паспорт” цього сорту. 

Другий — вміст ТГК зможуть визначати випробувальні лабораторії. Головна умова — мати ліцензію на проведення такого роду експертиз. 

Хто видаватиме ліцензію?

Видачею ліцензій на практиці буде займатись Держлікслужба, яка знаходиться в підпорядкування Міністерства охорони здоров’я. Більше деталей буде згодом, після ухвалення всіх необхідних підзаконних актів для реалізації закону. 

Що має містити ліцензія?

Підзаконна база ще не розроблена, однак наш законопроект вже окреслює рамку щодо інформації, яка в обов’язковому порядку повинна бути в ліцензіях: 

1. Перелік сортів рослин, які дозволяється культивувати або з яких дозволяється виробництво.

2. Характеристики, площі і адреси (географічні координати) об'єктів та приміщень, де буде здійснюватись така діяльність.

Окрім ліцензії, також потрібно буде отримати дозвіл на використання об'єктів і приміщень, що будуть використовуватись для діяльності з обігу конопель від Національної поліції України. Якщо Нацполіція не дала дозвіл вчасно, презюмується, що вона погоджується автоматично. 

Хто зможе придбати ліки на основі канабісу?

Хочу заспокоїти противників ідеї легалізації медичних конопель. Масового засилля в точках продажу не буде. Відпуск лікарських засобів, виготовлених із лікарських конопель буде здійснюватись виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептом. Продавати їх зможуть аптеки, що мають ліцензію на продаж нарковмісних ліків.

Як відбуватиметься контроль за обігом?

Одним із запобіжників незаконного розповсюдження канабісу є вимога щодо простежуваності обігу лікарських конопель на всіх його етапах. Простими словами кожен етап: від вирощування та переробки до збуту можна буде відслідкувати. Обов’язковим є маркування продукції та ведення публічного електронного реєстру.

Чи будуть дозволені наукові дослідження канабісу?

Наука — невід’ємна частина будь-якої сфери економіки. Більшість українських вчених змушені були виїжджати за кордон для такого роду досліджень. Адже вони були під повною забороною. В нашому законопроекті ми повністю дозволяємо наукові дослідження канабісу та його похідних. 

Вірю, що колеги по парламенту знайдуть в собі сили підтримати цей важливий та прогресивний законопроект. Stay tuned!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]