Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.03.2019 18:49

Тимчасове звільнення працівника на період виборчого процесу

Експерт із трудового права та кадрового діловодства

Запитання: як оформити відсутність працівника, який є член виборчої комісії, коли засідання виборчої комісії чи інший захід заплановано на час, що збігається з робочим часом?

На час безпосереднього виконання обов'язків члена виборчої комісії на кожного члена виборчої комісії поширюються гарантії і компенсації, передбачені законодавством для працівників на час виконання ними державних або громадських обов'язків у робочий час.

Відповідно до Кодексу Законів про працю України, а саме ст. 119, на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Згідно зі ст. 29 Закону України «Про вибори Президента України» від 05.03.1999 № 474-XIV працівник, який є членом виборчої комісії звільняються від виконання виробничих або службових обов'язків за основним місцем роботи із збереженням відповідного стажу.

Члени виборчої комісії звільняються від виконання службових обов'язків за місцем постійної роботи на час, необхідний для здійснення обов'язків члена комісії, на підставі письмового повідомлення голови, заступника голови чи секретаря відповідної виборчої комісії. Такі повідомлення або рішення повинні містити зазначення дати, часу та запланованої тривалості засідання виборчої комісії чи іншого заходу (Закон України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 № 4061-VI).

На підставі повідомлення роботодавець видає наказ про тимчасове звільнення такого працівника від виконання службових обов’язків.

Отже, якщо засідання виборчої комісії чи інший захід заплановано на час, що збігається з робочим часом працівника, який є членом виборчої комісії, то відсутність працівника на роботі оформлюється наказом роботодавця про тимчасове звільнення працівника від виконання службових обов’язків на підставі письмового повідомлення від голови, заступника голови чи секретаря відповідної виборчої комісії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]