Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2023 10:14

Рак молочної залози: удар можна упередити завдяки ранньому скринінгу!

Засновник та директор Благодійного фонду "ОнкоСтоп"

Про загрози та методи профілактики РМЗ

Рак молочної залози (РМЗ) посідає перше місце у структурі онкологічної патології – близько 10-11%. Щороку у світі цю хворобу виявляють у майже 2,5 млн жінок. З них приблизно третина помирає в перший рік захворювання. Хоча за умови ранньої діагностики і вчасного лікування РМЗ вдається досягнути повного одужання.

Теорій виникнення цього захворювання багато. Лікарі часто кажуть, що захворіти на РМЗ можна лише тому, що ви жінка. Хоча недуга уражує й 1% чоловіків. Серед відомих чинників ризику виникнення РМЗ: шкідливі звички, надлишкова вага, гіподинамія, доброякісні передракові стани, дисгормональні зміни, переривання вагітності в минулому, тривала гормональна контрацепція, рання відмова від грудного вигодовування тощо. У сучасному світі до факторів ризику додається стрес, який нерідко призводить до гормонального дисбалансу та порушення менструального циклу. Тож в умовах війни, стало більше жінок з факторами ризику розвитку РМЗ. Однак, нагадуємо, що онкопатологія молочної залози найпоширеніша серед жіночих онкохвороб.


Виявити РМЗ можна під час щомісячного самообстеження молочних залоз, огляду лікаря та УЗД. Але всі ці методи недостатньо інформативні саме для виявлення початкових форм хвороби. Найточнішим і найчутливішим методом ранньої діагностики РМЗ є мамографія, яка виявляє навіть невеликі пухлини, діаметром менше 5 мм.

Тому мамографія вважається золотим стандартом раннього скринінгу РМЗ у всьому світі. Вона рекомендована:

- жінкам до 40 років – лише за показаннями,

- від 40 до 50 років – 1 раз на 2 роки,

- після 50 років – щорічно.

На ранніх стадіях, коли перспективи перемогти захворювання надзвичайно високі, хвороба практично безсимптомна. І в цьому її підступність. Шанси на виживання жінки при виявлені РМЗ у пізніх стадіях суттєво менші, ніж при вчасній діагностиці. Тож єдина можливість уникнути сумних наслідків – профілактичні огляди і ранній скринінг згідно з рекомендованим графіком. Для жінок віком понад 40 років – це мамографія.

«Останнім часом значно більше жінок усвідомлюють необхідність раннього скринінгу РМЗ і проходять мамографічне обстеження, – говорить Анна Калінчук, акушер-гінеколог, завідувачка відділення перинатальної діагностики Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини. – Поступово розвіюються й міфи про те, що така процедура шкідлива через променеве навантаження, а обстеження недоступне у зв’язку з його високою вартістю чи недостатньою кількістю мамографів. Наразі в Україні достатньо мамографів навіть у державних медзакладах, де, до речі, цю послугу оплачує НСЗУ, а не пацієнтка, якщо є направлення лікаря. А променеве навантаження від мамографа настільки незначне, що користь від отриманої інформації суттєво вища, ніж теоретичні ризики. Однак, на жаль, у своїй практиці я зустрічала жінок, які ніколи не проходили скринінг РМЗ, попри свій «вік підвищеного ризику», або ж роблять це коли-не-коли. Тому чим активніше ми пропагуватимемо культуру раннього скринінгу, то більше жіночих життів врятуємо».

Не дайте раку шансів завдати вам удар. Тому що ви – жінка, і маєте дарувати й прикрашати життя, а не втрачати його!

*Якщо вам цікава ця тема або ви хочете долучитися, пишіть свої коментарі або знаходьте мене в соцмережах!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи