Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.10.2014 18:22

Вибори у Раду 2014: чого очікувати по земельних питаннях?

Доктор юридичних наук

Напередодні виборів до Верховної Ради цікаво порівняти положення програмних документів різних політичних сил щодо земельної політики

Якось припало на розум порівняти, що саме пропонують різні політичні сили у питанні земельної реформи. Особливо актуальним це питання виявилось напередодні жовтневих виборів до Верховної Ради України 2014. 

Тож, поділюся деякими спостереженнями та думками, сформульованими внаслідок огляду програмних документів різних політичних об’єднань, що знаходяться у вільному доступі в мережі Інтернет.

Оскільки земля в суспільстві виконує безліч функцій: це й основа екологічних систем і основне місце проживання та праці громадян, засіб виробництва у сільському господарстві, місце розташування та функціонування територіальних одиниць та громад тощо, в тій чи іншій мірі "земельні питання" знаходять своє висвітлення у програмних документів майже всіх політичних сил. 

Тим не менш, незважаючи на обрання значною кількістю політиків загального вектору на інтеграцію до Європейської спільноти, вони неоднаково бачать конкретні перспективи реформування земельних відносин в Україні.

Проілюструємо це стислим оглядом того, що пишуть про землю наші політики.

Партія "УДАР ВІТАЛІЯ КЛИЧКА"

Землі сільськогосподарського призначення розглядаються як власність виключно фізичних осіб – громадян України. Територіальні громади в обов’язковому порядку мають свої статути, генеральні плани розвитку, земельні кадастри, реєстри прав власності на нерухомість та детальні плани забудови. Статути громад підлягають реєстрації, а генеральні плани - науковій експертизі та реєстрації. 

Програмним документом окремо обумовлюються принципи запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення.

-    Власниками сільськогосподарських угідь можуть бути виключно фізичні особи – громадяни України.

-     На засадах відкритості та доступності має бути створений постійно діючий торговельний майданчик (наприклад, у формі Інтернет-аукціону) з купівлі-продажу земельних ділянок. Пропозиції мають прийматися повсюдно, в тому числі, в обов’язковому порядку, у сільських радах.

-  З метою заохочення розвитку фермерських господарств необхідно спрямувати субсидії аграрному сектору на часткове відшкодування відсотків за іпотечними кредитами для первинного придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення в межах певного ліміту, який відповідає оптимальному розміру фермерського господарства у відповідній аграрно-кліматичній зоні.

-      Порядок зміни цільового призначення земель, розташованих у приміських зонах та поблизу автошляхів, має бути суттєво лібералізованим. Також повинно бути знято обмеження на використання малородючих земель.

Крім того, планується скоротити кількість загальнодержавних податків і зборів, не скасовуючи земельного податку. Землі державної та комунальної власності пропонується продавати та передавати в оренду винятково на аукціонах. Очікується залишення 100% податку на землю у громадах.

-          ВО "Свобода"

У програмі цієї політичної сили «земельному питанню» присвячена досить пильна увага. 

- Зокрема, пропонується ухвалити новий Земельний кодекс та затвердити його на всеукраїнському референдумі. Провести повну інвентаризацію всієї землі та нерухомості України. Створити Єдиний державний реєстр прав на нерухомість та землю і забезпечити його відкритість та прозорість. Пропонується передбачити можливість висловити недовіру відповідному землевпоряднику.

-   Виділення землі та нове будівництво у населених пунктів пропонується здійснювати виключно за згодою відповідних будинкових, вуличних, квартальних комітетів та інших органів самоорганізації населення. Вирішувати спірні земельні та будівельні питання шляхом проведення місцевих референдумів. Пропонується створити правові умови для боротьби громади з незаконними забудовами.

-   Щодо «земельного мораторію» пропонується заборонити в Україні торгівлю землею сільськогосподарського призначення, проте надавати її у довгострокове володіння українським громадянам із правом родинного успадкування. Визначити законом підстави припинення такого володіння в разі використання сільськогосподарських земель за нецільовим призначенням або в разі погіршення стану ґрунтів (родючості). Крім того, пропонується запровадити кримінальну відповідальність за ерозію ґрунтів унаслідок людських дій. Посилити кримінальну відповідальність за незаконне заволодіння ґрунтами.

У програмі передбачені також наступні заходи:

- Дозволити особам, які законним способом набули право власності на землі сільськогосподарського призначення (під час розпаювання, а також одержані в спадщину за законом), продавати ці земельні наділи виключно державі. Заборонити будь-які інші способи відчуження таких ділянок. Не визнавати право власності на землі сільськогосподарського призначення, набуте в результаті боргових розписок.

- Зобов’язати громадян, які бажають набути у користування землю сільськогосподарського призначення у розмірі, більшому ніж 30 гектарів, скласти кваліфікаційний іспит з предмету діяльності на цій землі.

- Дозволити право власності на землю лише на присадибні земельні ділянки та ті, що перебувають під житловими будинками й іншою нерухомістю. Не дозволяти право власності на землю іноземцям та особам без громадянства.

- Забезпечити орендну плату за користування землею сільськогосподарського призначення згідно з нормативною оцінкою землі.

- Заборонити зміну цільового призначення сільськогосподарських земель, за винятком державних та громадських потреб. Повертати у державну власність землі, що не використовуються за цільовим призначенням або використовуються всупереч комплексним планам сталого розвитку сільських територій.

- Ухвалити закон про землі підвищеної цінності, який би регламентував їх використання та забезпечував державний контроль над ними.

- Ухвалити закон щодо приватизації житла в багатоквартирних будинках з урахуванням земельних ділянок під будинками, прибудинкових територій та спільної сумісної власності громадян.

- Відновити і повернути у державну власність санаторно-курортні комплекси. Заборонити перепрофілювання санаторіїв. Заборонити приватизацію курортних та санаторних земель на всій території України.

- Здійснити повну ревізію прав власності та прав використання землі та майнових об'єктів на території Криму.

- Відновити, відповідно до чинного законодавства, права громадян на безперешкодне користування землями загального користування – пляжами та прибережними смугами у стометровій зоні від лінії припливу.

 ВО "Батьківщина"

В межах заходів щодо розвитку села у даному програмному документі пропонується:

-          Зберегти земельний мораторій. За цих обставин паї викупатиме лише держава, із паралельним підвищенням вартості орендної плати до 5 та більше відсотків вартості паю.

-          Всі земельні, а також реєстраційні питання вирішувати безпосередньо сільськими радам. 

-       Забезпечити видачу документів на землю без хабарів, за прозорою системою

-         Забезпечити земельними ділянками лікарів, вчителів, працівників культури 

-    Політична партія "Громадянська позиція"

У форматі майбутніх економічних трансформацій пропонується

-  Привести регулювання державної ренти у відповідність до норм Конституції України про власність народу на землю, її надра та інші природні ресурси.

- Впровадити повністю прозору структура власності в Україні: запровадження публічно доступного обов’язкового реєстру прав приватної власності, матеріальних і нематеріальних активів; надання інформації про кінцевого бенефіціара під час проведення усіх операцій з купівлі-продажу, при відкритті банківських рахунків, участі в тендерах з державних закупівель.

- Запровадити дієвий інститут довгострокової оренди земель сільськогосподарського призначення з можливістю застави для отримання кредиту та передачі права оренди у спадок нащадкам.

Політична партія "Об’єднання "Самопоміч" 

Передбачається розвиток екологічного землеробства, садівництва, тваринництва та поглиблення переробки. Йдеться також про перетворення землі сільськогосподарського призначення на актив українського селянина, аби він міг залучати інвестиції і розвивати своє господарство.

"Радикальна партія Олега Ляшка"

У форматі децентралізації влади пропонується перетворити громаду на повноправного розпорядника земель, будівель, устаткування.

Пропонується ряд заходів у сфері використання земель сільськогосподарського призначення:

-          заборонити продаж землі і ліквідувати нелегальний земельний ринок

-          Запровадити право оренди землі під жорстким контролем держави.

-          Заборонити іноземцям розпоряджатися вітчизняними чорноземами.

-    Створити прозорий земельний кадастр, що унеможливить земельне рейдерство.

Комуністична партія України

- Неприпустимість перетворення земель сільськогосподарського призначення на предмет купівлі та продажу. Земля, води, ліси та інші природні ресурси не можуть перебувати у приватній власності.

                Політична партія "Правий сектор"

          У межах проведення економічних реформ партія пропонує купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення лише громадянами України, фермерами, територіальними громадами та державою. Юридичні особи – підприємства та іноземці можуть орендувати землю у громадян України.

            У програмних документах інших політичних сил: політичної партії "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", політичної партії "Опозиційний блок", політичної партії "Народний Фронт", політичної партії "Сильна Україна" та ін. земельні питання окремо не вичленовуються. Утім, вони частково інтегровані у більш загальну проблематику розвитку суспільства та окремих напрямків цього розвитку. 

   В цілому, можу відзначити, що за поодинокими випадками "земельне питання" не знаходить детального висвітлення у програмних документах політичних сил. 

  Основна увага, якщо взагалі приділяється, переважно приділяється проблематиці використання земель сільськогосподарського призначення, зняттю "земельного мораторію". Водночас, більшість населення нашої країни мешкає у населених пунктах. Тому навряд чи виправдано обходити увагою питання розвитку цих територій. А там безліч своїх проблем! 

  Окрім того, курс багатьох партій на збереження чи навіть більш жорстке запровадження "земельного мораторію" не зовсім відповідає євроінтеграційному курсу. Адже земельний мораторій з юридичної точки зору є звуженням права приватної власності, що, з урахуванням міжнародно-правових принципів, навряд чи може бути визнано пропорційним та адекватним, принаймні у діючій редакції земельного законодавства.  Багато політичних сил базують свою програму на «національній ідеї земельних відносин», за якою право власності, принаймні на сільськогосподарські землі може належати лише громадянам України.  Проте зустрічаються й менш політично забарвлені та цілком доречні пропозиції, як то лібералізація порядку зміни цільового призначення земель, розташованих у приміських зонах та біля автодоріг тощо.

   В цілому, треба прийняти до уваги той факт, що "земельне питання" є дуже складним та багатоаспектним, воно є справді болючим. Тому його вирішення потребує більшої уваги, зокрема, з боку професіоналів відповідного профілю. Сподіваюсь, її у достатньому обсязі приділить новий Парламент. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]