Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2024 17:48

Що треба знати про примусову працю та як її уникнути

Фахівець 1 категорії, магістр права

Не зважаючи на фінансові труднощі і обмаль часу, важливо уважно віднестись до працевлаштування

На перший погляд, епоха рабства вже давно минула, але все частіше люди зіштовхуються з примусовою працею.

Конвенцією МОП про примусову чи обов’язкову працю №29  примусова чи обов'язкова праця означає будь-яку роботу  чи  службу,  що  її  вимагають  від якої-небудь  особи  під  загрозою  якогось покарання і для якої ця особа не запропонувала добровільно своїх послуг.

Відповідно до частини 3 статті 8 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права нікого не можуть приневолювати до примусової чи обов'язкової праці, а стаття 43 Конституції України встановлює, що використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

В буклеті Проєкту Міжнародної організації праці «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» вказані ознаки примусової праці. Зокрема, розпізнати примусову працю можна за такими ознаками:

- Роботодавець запропонував Вам такі умови праці, котрі насправді виявились брехнею, обмежив свободу пересування;

- Роботодавець свідомо затримує виплату заробітної плати, здійснює утримання із заробітної плати на завідомо «надуманих» підставах;

- Вас примушують працювати понаднормово, за що не проводять ніяких доплат;

- Роботодавець залякує Вас, Ваших близьких і рідних, застосовує фізичне, психологічне, сексуальне насильство;

- Вас загнали у борги й змушують їх відпрацьовувати та ін.

Щоб не потрапити на «гачок» недобросовісних роботодавців, потрібно дотримуватись простих правил:

- Ні за яких обставин не передавати третім особам Ваші документи, мобільний телефон, фінансовий номер, банківську пластикову картку;

- Не сідайте в транспорт до незнайомців;

- Погоджуйтесь тільки на офіційне працевлаштування, попередньо уважно прочитавши трудовий договір.

Важливо пам’ятати, що якщо у Вас виникають сумніви щодо законності дій Вашого роботодавця, а його дії підпадають під вищевказані ознаки, постарайтесь зібрати якомога більше доказів дій Вашого роботодавця  і ніколи не бійтесь звернутись до правоохоронних органів, адже в майбутньому в такій ситуації можуть опинитись не тільки Ви.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]