Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2024 18:53

Як боротися з виконавчим написом нотаріуса у 2024 році

Висновки Верховного Суду за 2023 - березень 2024

Унікальний підхід для скасування напису не потрібен, оскільки процедура скасування проходить як “за інструкцією” та за одними й тими самими підставами, змінюється лише назва нотаріуса, номер договору та сума боргу. 

Виконавчий напис нотаріуса - це класика як з боржників стягували та стягують борги, при цьому арештовуються карткові рахунки, майно, останнє продається на електронних торгах СЕТАМ у рахунок погашення боргу. Як з цим боротися, показую сьогодні у режимі питань відповідей. Нагадую, що висновки Верховного Суду є обов'язковими для судів України та посадових осіб державних органів. Тому відповіді обгрунтовую вказаними висновками. Використовуй їх у своїй справі. 

Ну що ж, любий читачу, починаємо!

Питання які будуть розглядатись:

Якщо апеляційний суд не встановив, що розрахунок заборгованості поданий нотаріусу не містить у собі розрахунок за боргом по тілу кредиту.

Чи реально стягнути моральну шкоду при скасуванні виконавчого напису нотаріуса.

Виконавець повинен звернутися за дозволом органу опіки та піклування для реалізації житла, право на яке має діти.

Що робити якщо у письмовій вимозі про дострокове погашення кредиту сума боргу не відповідає сумі боргу, яка зазначена у заяві про видання виконавчого напису та менша ніж у самому написі. 

Якщо відсоткова ставка за боргом зазначена у розрахунку заборгованості не відповідає кредитному договору на підставі якого видано напис. 

Чи повинен нотаріус під час складання напису на нерухомість перевіряти наявність заборон, обтяжень.

Арешт нерухомості у рамках кримінального провадження перешкоджає видачі виконавчого напису нотаріуса.

Якщо розмір пені, який зазначений у написі, не відповідає умовам кредитного договору.

Якщо в договорі позики зазначено, що для отримання виконавчого напису не потрібно надсилати боржникові вимогу про повернення боргу, то нотаріус має право прийняти напис.

Неналежна оцінка доказів апеляційним судом може бути підставою для перемоги у Верховному Суді. 

Вчинення виконавчого напису перериває позовну давність щодо звернення стягнення на іотеку.

Суд має вказати у рішенні, чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безпірну заборгованість перед стягувачем.

Наявність спору в суді за позовом кредитора до боржника про стягнення кредитного боргу спростовує безперечність заборгованості та як наслідок неправомірність напису.

Які документи підтверджують беззаперечність заборгованості.

Коли слід вважати належним чином отримання іпотекодавцем повідомлення (вимоги) про дострокове погашення боргу.

Як правильно визначити початок відліку позовної давності для скасування виконавчого напису.

Як правильно визначити початок відліку позовної давності для звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі напису.

Факт звернення банку до суду з позовом про стягнення кредитної заборгованості та повернення цього позову судом є дією, що засвідчує зміну строку виконання основного зобов'язання.

Ознайомлення боржника з матеріалами виконавчого провадження свідчить, що саме з цієї дати розпочався відлік позовної давності для скасування напису.

Якщо боржник не отримував повідомлення банку про погашення заборгованості та намір банку звернути стягнення на предмет іпотеки, шляхом здійснення напису, а також банком було продовжено нарахування відсотків після зміни терміну повернення кредиту – це може свідчити, що заборгованість є беззаперечною.

Якщо суд першої інстанції відмовив у витребуванні виконавчого провадження - це буде причиною для скасування Верховним Судом рішення суду першої інстанції.

Якщо суди попередніх інстанцій не забезпечили повного та всебічного розгляду справи, що має зробити Верховний Суд.

Верховний Суд може встановлювати нові обставини, не встановлені судами попередніх інстанцій, давати оцінку доказам, які не досліджувалися судами попередніх інстанцій.

Виконавчий напис нотаріуса по лізингових платежах можна скасувати на підставі, що нотаріусу не було подано повний пакет документів.

Якщо боржник у суді не спростував розрахунок заборгованості, не надав доказів часткового чи повного погашення заборгованості.

Якщо напис видано на підставі кредитного договору, що не посвідчений нотаріально.

Нотаріус наділений повноваженнями щодо перевірки заборгованості за аграрною розпискою.

Якщо термін виконання фінансової аграрної розписки настав, але на ньому відсутній напис "Виконано", доказів виконання фінансової аграрної розписки відсутні, чи можна на цій підставі отримати напис.

Вчинення напису раніше тридцятиденного строку від дати відправлення боржнику письмової вимоги про здійснення напису борг за яким виник за аграрною розпискою, буде порушенням.

Подання банком письмової вимоги про дострокове погашення всього боргу за кредитом припиняє нарахування відсотків. 

Чинне законодавство не зобов'язує нотаріуса викликати боржника та з'ясовувати наявність чи відсутність його заперечень проти вимог кредитора.

Якщо банк не доведе належними та допустимими доказами направлення боржнику та отримання останнім вимоги про усунення порушень за договором кредиту, до чого це може призвести. 

Як діяти суду, якщо нотаріус відповів, що не може надати до суду витребуванні документи згідно до яких прийнято напис, оскільки вони знищені. 

Чи можна прийняти напис щодо звільненого з військової служби за заподіяну матеріальну шкоду державі.

Чи міг боржник дізнатися про напис з моменту арешту його нерухомого майна на підставі постанови виконавця у виконавчому провадженні відкритому за написом.

Чи потрібно, щоб боржник довів у суді той факт, що він не міг раніше дізнатися про порушення своїх прав написом.

Наявність спору у суді за позовом кредитора до боржника про стягнення суми заборгованості за кредитним договором не спростовує висновку про безперечність заборгованості та не свідчить про неправомірність напису. 

Звернення кредитора до суду є підставою для визнання заборгованості спірною.

Якщо суд задовольнить позов з підстави яка не була зазначена у позові.

Якщо напис було здійснено на нотаріально посвідченому договорі застави, а чи не на кредитному договорі. 

Якщо банк вимогу про усунення порушень боржникові не направляв. 

Для звернення стягнення на заставне авто необхідно письмово повідомити боржника і зареєструвати у Реєстрі відомості про звернення стягнення щодо забезпечувального обтяження.

Справи про скасування напису, повинні розглядатися судами за позовами саме боржників до стягувачів.

Участь у справі нотаріуса як співвідповідач призведе до неправильного вирішення судової справи?

Що має боржник довести у суді для скасування напису.

Чи можна напис отримати за боргом за письмовою розпискою.

Якщо відсутні документи на підтвердження, що боржник відмовився від отримання поштової кореспонденції.

Як скасувати напис, виданий на виконання простого векселя.

Якщо суд визнає протиправними дії нотаріуса щодо прийняття напису - це буде підставою, щоб притягнути нотаріуса до відповідальності.

У період дії карантину з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) неправомірно було стягувати штраф за невиконання грошових зобов'язань, що унеможливлює безперечність заборгованості. 

А ось вже і відповіді: 

Якщо апеляційний суд не встановив, що розрахунок заборгованості поданий нотаріусу не містить у собі розрахунок за боргом по тілу кредиту? 

У такому випадку рішення апеляційного суду підлягає скасуванню Верховним Судом і направлення справи на новий розгляд до апеляційної інстанції, оскільки суд не встановив, чи була фактично заборгованість саме такого розміру як вказано у спірному написі, на час вчинення нотаріусом цього напису (постанова Верховного Суду від 05.04.23 справа №444/917/20). 

Чи реально стягнути моральну шкоду при скасуванні виконавчого напису нотаріуса? 

Ні, оскільки “гра не варта свічок”, з огляду на те, що суду з урахуванням статей 1166, 1167, 1174 Цивільного кодексу треба доказати наступне (бажано письмовими доказами):

1. факт заподіяння шкоди боржнику і чим це підтверджується;

2. протиправність дій завдавача шкоди (стягувача або нотаріуса) та його вина,

3. причинний зв'язок між протиправною дією стягувача та негативними наслідками. 

Відсутність хоча б одного з таких елементів виключає відповідальність за заподіяння шкоди (Верховний Суд від 22.12.21 справа 296/3325/20).  

Слід зазначити, що моральною шкодою визначаються страждання, заподіяні громадянинові внаслідок фізичного чи психічного впливу, що призвело до погіршення чи позбавлення можливості реалізації ним своїх звичок, погіршення відносин із оточуючими людьми, інших негативних наслідків морального характеру (стаття 23 Цивільного кодексу).  

Визначення розміру відшкодування залежить від таких факторів, як характер та обсяг страждань (фізичного болю, душевних та психічних страждань тощо), понесених позивачем (боржником), можливості відновлення немайнових втрат, їх тривалість, тяжкість вимушених змін у його життєвих та суспільних відносинах, ступінь зниження престижу, репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану та можливість такого відновлення у необхідному або повному обсязі.  

Тобто суд має з'ясувати всі доводи позивача щодо обґрунтування ним як обставин заподіяння, так і розміру моральної шкоди, дослідити надані докази, оцінити їх та визначити конкретний розмір моральної шкоди з огляду на принципи верховенства права, вимоги розумності, виваженості та справедливості (Верховний Суд від 20.09.18 справа 686/23731/15, від 05.04.23 справа 308/13418/20).

Виконавець повинен звернутися за дозволом органу опіки та піклування для реалізації житла, право на яке має діти?

Так, виконавець повинен отримати вказаний дозвіл, це передбачено вимогами Закону №1404-VIII, Закону №2623-IV, а також положеннями Інструкції з організації примусового виконання рішень та Порядку реалізації арештованого майна, а саме: у разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності або право користування яким мають діти, державний виконавець або приватний виконавець зобов'язаний, отримати попередню згоду органу опіки та піклування або відповідне рішення суду, про яке, зокрема, зазначає в заяві на реалізацію арештованого майна (Верховний Суд справа 755/12052/19, від 31.05.22 справа 380/6558/20, від 05.04.23 справа 308/13418/20 та від 29.02.24 справа 320/1771/19). 

Така згода встановлена задля додаткового забезпечення захисту прав дитини. 

При цьому, повноваження виконавця не мають того характеру та обсягів, які має суд. Обов`язки і права виконавців, закріплені у статті 18 Закону про виконавче провадження не відповідають широті повноважень та обов'язків суду для вирішення судових спорів. До прикладу стаття 19 Сімейного кодексу передбачає право суду не погодитись з висновком органу опіки та піклування. Тоді як закон про виконавче провадження, такими повноваженнями виконавця не наділяє.  

Також, виконавець позбавлений можливості встановлювати чи є у власності неповнолітніх дітей, місце проживання яких зареєстроване у квартирі, яка підлягає реалізації в рамках виконавчого провадження, інше житлове приміщення, чи мають вони право користування іншим житловим приміщенням. Для вирішення подібних питань виконавець і має звертатись до органів опіки та піклування для отримання відповідного дозволу, який має враховувати найкращий захист прав неповнолітніх дітей. 

Отже, виконавець не може самотужки забезпечити той самий рівень захисту відповідних прав неповнолітніх дітей, який може забезпечити суд. 

Ураховуючи вищезазначене, отримання виконавцем відповідного дозволу органу опіки та піклування є обов'язковим в силу самого факту існування права власності або права користування неповнолітньої дитини щодо нерухомого майна, яке реалізується в рамках виконавчого провадження. Захист відповідних прав неповнолітньої дитини забезпечує орган опіки та піклування в межах своїх повноважень, приймаючи рішення про надання зазначеного дозволу або відмову у наданні зазначеного дозволу виконавцю, а також суд у випадку звернення до нього уповноваженої особи щодо дій виконавця та/або органу опіки та піклування.

ВІДЕО В ТЕМУ: Що робити після скасування виконавчого напису нотаріуса?

Що робити якщо у письмовій вимозі про дострокове погашення кредиту сума боргу не відповідає сумі боргу, яка зазначена у заяві про видання виконавчого напису та менша ніж у самому написі?

- треба встановити причину таких розбіжностей у досудовому порядку. Якщо на користь боржника, тоді вказати ці підстави у позові для скасування напису;

- така причина встановлюється на підставі даних: умов кредитного договору; дати отримання вимоги щодо погашення боргу; зміст напису;

- у судовому порядку витребувати у нотаріуса документи на підставі яких прийнято напис, там має бути розрахунок заборгованості та перевірити його.

Якщо відсоткова ставка за боргом зазначена у розрахунку заборгованості не відповідає кредитному договору на підставі якого видано напис? 

Якщо не надані нотаріусу дані на підставі чого змінено відсоткову ставку - це грає на користь боржника для скасування напису. Для цього треба вказати дану обставину у своєму позові як підставу для скасування напису.

Чи повинен нотаріус під час складання напису на нерухомість перевіряти наявність заборон, обтяжень? 

Такий обов'язок у нотаріуса відсутній, тому можна не перевіряти.

Арешт нерухомості у рамках кримінального провадження перешкоджає видачі виконавчого напису нотаріуса?

Арешт прийнятий у межах кримінального провадження не перешкоджає видачі виконавчого напису нотаріуса, оскільки такий арешт не свідчить про заборону на вчинення напису (Верховний Суд від 08.03.23 справа 916/1369/22). 

Якщо розмір пені, який зазначений у написі, не відповідає умовам кредитного договору? 

Це говорить про те, що на момент здійснення нотаріусом спірного виконавчого напису заборгованість боржника не була безспірною, зокрема, була меншою за розмір, ніж зазначено в написі (Верховний Суд від 10.01.23 справа 619/4933/20). 

ВІДЕО БОНУС: Остапенко, Гуревич, Личук: основания отмены исполнительных надписей нотариусов, судебная практика

Якщо в договорі позики зазначено, що для отримання виконавчого напису не потрібно надсилати боржникові вимогу про повернення боргу, то нотаріус має право прийняти напис?

Має прийняти напис, оскільки, підписавши договір позики, боржник погодився та прийняв його умови, в тому числі де сторони зумовили право позикодавця звернутися до нотаріуса за виконанням виконавчого напису без додаткового попередження (вимоги).

Тобто. у договорі позики сторони на власний розсуд врегулювали свої відносини щодо звернення позикодавця за отриманням виконавчого напису нотаріуса за результатами настання строку повернення позички та невиконання зобов'язань щодо повернення грошей.

У цьому випадку доводи боржника щодо неотримання вимоги про повернення боргу є необґрунтованими (Верховний Суд від 01.03.23 справа 592/1733/22). 

Неналежна оцінка доказів апеляційним судом може бути підставою для перемоги у Верховному Суді? 

Не може бути, оскільки оцінка доказів зроблена як судом першої, так і судом апеляційної інстанцій, то Верховний Суд не наділений повноваженнями втручатись у таку оцінку.  

Згідно з правовим висновком, викладеним у постанові Верховного Суду від 16.01.19 у справі  373/2054/16, якщо порушень порядку надання та отримання доказів у суді першої інстанції апеляційний суд не встановив, а оцінка доказів зроблена як судом першої, так і судом апеляційної інстанцій, то суд касаційної інстанції не наділений повноваженнями втручатись в оцінку доказів (аналогічний висновок підтримав Верховний Суд від 22.02.23 справа 199/1467/21). 

Вчинення виконавчого напису перериває позовну давність щодо звернення стягнення на іпотеку?

Вчинення виконавчого напису не перериває позовну давність (Верховний Суд від 19.01.23 справа 757/57789/20).

ВІДЕО В ТЕМУ: Как договориться с банком, коллекторами, мфо во время войны

Суд має вказати у рішенні, чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безпірну заборгованість перед стягувачем? 

Для правильного застосування положень статей 87, 88 Закону України «Про нотаріат» суд має перевірити доводи сторін у повному обсязі та встановити та вказати у рішенні, чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безперечну заборгованість перед стягувачем, тобто не може бути визнано можливим заборгованість взагалі, чи була заборгованість саме такого розміру, як зазначено у виконавчому написі, і чи не було вирішених по суті спорів щодо заборгованості або її розміру на час вчинення нотаріусом виконавчого напису (Верховний Суд від 27.03.19 справа 137/1666/16, від 02.07.19 та справа 916/3006/17). 

Наявність спору в суді за позовом кредитора до боржника про стягнення кредитного боргу спростовує безперечність заборгованості та як наслідок неправомірність напису? 

Не спростовує, оскільки вирішуючи питання правомірності вчинення напису у сенсі статті 88 Закону «Про нотаріат» слід враховувати, що наявність спору в суді за позовом кредитора до боржника про стягнення суми заборгованості не спростовує висновку про безперечність заборгованості цього боржника та жодним чином написи (Верховний Суд від 29.09.20 справа 757/13243/17).  

Які документи підтверджують беззаперечність заборгованості?

Перелік наступний: 

- кредитний договір, нотаріально посвідчений договір іпотеки (якщо напис приймається відносно іпотечного майна);

- розрахунок заборгованості за кредитним договором,

- письмова вимога про необхідність погашення заборгованості (достроково) з розрахунковим документом про надання послуг поштового зв'язку та опис вкладення, що підтверджують направлення та отримання боржником письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання. Також таку вимогу можна вручити боржнику особисто, отримавши від останнього на другому примірнику вимоги підпис на підтвердження отримання з проставленням дати такого отримання. Цей другий примірник і необхідно буде надати нотаріусу. Боржник повинен бути повідомлений не менш ніж за 30 днів до вчинення виконавчого напису про порушення кредитних зобов'язань та ліквідувати допущені порушення або оскаржити виставлену вимогу в судовому порядку або виставити заперечення кредитору. Якщо жодна з цих дій не виконана, заборгованість вважається безперечною. 

Нотаріус під час вчинення виконавчого напису не встановлює права та обов`язки учасників правовідносин, а лише перевіряє наявність необхідних документів (Верховний Суд від 17.03.21 справа 361/1488/19).

Коли слід вважати належним чином отримання іпотекодавцем повідомлення (вимоги) про дострокове погашення боргу? 

Слід вважати здійсненим належним чином за умови, що він отримав або повинен отримати повідомлення, але не отримав його з власної вини. Доказом належного здійснення повідомлення може бути, зокрема, повідомлення про вручення поштового відправлення з описом вкладення або позначка поштового відділення зв'язку про надсилання повідомлення на вказану в іпотечному договорі адресу. 

Наведена норма спрямована на фактичне повідомлення іпотекодавця, щоб надати можливість усунути порушення, і цим запобігти зверненню стягнення на майно (Верховний Суд від 23.06.20 справа 645/1979/15-ц, від 29.09.20 справа 757/13243/17). 

ВІДЕО В ТЕМУ: Почему банки продают долги коллекторам, а коллектора продают долги другим коллекторам

Як правильно визначити початок відліку позовної давності для скасування виконавчого напису? 

Початок перебігу позовної давності може бути пов'язаний з різними юридичними фактами та їх оцінкою судом, нотаріусом. 

 

Загальний термін звернення стягувача до нотаріуса для видачі напису становить три роки та визначається із дня виникнення у стягувача права вимоги до боржника (Верховний Суд від 02.08.19 справа 916/3006/17, від 21.09.21 справа 910/10374/17). 

Як правильно визначити початок відліку позовної давності для звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі напису?

Відлік починається з дати невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання (Верховний Суд від 24.11.21 справа 361/7076/19, від 18.08.21 справа 201/153130/16).

Факт звернення банку до суду з позовом про стягнення кредитної заборгованості та повернення цього позову судом є дією, що засвідчує зміну строку виконання основного зобов'язання?

Не є такою дією.  

Ознайомлення боржника з матеріалами виконавчого провадження свідчить, що саме з цієї дати розпочався відлік позовної давності для скасування напису? 

Так, свідчить, тому починаючи з дати ознайомлення боржник вважається проінформованим про порушення своїх прав написом (Верховний Суд від 21.02.18 справа  910/5226/17).

Якщо боржник не отримував повідомлення банку про погашення заборгованості та намір банку звернути стягнення на предмет іпотеки, шляхом здійснення напису, а також банком було продовжено нарахування відсотків після зміни терміну повернення кредиту – це може свідчити, що заборгованість є беззаперечною? 

У цьому випадку заборгованість не є беззаперечною (Верховний Суд від 26.02.20 справа 320/545/19, від 02.07.19 справа 916/3006/17 та від 23.06.20 справа 645/1979/15). 

Якщо суд першої інстанції відмовив у витребуванні виконавчого провадження - це буде причиною для скасування Верховним Судом рішення суду першої інстанції? 

Так! Оскільки у цьому випадку судом першої інстанції безпідставно відмовлено у задоволенні клопотання про витребування матеріалів виконавчого провадження з виконання спірного виконавчого напису, з яких було б можливо встановити обставини які боржник вважає необхідним дослідити для правильного вирішення справи (Верховний Суд від 28.02.24 справа 671/1211/22). 

ВІДЕО ДОПОМОГА: ЛОМБАРДУ НЕ ПОМОГЛА ИСПОЛНИТЕЛЬНАЯ НАДПИСЬ НОТАРИУСА НА ИПОТЕЧНУЮ КВАРТИРУ

Якщо суди попередніх інстанцій не забезпечили повного та всебічного розгляду справи, що має зробити Верховний Суд? 

Рішення прийняті судами треба скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

Верховний Суд може встановлювати нові обставини, не встановлені судами попередніх інстанцій, давати оцінку доказам, які не досліджувалися судами попередніх інстанцій?

Суд касаційної інстанції (Верховний Суд) через свої процесуальні повноваження позбавлений можливості встановлювати нові обставини, які не були встановлені судами попередніх інстанцій, давати оцінки доказам, які не досліджувались раніше (Верховний Суд 28.02.24 справа 671/1211/22). 

Виконавчий напис нотаріуса по лізингових платежах можна скасувати на підставі, що нотаріусу не було подано повний пакет документів? 

Так, у такому випадку є всі підстави для скасування, оскільки у нотаріуса був відсутній повний пакет документів у підтвердження безспірності заборгованості (Верховний Суд від 31.01.24 cправа 910/10490/22). 

Якщо боржник у суді не спростував розрахунок заборгованості, не надав доказів часткового чи повного погашення заборгованості?

Якщо саме неналежний розрахунок був єдиною підставою вказаною у позові для скасування напису - це у разі не спростування у судовому порядку зазначеного розрахунку призведе до того, що суд відмовить боржнику у позові і тим самим напис залишиться діяти (Верховний Суд від 07.12.23 справа 331/427/22).

Якщо напис видано на підставі кредитного договору, що не посвідчений нотаріально?

 Тому наявні підстави для визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, у зв'язку з недотриманням умов вчинення виконавчого напису щодо подання стягувачем документів на підтвердження безспірної заборгованості боржника, оскільки кредитний договір (позики) повинен бути обов'язково нотаріально засвідчений (Верховний Суд від 06.12.23 справа 299/5183/21).

Нотаріус наділений повноваженнями щодо перевірки заборгованості за аграрною розпискою?

Нотаріус не наділений повноваженнями з перевірки дійсної суми наявної у боржника заборгованості за аграрною розпискою, а зобов'язаний перевірити лише три обставини: настання строку повернення боргу за розпискою; відсутності на аграрній розписці напису "Виконано"; надсилання кредитором боржнику письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов`язання (Верховний Суд від 21.11.23 справа 922/470/22). 

Якщо термін виконання фінансової аграрної розписки настав, але на ньому відсутній напис "Виконано", доказів виконання фінансової аграрної розписки відсутні, чи можна на цій підставі отримати напис? 

З огляду на приписи Закону "Про аграрні розписки" та Закону "Про нотаріат" підстави звернення кредитора до нотаріуса для вчинення виконавчих написів є безумовними (Верховний Суд від 21.11.23 cправа 922/470/22). 

ВІДЕО БОНУС: Обзор дел отмена исполнительной надписи нотариуса 2023 - март 2024

Вчинення напису раніше тридцятиденного строку від дати відправлення боржнику письмової вимоги про здійснення напису борг за яким виник за аграрною розпискою, буде порушенням? 

Ні, так 30 термін передбачений виключно щодо порушень іпотечного договору, а не аграрної розписки. Тому помилково вважати порушення Порядку вчинення нотаріальних дій, якщо напис вчинений раніше тридцятиденного строку від дати відправлення боржнику письмової вимоги (Верховний Суд від 21.11.23 справа 922/470/22). 

Подання банком письмової вимоги про дострокове погашення всього боргу за кредитом припиняє нарахування відсотків? 

Так, припиняє і тому такі відсотки після пред'явлення вимоги про погашення боргу не можуть бути стягнуті за написом. Отже, пред'явивши вимогу, кредитор втратив право нарахування передбачених кредитним договором відсотків за кредитом. 

Чинне законодавство не зобов'язує нотаріуса викликати боржника та з'ясовувати наявність чи відсутність його заперечень проти вимог кредитора? 

Не зобов'язує (Верховний Суд від 10.01.23 справа 619/4933/20).  

Якщо банк не доведе належними та допустимими доказами направлення боржнику та отримання останнім вимоги про усунення порушень за договором кредиту, до чого це може призвести?

Це є самостійною підставою для скасування виконавчого напису, оскільки докази направлення та отримання є обов'язковими документами для видачі напису (Верховний Суд від 16.11.23 справа 521/19849/20). 

Як діяти суду, якщо нотаріус відповів, що не може надати до суду витребуванні документи згідно до яких прийнято напис, оскільки вони знищені? 

Суд не повинен обмежуватись лише дослідженням відповіді нотаріуса про знищення документів. Суд  повинен був витребувати від нотаріуса акт про знищення, щоб переконатися, які саме документи були знищені, у т.ч. щоб пересвідчитися чи було серед знищених документів повідомлення боржника про заборгованість та необхідність її погашення, або інші документи (обставини) на яких ґрунтується позов (Верховний Суд від 16.11.23 справа 521/19849/20).

Чи можна прийняти напис щодо звільненого з військової служби за заподіяну матеріальну шкоду державі?

Можна! Головне документально правильно оформити документи які слід подати нотаріусу. При цьому, для отримання виконавчого напису командир (начальник) військової частини подає нотаріусу довідку про суму заборгованості, що підлягає стягненню.

Отже, сума заборгованості підтверджена вказаною довідкою, тому не вимагає додаткового доведення під час вчинення нотаріальної дії, оскільки є документом, що підтверджує безперечність заборгованості.

Посилання на відсутність безперечної заборгованості є безпідставним, оскільки, висновок службового розслідування та наказ начальника військової частини дійсні та не скасовані. Сама собою незгода боржника з розміром заборгованості, що підлягає стягненню в беззаперечному порядку, не свідчить, що заборгованість не є безперечною (Верховний Суд від 07.09.20 справа 639/4498/19, від 18.10.23 справа 682/2293/22).  

ВІДЕО В ТЕМУ: ПОВЫСЬ КАЧЕСТВО СВОЕГО РЕШЕНИЯ ВЕРХОВНЫЙ СУД

Чи міг боржник дізнатися про напис з моменту арешту його нерухомого майна на підставі постанови виконавця у виконавчому провадженні відкритому за написом? 

Так, при таких обставинах дата такого арешту підтверджує дату, з якої боржник міг дізнатися про спірний напис (Верховний Суд від 18.10.23 справа 490/5763/19). 

Чи потрібно, щоб боржник довів у суді той факт, що він не міг раніше дізнатися про порушення своїх прав написом?

Так! А відповідач (кредитор) повинен довести, що інформацію про порушення відповідного права можна було отримати раніше. При розгляді справи суд повинен оцінити аргументи та докази, надані сторонами для обґрунтування їх вимог та заперечень, як загалом, так і кожен окремий доказ, надати обґрунтовану відповідь на всі основні аргументи сторін, а зокрема, визначити з якого моменту боржник міг дізнатися про порушення його прав, коли розпочалося перебіг позовної давності та чи вплинуло це на момент пред'явлення позову (Верховний Суд від 11.10.23 справа 344/13138/21).

Наявність спору у суді за позовом кредитора до боржника про стягнення суми заборгованості за кредитним договором не спростовує висновку про безперечність заборгованості та не свідчить про неправомірність напису?

Так, наявність такого спору не спростовує безперечність заборгованості і не свідчить про неправомірність вчинення напису (Велика Палата Верховного Суду  від 15.01.20 справі 305/2082/14-ц). Тому на підтвердження безспірності заборгованості слід доводити у суді іншими способами, а не лише фактом наявності судового спору по іншій справі. 

Звернення кредитора до суду є підставою для визнання заборгованості спірною? 

Не є такою підставою! Оскільки спірність заборгованості визначається не суб'єктивним ставленням кредитора чи боржника до неї, а об'єктивним закріпленням такого виду заборгованості у відповідних документах за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.  

Якщо суд задовольнить позов з підстави яка не була зазначена у позові? 

Це є підставою для скасування такого рішення в апеляційному або касаційному порядку. При зверненні до суду з позовом про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, боржник у позові вказує підстави (докази) згідно з яким він вважає напис протиправним. Саме у рамках вказаних підстав (доказів) у позові суд зобов'язаний розглянути справу. Коли суд вирішить справу з підстав (доказів) не зазначених у позові, у т.ч. доказів отриманих у рамках розгляду справи - це вихід суду за рамки позовних вимог, що робити суд не може, оскільки є порушенням частини 1 статті 13 Цивільно процесуального кодексу України (Верховний Суд від 20.09.23 справа 489/6071/21). 

Якщо напис було здійснено на нотаріально посвідченому договорі застави, а чи не на кредитному договорі? 

Для звернення стягнення на заставне майно боржника нотаріус здійснює виконавчий напис саме на договорі, що встановлює заборгованість останнього (договір займу, кредитному договорі), а не на договорі про забезпечення виконання зобов'язань, зокрема договорі застави рухомого майна. Тому, відсутність нотаріального посвідчення договору займу (кредитного) унеможливлює видачу напису по такому договору, оскільки потрібно нотаріальне посвідчення договору за яким виник борг (Верховний Суд від 28.06.23 справа 758/3725/21).     

Якщо банк вимогу про усунення порушень боржникові не направляв?

Це є самостійною та достатньою підставою для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. Для цього потрібно у судовому порядку витребувати у нотаріуса документи на підставі яких останнім видано напис. У судовому порядку дослідити ці документи і встановити, направлення кредитором та отримання боржником вимоги про усунення порушень (погашення боргу). 

Для звернення стягнення на заставне авто необхідно письмово повідомити боржника і зареєструвати у Реєстрі відомості про звернення стягнення щодо забезпечувального обтяження? 

Так, необхідно це зробити, що передбачено статтею 24 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» а саме, обтяжувач, який ініціює звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження, зобов'язаний до початку процедури звернення стягнення зареєструвати в Державному реєстрі відомості про звернення стягнення на предмет обтяження.

Якщо інше не встановлено цим Законом, обтяжувач, який має намір звернути стягнення на предмет забезпечувального обтяження в позасудовому порядку, зобов'язаний надіслати боржнику та іншим обтяжувачам, на користь яких встановлено зареєстроване обтяження, письмове повідомлення про порушення забезпеченого обтяженням зобов`язання. Повідомлення надсилається одночасно з реєстрацією в Державному реєстрі відомостей про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження (стаття 27 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень»). 

Тобто законодавець визначив, що для звернення стягнення на предмет застави необхідно письмово повідомити боржника та зареєструвати в Реєстрі відомості про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження (Верховний Суд від 28.06.23 справа 201/2667/20).  

Справи про скасування напису, повинні розглядатися судами за позовами саме боржників до стягувачів? 

Так, саме боржник як позивач повинен подати позов до суду. Зазначений висновок щодо застосування норм права у подібних правовідносинах наведено у постановах Верховного Суду від 12.11.20 справа 200/3452/17 та від 16.12.22 справа 639/4029/20.

Участь у справі нотаріуса як співвідповідач призведе до неправильного вирішення судової справи?

Участь у справі нотаріуса в якості співвідповідача не призводить до неправильного вирішення спору по суті (Верховний Суд від 19.06.23 справа 187/1718/20).

Що має боржник довести у суді для скасування напису?

Повинен спростувати належними та допустимими доказами те, що сума заборгованості за кредитним договором на дату вчинення нотаріусом оспорюваного напису була іншою, ніж та сума, яка запропонована до стягнення та надати докази такого спростування, наприклад часткового або повного погашення заборгованості (Верховний Суд від 15.01.20 справа 305/2082/14-ц). 

Чи можна напис отримати за боргом за письмовою розпискою? 

Так, т.к. розписка є підставою для видачі напису лише за умови, що розписка нотаріально засвідчена.

Якщо відсутні документи на підтвердження, що боржник відмовився від отримання поштової кореспонденції?

Це є підставою скасувати напис, оскільки має бути саме відмітка “про отримання” або відмітка “про відмову в отриманні”.

До речі, позначка поштового оператора про повернення поштової кореспонденції «Після закінчення терміну зберігання» не підтверджує факт відмови адресата від отримання кореспонденції, оскільки у разі відмови на бланку поштового надсилання робиться відповідна позначка «Адресат відмовився» (Верховний Суд від 31.05.23 справа 750/11662/21). 

Як скасувати напис, виданий на виконання простого векселя? 

Механізм скасування немає різниці, чи простий вексель або договір займу. У розрізі векселю потрібно довести, що вексель визнаний у судовому порядку недійсним, або не має вексельної сили (має дефект форми) (Верховний Суд від 09.09.23 справа 911/1755/22)

Якщо суд визнає протиправними дії нотаріуса щодо прийняття напису - це буде підставою, щоб притягнути нотаріуса до відповідальності? 

Так, у допомогу тобі стаття 12 Закону України Про нотаріат “Анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю”. 

Підставою для застосування цієї норми є неодноразове порушення нотаріусом законодавства або грубе порушення закону, яка завдала шкоди інтересам держави, фізичним та юридичним особам при вчиненні нотаріальних дій та/або інших дій, покладених на нотаріуса відповідно до закону, за умови, що такі порушення встановлені рішенням суду. 

Звертаю увагу на те, що таке порушення треба встановити рішенням суду! Оскільки, встановлення факту порушень нотаріусом чинного законодавства під час вчинення нотаріальних дій належить до компетенції суду. 

При цьому, наведеним законом не визначено повноважень Міністерства юстиції України, Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі щодо перевірки законності вчинення нотаріальних дій нотаріусами та відповідно до встановлення порушення чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій, так само як і встановлювати наявність або відсутність шкоди, заподіяної такими діями нотаріуса іншим особам.

З урахуванням вимог підпункту «с» пункту 2 частини першої статті 12 Закону №3425-XII зазначає, що свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю може бути анульоване Міністерством юстиції України у разі набрання законної сили рішенням суду про порушення нотаріусом вимог законодавства при вчиненні ним нотаріальної дії, незалежно від того чи був нотаріус відповідачем по справі. Судовими рішеннями не обов'язково має бути конкретизована якась норма права яку порушив нотаріус при скоєнні ним нотаріальної дії. Обов'язковою умовою для правозастосування підпункту «с» зазначеної норми має бути саме рішення суду, яке набрало законної сили, з якого вбачається порушення нотаріусом вимог законодавства при вчиненні ним нотаріальної дії (Верховний Суд від 10.08.22 справа 520/5993/21, від 21.12.22 справа 640/15026/20 та від 04.05.23 справа 320/5840/21). 

У період дії карантину з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) неправомірно було стягувати штраф за невиконання грошових зобов'язань, що унеможливлює безперечність заборгованості? 

У такій ситуації неправомірно було стягувати штраф! У разі стягнення, це спростовує безперечність заборгованості.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]