Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2016 14:11

Модернізація житлового фонду. За чий рахунок?

Експерт з питань соціальної політики

70% житлового фонду є застарілим і потребує термінового ремонту і модернізації...

За оцінкою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, з понад 230 тис. багатоквартирних будинків потребують модернізації близько 65 -70 відсотків.

Уряд фактично перекладає цю проблему на плечі громадян. Проте, такий підхід навряд чи призведе до бажаного результату. На заваді стане:

    суцільне зубожіння населення;

  підвищення тарифів і, як наслідок, збільшення витрат з бюджету громадян;

  зростання кількості громадян, які потребуватимуть субсидій. Ніхто з урядовців не пояснив, яким чином домогосподарство буде отримувати субсидію та, водночас, братиме кредит на утеплення під   30 % на п’ять-десять років.

Тим не менш, з метою побудови «бізнес-схем» та відвертого рейдерства, весною 2015 року було прийнято Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (№ 417-VІІІ),   на замовлення енергомонопол ій пролобійований депутатською фракцією «Самопоміч».

Метою закону є за будь-яку ціну змусити громадян прийняти рішення щодо передачі управління їх будинками приватним управляючим компаніям.

Підкреслю, найбільша небезпека полягає саме в підміні реального рішення співвласників не визначеними процедурами.

Стаття 5 Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»:

«5. У разі якщо протягом одного року з дати набрання чинності (тобто до 1 липня 2016р.)  цим Законом, спiввласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання спiввласникiв, не прийняли рішення про форму управління…  управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається  виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.»

Звертаємо увагу, призначення  приватного управителя примусове!!

При цьому, чинною залишається норма Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» від 19.06.1992 № 2482-XII щодо співучасті держави у фінансуванні та організації першого капітального ремонту.

Стаття 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»:

«7. Колишні власники (їх правонаступники), які володіли багатоквартирними будинками до моменту приватизації, зобов'язані брати участь у фінансуванні їх ремонту та сприяти організації його проведення у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Спори, що виникають з цього питання, вирішуються судом».

У свою чергу Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову щодо порядку виконання норм зазначеного закону.

«Пункт 2 Постанови Кабінету Міністрів України «Про механізм впровадження Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду

від 08.10.1992 № 572

2. Затвердити Порядок надання наймачам одноквартирних будинків і квартир будинків, включених до планів ремонту, і компенсації за непроведений ремонт, Порядок участі в організації та фінансуванні ремонту приватизованих житлових будинків їх колишніх власників, Порядок визначення коефіцієнтів споживчої якості квартир (будинків), що підлягають приватизації, Порядок виплати грошової компенсації наймачам за заміну займаних квартир на квартири  меншою площею, Правила користування  приміщеннями житлових будинків і гуртожитків (додаються).»

Отже, законодавством передбачено такий механізм ! Зазначу, механізм прийняття рішень не може бути примусовим та повинен передбачати активну участь держави.

Фахівці галузі стверджують, що для вирішення цієї гострої соціальної проблеми необхідно розробити та впровадити відповідну державну програму. У програмі має бути визначена взаємодія держави та співвласника щодо інвестування заходів модернізації.

Водночас, завданням громадян та місцевої влади є жорсткий контроль за дотриманням законодавства у цій сфері, організація роз’яснювальної роботи серед населення, всебічне сприяння ініціативам добровільного об’єднання мешканців, реалізація місцевих програм.

Важливим є проведення технічного та енергетичного аудиту конструкцій багатоквартирних будинків, житлових та нежитлових приміщень, прибудинкової території тощо. Контроль за обґрунтованістю тарифів.

Уряд в терміновому порядку мусить розробити Державну програму енергомодернізації застарілого житлового фонду!

 

Р. S .      Щойно стало відомо , що   Уряд підготував громадянам України чергову комунальну підлоту!!

В авральному порядку погоджують проект закону про комерційний облік комунальних послуг, яким передбачено, що витрати на обладнання будинковими вузлами обліку, відшкодовуються споживачами комунальних послуг.

Ба більше того, громадян зобов’язують встановити протягом 2017-2018 років індивідуальні засоби обліку за власні кошти!

Хоча в цивілізованих країнах системи обліку втановлюються і повіряються як правило за рахунок надавача послуг...

Нормальна влада примусила б олігархів -власників енергомонополій таких як Ахметов, Фірташ та інших повернути міліарди з офшорів в Україну і на ці гроші встановити лічильники.

Вкотре пересвідчуюсь, наш уряд таки справді унікальний у повному нехтуванні інтересами своїх громадян.

Коли вже ці хапуги припинять «робінгудити» по-новому – забирати у бідних та віддавати монополістам?!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]