Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2021 11:54

Сквош замість відпустки: як підприємцю відпочити за кілька годин

Віцепрезидентка Федерації сквошу України

Мабуть, ви не раз бачили людину, яка лежачи на пляжі, перевіряє месенджер й одночасно говорить телефоном. Ймовірно, ви зустріли підприємця, який вирішив «відпочити» від рутини.

Презентації, конференції, наради, зустрічі на каву з колегами в обід, а потім – на ділову вечерю з партнерами. Життя бізнесмена насичене та різноманітне, але як у такому вирії подій знайти час для того, щоб відпочити? Як завжди залишатися у ресурсному стані, щоб мати простір для нових ідей, творити самим та надихати інших? Як запобігти вигоранню?

Перш за все, на думку спадає таке твердження: підприємець має володіти навичками тайм-менеджменту. Для нього не проблема спланувати свій час ефективно та виділити тиждень або кілька на відпуску. Проте реалії часто відрізняються від ідеальної картинки та доводять, що навіть висококласному менеджеру далеко не завжди вдається знайти можливості для втечі від рутини. А навіть якщо спроба увінчалася успіхом, повсякденні справи все одно наздоганяють та перешкоджають повноцінному релаксу. 

Тож що краще: тиждень «відпочинку» з ноутбуком та смартфоном біля моря або повна емоційна розрядка всього за пару годин на корті? Розберемо, чому сквош – гарна ідея для того, щоб отримати перезавантаження, заряд фізичної та духовної енергії, запобігти вигоранню, яке, на жаль, є розповсюдженою проблемою серед сучасних підприємців.  

І перша перевага гри у цьому виді спорту – відкриття справжнього характеру людей, завдяки високій інтенсивності. Цілком природно, що в робочому процесі бізнесмен має певне ділове амплуа, але його розповсюдження на інші сфери життя не є нормальним. Таким чином сквош дає можливість бути справжнім собою та вчить частіше «знімати маску». 

Повне зосередження уваги – наступна не менш важлива перевага високої інтенсивності гри. У вирії ударів ракеткою, відбивання м’ячів та переміщення по корту мобілізуються одразу всі фізичні та розумові ресурси. Це має ряд переваг у порівнянні зі звичайним відпочинком у класичному розумінні: по-перше, немає можливості знову й знову прокручувати в голові робочі проблеми, а по-друге, після піку напруження та драйву гри емоційна розрядка відчувається в кілька разів сильніше.

Високий рівень залученості – під час гри у сквош не передбачено довгих перерв, тільки 90 секунд між геймами – цього часу вистачить лише на те, щоб відновити дихання та продумати стратегію наступних ударів. Тож хоча б на короткий час можна повністю відірватися від навколишнього світу: гаджетів та того, що через них хочуть повідомити колеги та партнери. 

Швидкість планування – поряд з високою інтенсивністю гри, похід на сквош-корт не потребує значних витрат часу. Порівняймо: для того, щоб поїхати у відпустку, потрібно пройти багатоетапну підготовку: від бронювання транспорту та житла до збору валіз. А для гри у сквош достатньо просто знайти у гуглі корт у вашому місті (і це тільки для першого походу) та отримати все необхідне обладнання на місці. Навіть не обов’язково шукати собі партнера для гри, адже можна робити це самому.

Мобільність – кожен підприємець знає, що існують нагальні справи, які не чекають повернення з відпустки тиждень чи два, потребують фізичної присутності. У сквош можна пограти під час обідньої перерви, а через годину вже сидіти за столом переговорів. Зовсім не потрібно виділяти окремий день чи навіть півдня. Тільки індивідуально прорахувати час на дорогу й додати хоча б годину гри.

Ефективність у боротьбі з вигоранням – на жаль, ця хвороба є однією з найбільш поширених проблем підприємців сьогодення. Адже коли «гориш» власною справою, є велика небезпека перепрацювання та ігнорування появи симптомів. Згідно з дослідженнями, вигорання складається з трьох послідовних стадій, під час яких воно набуває різних проявів. Чим раніше виявити та визнати хворобу, тим ефективніше можна її побороти. 

Першим способом лікування, який спадає на думку, є відпустка, але варто пам'ятати, що це лише тимчасове покращення стану. Для повноцінного відновлення необхідно впровадити work-life balance та оптимізувати графік. Гарною ідеєю у цьому випадку є хобі, яке оздоровлює, відволікає, розбавляє графік не пов’язаними з бізнесом справами, дає можливість вивільнити напругу в ударах по м'ячу – і це сквош. 

Звісно, повноцінний відпочинок біля моря, в горах або просто у подорожах містами також має залишатися в житті кожного підприємця. Проте варто пам'ятати, що він буде ефективним тільки якщо робота залишиться за бортом літака, а після повернення рутина будуватиметься за принципом балансу із залученням хобі до душі. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]