Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2016 15:01

Середній клас як конкуренція монополіям

Народний депутат VIII скликання (2015-2019)

«Доборолась Україна до самого краю» ... Пророчі слова великого «Кобзаря», колишнього кріпака, як ніколи, актуальні.

Доборолась Україна до самого краю» ... Пророчі слова великого «Кобзаря», колишнього кріпака, як ніколи, актуальні.

Сьогодні Україна перебуваючи у стані «неоголошеної» війни нагадує США під час Великої Депресії. Того часу мафіозі розривали країну, як у нас це сьогодні роблять рейдери та бандити. Які реалії – це й низький рівень промислового виробництва, падіння народжуваності, ріст безробіття,  різке зниження кількості середнього класу, ріст цін на харчі та комунальні платежі, банкрутство банків, знецінення національної валюти, внаслідок чого багато хто опинився за межею бідності.  

В роки Великої депресії в США перемога над кризою стала можлива завдяки системі реформ, що проводились командою президента Ф.Д. Рузвельта. Не останню роль відіграла створена ним  жорстка машина правосуддя (чого сьогодні бракує Україні), створення спеціальної служби - ФБР з наданням йому широкого спектру повноважень. В Україні навпаки останнім часом значно послабили повноваження СБУ, що є грубою помилкою зважаючи на загальну ситуацію в країні, це потрібно міняти.

Відсоток середнього класу в Україні сьогодні мізерно малий. Настільки, що знаходиться в межах статистичної похибки. За двома головними ознаками - рівнем життя і освіти - до середнього класу можна віднести не більше 5% українців. Решта - за межею бідності: фактично в кріпацтві у невеликому прошарку монополістів, який вважає себе володарями життя і країни. За офіційним європейським «порогом бідності» знаходиться 80% українців. У країну, як в 50-х рр. XX століття, повернувся поліомієліт. Монополісти, які збудували в Україні модель суспільних відносин, яка виключає рівний доступ усіх громадян до національних ресурсів, хіба що «кріпаками» не торгують. Спотворена система української економіки, продовжує концентрувати основний дохід в руках великого і дуже великого бізнесу, до того ж, що велика частина українців, що працює на нього, отримує мізерні зарплати. Систему потрібно ламати. І це повинно бути рішення неполітичне. Точніше - непартійне: напевно, вперше в історії незалежної України мова йде не про вибір лідера, не про вибір політичної сили, а про вибір ідеї - вектора розвитку. Для України цим вектором має стати формування середнього класу.

Сьогодні окремі політичні сили представляють не інтереси українців, а інтереси своїх спонсорів-монополістів. Саме тому вважаю головним завданням - дати сформуватися середньому класу, який зможе розвивати економіку країни і управляти її політичним життям, така собі «конкуренція» монополістам. Треба створити усі прийнятні умови для збільшення кількості середнього класу. Наприклад, одним з варіантів виходу з ситуації, що склалася в Україні, може бути її приєднання до програми ЄС "Конкурентоспроможність підприємств малого та середнього бізнесу ( COSME ) провідна програма ЄС з бюджетом 2,3 млрд. євро (2014 року - 2020)". Це сприятиме розвитку українсько го підприємницького середовища, а так само призведе до розширення торгово-економічних зв'язків, що в подальшому простимулює приведення українського законодавства у сфері малого і середнього підприємництва до європейських стандартів, а також створення умов для популяризації підприємництва та формування культури бізнесу". Поліпшення умовного доступу МСП на ринки полягає в отриманні консультативних і аналітичних послуг, пов'язаних з супроводом експортно-імпортної діяльності підприємств, їх інтернаціоналізацією і розширенням торгово-економічних зв'язків. Таким чином з'явиться можливість поліпшити регуляторні умов функціонування МСП "спрямованого на визначення і усунення зайвих регуляторних бар'єрів на внутрішньому ринку ЄС. Формування культури ведення бізнесу буде здійснюватися у формі різних освітніх програм ( у тому числі і з залученням коштів у рамках міжнародних програм).

Окрім того, треба посилити антимонопольне законодавство, тим самим створюючи умови для функціонування конкурентоспроможного ринку і росту представників бізнесу середнього класу.

Саме малий та середній бізнес є основними роботодавцями та наповнювачами місцевих бюджетів. Для їх розвитку та підтримки треба насамперед  переглянути податкову політику, передбачити відповідні пільги для заохочення успішного підприємництва.  Одночасно необхідно усунути адміністративні перешкоди, посилити гарантії їх діяльності, ухвалити довгострокові програми, розширити співробітництво з державними органами, звільнити  доступ до запровадження інновацій, сприяти надходженню інвестицій, зацікавити банки до видання довгострокових та низько відсоткових кредитів на розвиток малого та середнього бізнесу, тощо. Саме перегляд норм діючого законодавства з метою підтримки малого та середнього бізнесу як противаги монополіям є однією з передумов виходу України з кризи, яка вже не повільно руйнує нашу державу.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]