Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2020 21:39

Прокуратура порушує кримінальні справи на керівників підприємств – банкрутів

Прокуратура перевіряє справи про банкрутство за участю банків та порушує кримінальні справи відносно керівників боржника за ст. ст. 191, 219, 222 Кримінального кодексу України

Банк видає кредит позичальнику. Позичальнику недостатньо кредитних коштів та він набуває грошовій борг у іншої небанківської юридичної особи (наприклад, отримає поворотну фінансову допомогу, купує цінні папери по надмірно високій ціні з оплатою через певний строк, отримає юридичні, маркетингові, бухгалтерські послуги, які не оплачує своєчасно та взагалі не оплачує, тощо).

Грошові зобов’язання непогашені і у кредиторів виникає право звернутися до господарського суду із заявою про визнання боржника банкрутом.

Після відкриття провадження у справі про банкрутство божника до провадження долучаються конкурсні кредитори з грошовими вимогами до боржника. Серед конкурсних кредиторів з’являються комерційні та державні банки, які видали кредити підприємству- боржнику.

Принципами кредитування є: цільове призначення, забезпеченість, платність, строковість, зворотність.

У документах, які позичальник подає до кредитного комітету банку чітко вказується цільове призначення кредитних коштів, тобто якому підприємству, контрагенту, за які товари (роботи, послуги) на які рахунки, будуть перераховані отримані у банку грошові кредитні кошти. Якщо керівник підприємства - позичальника перерахував кредитні кошти на інші рахунки, іншим контрагентам, ніж ті, що вказані у документах, поданих до банку до отримання кредиту, то такі дії називаються нецільовим використанням кредитних коштів та кваліфікуються за ст. 219 «Доведення до банкрутства», ст. 222 «Шахрайство з фінансовими ресурсами» та ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» Кримінального кодексу України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]