Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Питання реєстрації платником податку на додану вартість завжди залишалося актуальним для юридичних осіб. Така актуальність в першу чергу зумовлена бажанням контрагентів працювати лише з платниками ПДВ, а також “важкою” процедурою набуття статусу платника

Питання реєстрації платником податку на додану вартість завжди залишалося актуальним для юридичних осіб. Така актуальність в першу чергу зумовлена бажанням контрагентів працювати лише з платниками ПДВ, а також “важкою” процедурою набуття статусу платника ПДВ. Така процедура є несприятливою для юридичних осіб через строки, які передбачені законодавством для подання заяви про реєстрацію, а також через строк з якого юридична особа буде вважатися платником ПДВ, а отже отримає право на податковий кредит та видачу податкових накладних.

Реєстрація платником ПДВ.jpg

Законодавством передбачена добровільна та обов’язкова реєстрація платником ПДВ. Щодо добровільної реєстрації, то така реєстрація хоча і дозволяє безперешкодно стати платником ПДВ, проте юридичній особі потрібно прочекати значний період часу з моменту прийняття рішення про необхідність набуття статусу платника ПДВ до моменту отримання такого статусу.  Для реєстрації у добровільному порядку подати документи можна лише з 1 по 10 число календарного місяця, а якщо цей термін пропущений, то потрібно чекати наступного місяця. Але це ще не все, навіть якщо Ви встигли подати документи в потрібний строк, то для того, щоб бути платником Вам все одно потрібно чекати наступного місяця, оскільки відповідно до законодавства Ви будете платником ПДВ лише з цього часу. Тобто для того, щоб добровільно зареєструватися платником ПДВ потрібно чекати як мінімум 20 днів, а у більшості випадків набагато більше, навіть до 50 днів.

Такі строки добровільної реєстрації є необґрунтованими для юридичної особи, якій потрібно кожного дня вести господарську діяльність і не зрозуміло чим вони зумовлені. Юридична особа не може чекати більше місяця для того, щоб набути статус платника ПДВ, оскільки за цей час вона постійно буде втрачати можливість заключити вигідні договори з контрагентами. Це зумовлено в першу чергу тим, що контрагенти юридичної особи, які є платниками ПДВ не бажають працювати з юридичними особами, які не є платниками ПДВ, оскільки у випадку такої співпраці вони не отримають право на податковий кредит, а як наслідок і на бюджетне відшкодування. Тому добровільна реєстрація платником ПДВ не може забезпечити належного ведення бізнесу і часто призводить до значних втрат коштів.

Єдиним способом уникнути всіх забаганок передбачених Податковим кодексом щодо строків реєстрації платником ПДВ є процедура обов’язкової реєстрації. Така процедура передбачає строки, які є більш сприятливими для бізнесу. Проте для того, щоб застосувати таку процедуру необхідно виконати вимогу законодавства щодо обороту у розмірі 1 млн. гривень. Після отримання такого обороту юридична особа може подати заяву про реєстрацію платником ПДВ у  будь-який момент, не втрачаючи можливість нормальної співпраці з контрагентами. Вже через 3 дні після подання такої заяви вона буде зареєстрованою.

Процедура обов’язкової реєстрації є хорошим способом уникнути необхідності чекати реєстрації платником ПДВ і не втратити можливість укладення вигідних договорів з контрагентами. Єдине, що може стати на перешкоді у юридичної особи при використанні цього способу реєстрації це відсутність можливості створення обороту у розмірі 1 млн. гривень, проте і цього можна уникнути звернувшись до юридичних фірм, які пропонують створення обороту цілком законним способом. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]