Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.11.2020 11:05

Коагулограма: що це за аналіз крові та чому він важливий?

Завідуюча відділом біохімії в лабораторії Дніпролаб

Якщо говорити простими словами, то коагулограма — це комплексне дослідження всіх показників, пов'язаних із системою згортання крові.

Така система в нашому організмі називається гемостаз. Саме вона зберігає рідкий стан крові, запобігає кровотечам і зупиняє їх, а також сприяє цілісності судин. 

Порушення в її роботі виникають не в усіх і не завжди, однак можуть призводити до тромбозів і кровотеч, що особливо важливо під час підготовки до операцій. А за наявності генетичної схильності збої можуть проявитися в ситуаціях підвищеного тромботичного ризику: під час вагітності, на тлі прийому оральних контрацептивів або травми. 

Про що розповідає коагулограма в деталях? 

Найбільш інформативні показники — активований частковий тромбопластиновий час, протромбіновий час, протромбіновий індекс, міжнародне нормалізоване відношення, тромбіновий час, фібриноген і Д-димер. Хоча звучать вони досить незрозуміло та заплутано, на практиці все значно простіше. 

Активований частковий тромбопластиновий час, або скорочено його називають АЧТЧ — період часу, за який з’являється згусток крові після додавання до плазми реагенту. В нормі це відбувається від 23 до 35 секунд. На сьогодні оцей показник найточніше проявляє захворювання, пов’язані зі згортанням крові. 

Якщо АЧТЧ подовжений — більше як 35 секунд, — це може означати наявність у людини захворювань печінки або дефіциту вітаміну К. У протилежному випадку, тобто коли АЧТЧ скорочений, — це вважається фактором ризику для розвитку тромбозів. До речі, на рівень цього параметру впливає багато лікарських препаратів, які можуть суттєво спотворити результат аналізу. Саме тому до нього варто готуватися. Але про це трохи згодом. 

Протромбіновий час та індекс, а ще міжнародне нормалізоване відношення — це дуже важливі показники для моніторингу прийому пероральних препаратів, які гальмують процес згортання крові. Їх називають антикоагулянтами. Щоб підібрати потрібне дозування, неодмінно треба знати ці показники, адже неконтрольований прийом цих препаратів може призвести до тромбозів або кровотеч.

Так, наприклад, збільшення протромбінового часу та зменшення цього ж індексу є ознакою схильності до кровотечі. А якщо, навпаки, протромбіновий час зменшений, а індекс збільшений — це вказує на те, що у людини є схильність до утворення тромбів. 

У зв’язку з різноманітністю виробників реагентів для визначення протромбінового часу в 1981 році був введений спеціальний алгоритм переведення його рівня в єдину стандартизовану одиницю виміру — міжнародне нормалізоване відношення, або МНО. Його нормальні значення – 0,8-1,2 умовні одиниці. Визначення МНО — єдиний достовірний метод оцінки терапії непрямими антикоагулянтами. 

Тромбіновий час — це період, необхідний для утворення згустку фібрину в плазмі після додавання реагенту. Він залежить від концентрації фібриногену — це білок, що синтезується переважно в печінці. В крові він міститься в розчиненому стані, але може перетворюватися на нерозчинний фібрин. 

Тобто фібриноген — основа згустку крові, що є захисним інструментом у запобіганні кровотечі при травмуванні. Проте порушення в його синтезі або в механізмі активації можуть призводити до порушення згортання крові. Так, наприклад, концентрація фібриногену підвищена в хворих на цукровий діабет. 

До речі, з підвищенням концентрації фібриногену збільшується ризик серцево-судинних захворювань. А у жінок концентрація цього білка вища, ніж у чоловіків. 

І останній показник, але не за значенням — Д-димер. Він є специфічним і чутливим маркером тромбоутворення. Коли рана заживає і згусток уже не потрібний, він ділиться на шматочки. За показником Д-димера можна робити висновок про інтенсивність процесів утворення та руйнування тромбів. Саме тому визначення Д-димера має важливе значення для діагностики тромбозів. Нормальний його рівень дає змогу з точністю 98% виключити стан, що супроводжується підвищеним тромбоутворенням. 

Кому треба здавати коагулограму? 

Людям, які проходять обстеження перед операцією або використанням гормональних контрацептивів, за наявності кровотеч і під час вживання антикоагулянтів. Також цей аналіз необхідний для обстеження перед вагітністю і під час неї. 

Коли здавати та як готуватися? 

З урахуванням добових біоритмів забір крові на дослідження системи гемостазу здійснюється вранці. Перед здачею крові на дослідження необхідно уникати фізичного навантаження, прийому алкоголю та куріння. До того ж це дослідження не проводиться на тлі гострого запалення. 

Як ви вже зрозуміли, коагулограма — дуже важливе й інформативне дослідження, тож не нехтуйте своїм здоров’ям, вчасно обстежуйтеся в лабораторії та будьте здорові!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]