Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2023 12:38

Як no-code спрощує роботу бізнесу

Креатор та ведуча YouTube-каналу GigaCloud About

No-code — програмування без коду

Вам більше не треба переводити тисячі доларів програмістам, які сидять десь на Балі або в Яремче. Адже саме для вас є no-code. Це готові шаблони та інструменти для створення сайтів, додатків, чат-ботів та будь-яких інших сервісів для електронної комерції.

Що таке no-code, які в нього є переваги та недоліки, з якими задачами він легко впорається, а в яких випадках без професійного програміста не обійтися, розповіли у новому відео. 

Нижче найцікавіше з нього. 

Програмування для чайників 

Щоб зрозуміти переваги no-code, треба почати з азів. Наприклад, ви дивитеся відео про те, як захистити себе від хакерів. Тобто отримуєте інструкцію, зрозумілою мовою.

З програмуванням так само, тільки інструкції, або ж той самий код, пишуть мовами, які розуміють машини.

Наприклад, на JavaScript створюють веб-інтерфейси. Тож те, що ви бачите, коли заходите на сайт, написано саме на JavaScript. Python використовують для веб-розробки серверної частини сайту, для машинного навчання, аналітики та автоматизації. На Java пишуть мобільні додатки під Android, веб-додатки та великі корпоративні системи. Для додатків під iOS використовують Swift. Наші улюблені ігри створюють на C++.

Загалом, у світі комп’ютерних систем існує ще безліч різних мов. Щоб зрозуміти, як виглядає код, ви можете на будь-якому сайті клікнути праву кнопку миші і обрати в меню «Перевірити джерело сторінки». Цей набір символів і є код. Сам код ви можете написати хоч у стандартному блокноті. Але потім його треба закинути у компілятор або інтерпретатор. Це перекладачі з мови програмування у машинний код, зрозумілий процесору. 

У першому випадку ви отримаєте .EXE файл, через який зможете запустити програму і вона сама працюватиме. У другому — машина виконуватиме програму рядок за рядком у реальному часі. Отже, компілятор — це як зробити замовлення у ресторані та отримати готовий результат. Інтерпретатор — це теж ресторан, але тепан-які. Це коли ваше замовлення готують на ваших очах. І на будь-якому етапі приготування ви могли б вносити свої правки. 

Сервіс Bubble

На шляху до no-code 

З появою перших комп'ютерів з'явилися і перші шаблони для типових задач, щоб уникнути повторного написання коду з нуля. Поступово програмісти, не всі, але певна частина з них, стали ділитися своїми кодами з колегами. Це призвело до появи нових програм на основі вже існуючих. 

Ідея спільного використання та оптимізації коду стала однією з основних концепцій технології no-code. У 90-х роках вперше з’явилися конструктори веб-сайтів, де користувачі могли обирати шаблон та заповнювати його необхідним текстовим та графічним контентом. На таких платформах створювали особисті блоги, сайти-візитівки і прості онлайн-магазини. 

Але Джошуа Хаас вважав, що такий функціонал є обмеженим і мріяв про платформу, де користувачі могли б створювати не лише веб-сайти, а будь-які інші сервіси. Так, у 2012 році він заснував сервіс Bubble. Джошуа був впевнений, що це машини мають вчитися людської мови, а не людина — машинної. Тому він закликав розвивати програмування на базі механік, які є природними для людського мислення. Для багатьох людей рядки коду є складними, тоді як додавання блоків у графічному інтерфейсі виглядає більш зрозуміло і просто.

«Золота доба» no-code 

Розквіт no-code прийшовся на пандемію COVID-19. Обмеження стимулювали бізнес налаштувати максимум процесів, не виходячи в офлайн. 

Так більшість з нас дізналася про Zoom, для відпочинку з’явився додаток Houseparty. З ним можна було влаштувати онлайн-вечірку до 8 осіб. Стрімко зріс попит на додатки, щоб замовити їжу. У нас це був Glovo. У США — GrubHub та DoorDash. Великі супермаркети також не пасли задніх і налагодили замовлення продуктів онлайн. Звісно, разом із доставкою. Запит на різноманітні онлайн сервіси був величезний. І його треба було задовільняти вже, а не через 10 років. Так і настала «золота доба» no-code.

Creatio — вендор єдиної платформи, яка надає максимальний рівень свободи в автоматизації процесів та CRM за допомогою no-code технологій

Хмари та no-code

No-code — це конструктор, але з набагато ширшими можливостями. 

З окремих модулів ви можете зібрати не лише сайти, а й мобільні додатки під різні платформи, бази даних, платформи для обробки цих даних, сховища, закриті чати, соцмережі для компанії, додатки для нетворкінгу і навіть прості ігри.

Також ви можете автоматизувати бізнес-процеси. Наприклад, створити систему керування замовленнями з обробкою платежів. Або систему присутності працівників на роботі. Ваш співробітник надсилає запит на відпустку або вказує причину, з якої він у певний день не може вийти на роботу. А ви, як керівник, у цьому ж планері схвалюєте такий запит або відхиляєте.  

Щоб краще зрозуміти, як працює no-code, можна ознайомитися з платформою від Creatio, яка нещодавно презентували свій оновлений no-code сервіс Creatio 8. 

Це ціла екосистема, в якій всі ваші програми та додатки пов’язані між собою. Адже до одного облікового запису можна підключити декілька сайтів та середовищ, як-от середовище розробки чи тестування.

За допомогою оновленого no-code дизайнера можна швидко створити нову функцію або модифікувати існуючу. У Creatio 8 також можна налаштувати будь-які інтерфейси без обмежень з розміщення елементів. Все це збирається так само легко, як і дитяча іграшка у конструкторі Lego. У Creatio 8 можна інтегрувати сервіси онлайн-зустрічей Microsoft Teams, Zoom чи Google Meet. 

Ще одна перевага ― операції на no-code платформах відбуваються у хмарах, тобто вам не треба додатково навантажувати свою систему. Creatio відмінно працює на базі приватних хмар GigaCloud. Бо хмари – це зручно, надійно і безпечно. 

Плюси та мінуси no-code

Швидкість — це одна з головних переваг no-code. Так, потрібен певний час, щоб розібратися у функціоналі та можливостях сервісу, який ви обрали. Проте вже незабаром лише за кілька годин зможете створити сайт-візитівку чи простий додаток. Це значно швидше, ніж ви напишете ТЗ, відправите його програмісту, отримаєте результат, здивуєтесь, поясните, що ви хотіли насправді, знов отримаєте результат. І добре, якщо хоча б на цьому етапі ви матимете готовий і, головне, працюючий продукт.

Звідси ще один плюс no-code — економія. І не лише часу, а і грошей. Ви все збираєте, налаштовуєте і тестуєте самостійно. Знову ж таки, вам не потрібно знатися на програмуванні, щоб створити той самий сайт. 

Ви не можете із конструктора Lego створити неповторний витвір мистецтва або хоча б копію Венери Мілоської. Бо наявні деталі мають конкретний функціонал і їхня кількість обмежена. Так само і з no-code сервісами. Вони пропонують безліч шаблонів та варіантів рішень, але це не нескінченне число. 

І те, що ви зробите на базі цих шаблонів, буде відмінно працювати, проте ви не зможете створити щось справді виняткове чи надто складне. Для таких задач вам знадобиться професійна команда програмістів.

Також треба розуміти, що ваш сайт, додаток або чат-бот працюватиме на конкретній платформі. А вона, своєю чергою, може перестати існувати або її власник може обмежити доступ до неї. Тому no-code сервіс варто обирати так само прискіпливо, як і онлайн магазин, де ви хочете придбати одяг чи меблі. Тобто шукайте відгуки реальних клієнтів, а не ботів. Дивіться, скільки сервіс існує. Чи були збої в його роботі. А якщо були, то як компанія-власник вирішувала проблему.

Кому потрібен no-code

Будь-якому бізнесу. Адже з no-code ви швидко можете зробити та налаштувати сайт, мобільний додаток, чат-бот і систему прийому платежів. Це все, що треба, якщо ви відкриваєте власний ресторан, зоомагазин, фітнес-клуб чи будь-що! Хоч продаж сонцезахисних окулярів для равликів.

Якщо ви хочете стати програмістом, то no-code вам також стане у пригоді. З ним ви побачите за якими принципами, алгоритмами та логікою працюють програми. З іншого боку, з no-code, щонайменше як тестовим майданчиком, користуються і професійні кодери. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]