Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.05.2020 16:04

Як має відбуватися мільярдна закупівля держави. Покрокова інструкція

Керівник ДУ "Професійні закупівлі"

Державна установа "Професійні закупівлі" зараз займається великою та відповідальною закупівлею пакунків малюка для двох сотень тисяч майбутніх батьків в Україні

Державна установа "Професійні закупівлі" зараз займається великою та відповідальною закупівлею пакунків малюка для двох сотень тисяч майбутніх батьків в Україні на суму 1,23 млрд грн. Нову партію пакунків малюка батьки новонароджених зможуть отримати вже у липні. За якими принципами відбувається ця закупівля і чим результат роботи ЦЗО має відрізнятися від усіх попередніх закупівель держави?

Почну з простих речей: яку закупівлю в принципі можна вважати ефективною. 

1. замовник (наприклад, державний орган) отримує товар/послугу виключно високої якості;

2. товар або послуга надані вчасно;

3. торги мають забезпечити економію бюджетних коштів.

Як цього досягти? Правила прості:

1. Сформулювати зрозумілі і чіткі вимоги до компаній-постачальників, які будуть змагатись за право отримати угоду;

2. Створити умови високої конкуренції на тендері: в такому випадку переможе «кращий», а не «свій».

3. Розробити якісний договір, який забезпечить виконання угоди компанією-переможцем.

Забезпечити виконання всіх цих правил - непроста, але цілком посильна задача. В ЦЗО має працювати команда досвідчених спеціалістів-закупівельників: категорійні менеджери по продуктах, юристи, уповноважені особи з закупівель тощо. Обов'язково мають відбуватися консультації з представниками ринку та експертами: жоден досвідчений закупівельник не здатний передбачити всі можливі нюанси товару, для цього потрібні експерти. 

Саме таким чином ЦЗО ДУ “Професійні закупівлі” працює зараз над проєктом «Пакунок малюка» на замовлення Міністерства соціальної політики України. Утім, кінцевий клієнт цієї закупівлі - звісно ж кожна мама та її малюк. 

Тож як забезпечити якість та вчасність такої закупівлі?

Перше: Закупівля пакунків малюка має відбуватися за рамковою угодою. Це означає поетапний відбір постачальників: на попередньому тендері відбираються потенційні постачальники, які підходять за всіма критеріями. Після цього впродовж року серед них проводяться аукціони на окремі партії бебібоксів. Хто дав найкращу ціну - той постачає наступну партію товару. 

Важлива особливість: ми прагнемо залучити до рамкової угоди якомога більше постачальників, адже більша конкуренція - це краща ціна та менший ризик невиконання угоди.  

Друге: Обов'язкове фінансове забезпечення виконання договору. Якщо постачальник не виконав поставку – то він автоматично втратив гроші. 

Третє: Для того, щоб не було несподіванок та принципових змін у тендерній документації, потрібно узгодити її положення з замовником ще до оголошення процедури (у випадку закупівлі бебібоксів - з Міністерством соціальної політики). 

Четверте: Перед оголошенням закупівлі та затвердженням графіку поставок провести зустріч з ринком і дізнатися про реальні можливості потенційних учасників щодо термінів виготовлення пакунків та їх доставки. Тобто плани і розрахунки ЦЗО мають відповідати умовам реальної ситуації: так можна максимально коректно спланувати поставку споживачам. 

Всі ці задачі поставило перед собою ЦЗО “Професійні закупівлі” та методично їх виконує: від зустрічей та консультацій з ринком до узгодження тендерної документації з Мінсоцем. 

Звісно, в такій складній та дороговартісній закупівлі завжди можливі оскарження в Антимонопольному комітеті з боку потенційних учасників. Для того, щоб уникнути цього ризику, під час підготовки тендерної документації ЦЗО провела три відкриті консультації з ринком та громадськістю. Результат - зрозуміла і проста тендерна документація.  

Також зміни складу Кабміну несуть ризики додаткових переглядів тендерної документації, які можуть негативно вплинути на терміни виконання проєкту. Тому в інтересах замовника  раз і назавжди зафіксувати положення тендерних вимог - максимально дотримуючись законодавства та інтересів кінцевого споживача. 

Проте ЦЗО “Професійні закупівлі” точно забезпечить високу якість товарів, які входять до пакунку малюка, адже ми приділили цьому багато уваги: тільки розділ з технічними характеристиками товарів займає 134 сторінки тендерної документації. Крім того, ми надаємо замовнику - Мінсоцполітики всі інструменти для того, щоб вони мали змогу контролювати якість при прийманні продукції.

Окремо ЦЗО подбало про безпечність товарів та вимагає від майбутніх постачальників, щоб продукція не містила канцерогенних речовин (небезпечних барвників, консервантів, тощо). 

Сподіваюсь, що завдяки цій закупівлі українці побачать, що держава має професійні кадри та структури, які можуть насправді ефективно проводити закупівлі за гроші платників податків. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]