Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.05.2022 20:51

Чому кейс Roe v. Wade є важливим не лише для США?

Політичний та медійний аналітик, експерт із політики США, активіст

У часи війни важливо не забувати про те, що відбувається у світі

Американське суспільство впродовж останнього тижня говорить лише на одну тему після витоку тексту рішення Верховного суду США про скасування судового рішення по справі Roe v. Wade за судовим позовом штату Техас. Таке рішення викликало багато контроверсії, оскільки воно фундаментально змінює право на аборти у Сполучених Штатах Америки. Якщо ви звикли до того, що Америку вважають ледь не взірцем демократії, то цей приклад доволі добре спростовує цю гіпотезу.

Битва за право на аборти не є новим явищем для Сполучених Штатів Америки. Там завжди існувало дві основних позиційних групи щодо цього питання. Перша група (pro-life) виступає проти абортів і складається здебільшого із представників католицьких та протестанських релігійних груп, оскільки вони вважають аборти вбивством. Натомість інша група, яка має назву pro-choice, виступає за лібералізацію права на аборти, оскільки вважає це природним правом жінок розпоряджатися зі своїм тілом самостійно у такий спосіб. Ця суперечка триває ще щонайменше із кінця ХХ-го століття і зараз ми можемо спостерігати за початком нового етапу боротьби за аборти, що може поширюватись і на інші держави. Зокрема, у Сполучених Штатах у цьому питанні часто посилаються на «успішний» приклад Польщі. 

Крім того, релігійні групи значно обмежили розвиток сексуальної культури у Сполучених Штатах Америки, особливо серед підлітків, фактично накладаючи табу на цю тему. І це навіть попри те, що статистика показує, що подібні обмеження навпаки замість користі приносять більше шкоди. Подібний досвід може поширитися серед інших країн, оскільки успіх релігійних груп у Сполучених Штатах може надихнути своїх колег за кордоном зробити те саме без страху за провал. Таким чином, суспільство може кардинально змінити свої підходи до питань планування родини та сексу.

Також ця ситуація показує те, що Верховний суд Сполучених Штатів Америки замість того, щоб бути незалежною інституцією, перетворився на ще один важіль політичного впливу у Вашингтоні. На це, зокрема, вказує відвертий дисбаланс суду, який вміло використовують як політики, так і інші зацікавлені сторони. Зараз в американському Верховному суді перебуває 6 консерваторів і 3 лібералів. Зрозуміло, що суддів не варто ділити за політичними поглядами, однак у Сполучених Штатах вони постійно вдаються до цього самостійно, у чому полягає основа проблеми. До речі, фактично такі трансформаційні процеси у Верховному суді називають ледь не головним «досягненням» президентства Дональда Трампа, оскільки саме йому випала можливість призначити трьох суддів до Верховного суду, що значно змістило його баланс.

Враховуючи все це, варто розуміти, що це може докорінно змінити політичний ландшафт країни та її соціальний подальший розвиток перед виборами до американського парламенту вже цього року. Рішення обмежити право на аборти судів може призвести не лише до беззаперечної перемоги республіканців на проміжних виборах, що є доволі передбачуваним сценарієм, а і задати «настрій» президентських виборів у США 2024 року.

Можна мати різну позицію по питанню абортів, але не можна заперечувати того факту, що політизація судової гілки влади є неприпустимою. Але завдяки існуючій у США культурі протесту, про цю проблему хоча б не вдається забути і це вже є позитивним сигналом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]