Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.05.2020 15:25

Як змусити тютюнових гігантів виконувати правила і сплачувати адекватні податки?

Екснародний депутат України

Тютюновий ринок в Україні потребує структурного реформування.

Тютюновий ринок в Україні потребує структурного реформування. Станом на сьогодні ми маємо на цьому ринку потужну картельну змову, ручне керування галуззю та тиск на незалежних операторів, слабкий Антимонопольний комітет та Податкову, яка бачить схеми мінімізації податку на прибуток, але нічого не може (або не хоче) із цим вдіяти. До того ж Україна тягне із підвищенням акцизів на електронні сигарети і досі не прийняла закон для протидії схемам forestalling. Внаслідок цього державний та місцевий бюджети щороку втрачають мільярди гривень податків.

Зважаючи усталену на ринку ділову практику та на шкоду, яку наносить куріння здоров’ю нації, ми повинні комплексно переглянути законодавство для цього ринку та встановити такі правила, які йтимуть на користь в першу чергу державі. 

Картельна змова на ринку – програш України

Проблемою №1 на ринку тютюну є картельна змова. Факт її існування встановлено Антимонопольним комітетом минулого року, на тютюнові компанії накладено штраф у 6,5 млрд грн.

Тютюнові компанії оскаржують рішення АМКУ  про накладення штрафу у судах, і цей процес, скоріш за все, затягнеться.

При цьому нова влада має вже й досвід спроб політичного вирішення питання монополії – і, на жаль, цей досвід негативний. Минулого грудня Уряд підписав меморандум із виробниками сигарет, яким було узгоджено відкриття ринку оптової дистрибуції сигарет та відмова виробників від монопольних схем.  Минуло 6 місяців і всі зобов’язання, які на себе брав Президент виконані, а ось тютюновий картель своєї частини домовленостей не дотримується. 

Зрозуміло, що тютюнові виробники в Україні – міжнародні гіганти, дуже організовані, мають підтримку європейської та американської бізнес-асоціацій, використовують потужні аудиторські та юридичні компанії і хочуть диктувати «свої правила» гри на ринку.

Так і було – з 2010 до 2020 року, але тепер настав час для професійної розмови. Коли Президент Зеленський заявив, що нам потрібно позбуватися монополій та створювати в економіці чесні та прозорі правила гри, я це сприйняв як особистий виклик.

Тютюновий ринок отримає нові регуляції, монополію треба ліквідувати, а правила гри на цьому ринку повинні бути однаковим  для всіх. 

Податок на прибуток, як у всьому світі

Я не є прибічником жорсткого адміністративного регулювання ринків. Але усталена ділова практика на тютюновому ринку свідчить про те, що держава не вміє ефективно відстоювати свої інтереси. А мала би.

Зараз на тютюновому ринку існує кілька схем умовно законної мінімізації податків, які повинні бути ліквідовані. Наприклад, зароблені в Україні гроші тютюнові компанії виводять за кордон через сплату роялті, процентів і навіть благодійної допомоги. Виведення грошей по цих схемах знижує обсяг прибутків, які повинні оподатковуватись в Україні, і часто знижує навіть до нуля. Так, деякі тютюнові компанії дозволяють собі прикидатись збитковими маючи оборот 25 і більше мільярдів гривень щороку. Всі податківці про це добре знають, але політичної волі для усунення цих схем до цього часу не було.

Я вірю, що тепер вона є.

Я вірю у законопроект 1210, який вводить концепцію «ділової мети угод», та ефективний публічний контроль за сплатою податків виробниками сигарет.

Крім того, я прибічник перегляду стратегічного підходу до тютюнової галузі: платити податки треба там, де зароблено гроші.  Будь який шантаж типу: «або по-нашому, або закриваємо фабрики» вже не працюватиме: на ринку обсягом у 100 мільярдів бажаючих працювати завжди буде вдосталь. Інтереси України та бюджету України повинні стояти на першому місці.

Всі країни, на економічні здобутки яких ми звикли орієнтуватись, намагаються різними способами втримати зароблені гроші на своїй території. Наприклад, в Австрії податок на прибуток 25% (в Україні, хто не знає,  – 18%), а у разі репатріації дивідендів – ще 25% (в Україні – 5%).

Я готовий погодитись на податок із обороту для тютюнових компаній або іншу структурну реформу, яка дозволить збільшити обсяг податків до державного бюджету та стимулювати компанії інвестувати у виробництва в Україні. 

Дієвий механізм проти зловживань і маніпуляцій

Мій законопроект № 3016 має на меті ліквідувати схему forestalling, яку зараз активно використовують виробники сигарет для мінімізації сплати акцизів

Що таке forestalling? Механізм досить простий: перед черговим підвищенням акцизної ставки (зазвичай перед 1 cічня кожного року) тютюнові фабрики нарощують обсяги та виробляють додаткові запаси продукції і платять акцизи до підвищення, наперед. А продають сигарети вже після 1 січня за підвищеними цінами із урахуванням збільшених акцизів.

Мова йде про великі суми податків: ця ставка акцизу останні роки підвищується в середньому на 20% кожного року. Тільки через механізми forestalling  держава втрачає не менше 1,5-2 млрд щорічно, тоді як тютюнові компанії отримують відповідні прибутки. До речі, однією з основних вимог статті 6 Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну (яка ратифікована Законом України від 15 березня 2006 року) є цінові  й  податкові  заходи проти куріння, а в рекомендаціях по імплементації цієї статті зокрема існують  заходи проти forestalling. Так що по цьому питанню не буде ніяких конфліктів із міжнародними договорами.

Саме тому в законопроекті, який я ініціював, пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, згідно з якими сума сплаченого підприємством - виробником або імпортером тютюнових виробів місячного обсягу акцизного податку (виключно у четвертому кварталі кожного року) не може перевищувати  середньомісячний обсяг сплаченого цим підприємством-виробником та/або імпортером акцизного податку за попередні шість місяців.

Говорячи простими словами, запропоновано позбавити компанії-виробники можливості створювати товарні запаси і встановити правило про ритмічну  сплату податків. У публічних розмовах гравці ринку, з якими я спілкувався, не заперечують проти ухвалення цього законопроекту. На їхню думку, це потрібно робити, але при цьому для кожного повинні бути створені рівні умови. Я з цим згоден. В разі ухвалення закон набуде чинності, і  з наступного року це дозволить додатково залучати до бюджету 2 мільярди гривень.

Враховуючи, що вартість акцизу підвищується з кожним роком, збільшуватимуться і додаткові бюджетні надходження.

Нові гравці на сигаретному ринку

І наостанок не можу не сказати про ще один вид тютюнової продукції, яка стрімко набуває популярності та поступово витісняє з ринку звичайні сигарети – про електронні замінники. На сьогоднішній день ставка акцизного збору з пачки стіків (20 штук) найбільш популярних брендів - IQOS і Glo – уп’ятеро менше, ніж на традиційні сигарети із фільтром, при тому, що вартість пачки у них приблизно однакова – близько 45-50 гривень. Через це Україна недоотримує ще близько 1 млрд надходжень від акцизного податку. Верховною Радою ухвалений законопроект №1210, яким врегульовано оподаткування таких електронних сигарет. Сподіваюся, він також буде підписаний Президентом та почне діяти, і таким чином на ринку тютюнових виробів з 1 січня 2021 року держава отримуватиме адекватні податкові надходження, а левова частка цих податків піде на підтримку здоров’я українців. 

І все це – тільки початок розмови про цивілізований ринок тютюну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]