Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2020 12:13

Нові правила нового дорожнього сезону

Президент "Всеукраїнської дорожньої Асоціації"

5 нових правил у дорожніх тендерах 2021 та новації Методології у сфері дорожнього господарства.

На початку дорожнього сезону 2020 Всеукраїнська дорожня Асоціація попри усю критику та маніпуляції зуміла стати флагманом та відстояти позицію рівного допуску до тендерів компаній, які інвестують у свій розвиток та якісно будують дороги.

Ми направили вектор на захист чесного дорожнього бізнесу, а не робили це для окремого кола компаній.

Як результат дорожня галузь вперше отримала єдиний уніфікований документ щодо дорожніх тендерів – Мінекономіки затвердило Методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері дорожнього господарства (далі – Методологія) й наразі дорожня галузь є єдиною, де запроваджена така методологія.

Безумовно, представників дорожнього бізнесу цікавить, яким буде дорожній сезон 2021 та за якими правилами оголошуватимуться закупівлі.

Отож, 5 нових правил у дорожніх тендерах

1. Поточний середній ремонт за видами робіт прирівняно до капітального ремонту та реконструкції

Нарешті закріпили те, що було зрозумілим для усіх дорожників країни.

Відповідно до Методології, при закупівлі робіт із будівництва автомобільних доріг аналогічним за предметом закупівлі, крім договору на нове будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію, може вважатися також договір на поточний середній ремонт, який містить виконання видів робіт, що подібні основним (ключовим) видам робіт, передбаченим предметом закупівлі.

2. Надання відгуків від Замовника скасовано

Для підтвердження наявності досвіду виконання аналогічного за предметом закупівлі договору учасник надає:

договір з усіма додатками та невід’ємними частинами договору;

акт приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2);

довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (форма КБ-3);

або інший документ, що підтверджує приймання виконаних робіт, передбачений аналогічним договором.

Відгук як документ, що не був передбачений нормами чинного законодавства, проте вимагався Замовником, нарешті скасовано.

3. Аналогічний договір має бути виконаний не менше ніж на 50% від ціни договору

При встановленні Замовником такого кваліфікаційного критерію як наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору, то такий договір може бути виконаний не менше, ніж на 50% від ціни договору.

Проте учасник має надати документальне підтвердження досвіду виконання робіт одним договором або сумарно в обсязі 100% від об’ємів основних видів робіт, визначених замовником в тендерній документації в натуральних величинах.

4. Листи-підтвердження щодо не заперечення використання транспортних засобів, будівельних (дорожніх) машин, механізмів, обладнання та устаткування, потужностей заводу тощо.

Зрозуміло, що учасник в складі тендерної пропозиції повинен подати довідку щодо наявності обладнання та матеріально-технічної бази (транспортних засобів, основних будівельних (дорожніх) машин, механізмів, обладнання та устаткування тощо), виходячи із мінімальної кількості, визначеної Замовником.

Проте, раніше Замовники вимагали надання оригіналу листа-підтвердження орендодавця, лізингодавця або іншої особи, яка зазначена у відповідному договорі щодо не заперечення використання його транспортних засобів, будівельних (дорожніх) машин, механізмів, обладнання та устаткування, потужностей заводу  тощо для надання послуг Учасником за предметом закупівлі.

Юридично значущими документами є власне договори, укладені між власником та учасником закупівлі (у випадку, якщо такі потужності залучаються).

Тому скасування листів-підтвердження щодо не заперечення використання є позитивною новацією Методології, що зрештою економить час на підготовку тендерної пропозиції, при цьому жодним чином не впливаючи на якість виконуваних робіт у майбутньому.

5. Розрахунок транспортної схеми не є обов’язковим 

У поточному дорожньому сезоні Замовники вимагали в учасника розрахувати маршрут транспортування асфальтобетонної суміші та/або ЩМАС.

Розрахунок мав бути виконаний відповідно до чітко встановлених Замовником формул та заповнення відповідної таблиці.

Проте затверджена Методологія встановлює чіткі та прозорі правила щодо часу доставки асфальтобетонної суміші та/або ЩМАС відповідно до ДБН та ДСТУ.

Резюмуючи викладене, безумовно, наявні ще чимало недоліків та спірних питань, проте сам факт затвердження єдиних для всіх Замовників правил складання тендерної документації є досягненням дорожньої галузі, котре стало можливим завдяки спільній роботі влади та бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]