Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2024 09:49

Евроінтеграція ринку послуг автотранспорту: чого очікувати перевізникам та пасажирам

Адвокатеса ЮК "Мережа права"

Україна активно працює над адаптацією свого законодавства до норм Європейського Союзу.

До стандартів ЄС прагнуть підтягнути й ринок послуг автомобільного транспорту. Врегулювати цей ринок й задовольнити потреби суспільства та економіки у перевезенні пасажирів та вантажів покликаний законопроєкт №4560, який Комітет Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури рекомендував до другого читання та ухвалення в цілому.

Йдеться про узгодження українського законодавства з положеннями Регламенту (ЄС) № 1071/2009, що запроваджує загальні правила стосовно умов допуску до професії автомобільних перевізників та передбачає умови щодо державної реєстрації автомобільного перевізника як суб'єкта господарювання та його офісу. Цей Регламент має постійне значення та регулює діяльність автомобільних перевізників у країнах Європейського Союзу. Він забезпечує стандарти безпеки, надійності та професіоналізму у сфері автоперевезень.

Вводиться поняття "менеджер (управитель) з перевезень" для позначення відповідального за організацію та здійснення діяльності з перевезень вантажів, пасажирів. Це може бути працівник автомобільного перевізника чи власник (співвласник) автоперевізника або фізична особа, призначена автомобільним перевізником на умовах договору. Ця людина має відповідати низці вимог, зокрема, отримати свідоцтво професійної компетентності в уповноважених центрах. Свідоцтво видається строком на 10 років після складання відповідного іспиту.

Менеджер (управитель) з перевезень може здійснювати та відповідати за організацію діяльності з перевезення пасажирів та/або вантажів одночасно не більш ніж чотирма автомобільними перевізниками із загальною максимальною кількістю автомобільних транспортних засобів, що не перевищує 50 одиниць.

Це все сприятиме підвищенню професійної компетентності управлінців та має забезпечити якісне керівництво в галузі автотранспорту.

З'являться термін "електронний кабінет перевізника" — електронна система, створена для забезпечення взаємодії між перевізниками та державними органами з питань реалізації їх прав та обов’язків, передбачених законодавством.

Автоперевізники повинні відповідати певним фінансовим вимогам, щоб забезпечити надійність та стійкість своєї діяльності. Платоспроможність автомобільного перевізника має бути забезпечена основними засобами та оборотними активами для створення та функціонування підприємства. Сума основних засобів та оборотних активів за останній звітний фінансовий рік на підтвердження належного фінансового стану автомобільного перевізника визначається ліцензійними умовами.

Впроваджується механізм підтвердження бездоганної ділової репутації автомобільних перевізників. Йдеться про сукупність підтвердженої інформації про перевізника щодо відповідності його діяльності вимогам законодавства. Наприклад, відсутність порушень, штрафів чи інших санкцій до перевізника.

Наразі не зовсім зрозуміло, яка діяльність здобувача ліцензії має відповідати вимогам законодавства в разі, якщо це потенційний автоперевізник, який лише має намір здійснювати таку діяльність.

Зазначається, що бездоганна ділова репутація втрачається особою у разі не знятої або непогашеної судимості за вчинення кримінальних правопорушень та підданою адміністративному стягненню за правопорушення, перелік яких визначений порядком втрати або відновлення бездоганної ділової репутації. Цей порядок встановлюється Кабінетом міністрів України.

Рішення про втрату або відновлення автомобільним перевізником, менеджером (управителем) з перевезень бездоганної ділової репутації ухвалює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань безпеки на наземному транспорті.

Все це допоможе забезпечити високий стандарт обслуговування та відсіяти ненадійних перевізників.

Згідно з законопроєктом автомобільний перевізник повинен:

- виконувати вимоги нормативно-правових актів у сфері перевезення пасажирів та/чи вантажів;

- використовувати на маршруті транспортні засоби, пристосовані для перевезення пасажирів, в тому числі тих, які рухаються в кріслах колісних, мають порушення зору та слуху, у кількості та згідно з етапністю, визначеними Кабінетом міністрів;

- утримувати транспортні засоби в належному технічному і санітарному стані;

- забезпечувати контроль технічного і санітарного стану транспортних засобів перед виїздом на маршрут;

- забезпечувати проведення періодичного медичного огляду стану здоров’я водіїв;

- організувати проведення початкового та періодичного навчання водіїв, в тому числі з питань супроводу осіб з інвалідністю під час посадки в транспортний засіб і висадки з них;

- забезпечувати умови праці та відпочинку водіїв згідно з вимогами законодавства;

- забезпечувати безпеку дорожнього руху;

- забезпечувати водіїв відповідною документацією на перевезення пасажирів та/або вантажів.

Ухвалення законопроєкту № 4560 має стати важливим кроком для розвитку автотранспортного ринку в Україні. Це сприятиме покращенню якості послуг, забезпеченню відповідності українських автомобільних перевізників вимогам ЄС та підвищенню їхньої конкурентоспроможності. Євроінтеграція ринку послуг автотранспорту може залучити інвестиції та сприяти розвитку галузі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]