Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.05.2020 15:18

В дорожньо-будівельній галузі України немає конкуренції

Президент "Всеукраїнської дорожньої Асоціації"

Це питання, яке необхідно вирішувати, якщо прагнемо бачити розвинену країну у майбутньому.

19 травня відбулася онлайн пресконференція Голови Укравтодору Олександра Кубракова. Чиновник розповів про досягення за перші півроку на посаді.

Чесніть, ефективність, прозорість - те, що склало основу доповіді. Серед декілька десятків питань, поставлених Кубракову, звісно було і про зв’язок з картелем, та сприяння у створенні “дорожнього картелю” як такого.

І відповідь була однозначна: «Мені нескладно спростувати всі звинувачення з допомогою відкритого ресурсу – сайту «ProZorro». У 2020 році, згідно з «ProZorro», роботи на наших об’єктах виконує 53 компанії. 10 компаній уклали контракти на суму понад 500 мільйонів гривень кожна – це великі українські та міжнародні компанії з репутацією, досвідом, технікою».

Дійсно, 53 компанії на об’єктах України абсолютно не схоже на “картель”. Чи не так?

Добре, відкриваємо Prozorro щодня всім Офісом Всеукраїнської дорожньої Асоціації, щодня спілкуємося з дорожньо-будівельними компаніями, і можу впевнено говорити, що слова Голови дорожнього Агентства про кількість компаній задіяних на дорожньо-будівельних об’єктах не є доказом відсутності “картелізації”.

Чому? Насправді все просто. 53 компанії - це включаючи такі, що брали участь у тендерах ще у 2019 році, коли захоплення ринку не було таким відвертим, а питання дискримінації та утиску не було обумовлене тендерними документаціями від Укравтодору. На тендерах же 2020 року перемагають практично компанії картелю. 

Доречі, з аналітикою тендерів і компаній переможців можна ознайомитися у матеріалі видання Наші Гроші- данні об`єктивні і лекго перевіряються. Левову частку у 72 % всіх підрядів по тендерам 2020 отримали шість фірм – членів Національної асоціації дорожників України.

Дана проблема стосується не лише компаній-учасників ВДА. Нищиться увесь ринок. Ми отримуємо запити від компаній з усієї України, права яких дискримінуються на найвищому рівні. Картелізація - не має бути легалізована та доведена до звичної практики.

Дані факти дають право мені констатувати, що сьогодні в дорожньо-будівельній галузі України немає конкуренції, є факт відвертої картелізації групою з 5-ти компаній, інтереси яких лобіюються Укравтодором.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]